Schildts & Söderströms

Noveller för mellanåldern nominerad till Runeberg Junior 2022.

Dela

Bilskelettet – sju berättelser av författaren Hanna Lundström och illustratör Frank A. Unger är nominerad till barnbokspriset.

 Juryns motivering:

“Det var svårt att somna den kvällen. Bilder av kottarna, kråkan och rispan på främlingens arm blixtrade genom mitt minne gång på gång. Kråkan var värst. Den skrämde mig, den där mörka, tunga fågeln som fick de svartaste tankarna att röra på sig.”

I Bilskelettet skriven av Hanna Lundström och illustrerad av Frank A. Unger målas episoder ur barns liv och vardag fram, tydliga och klara med ett fint och levande språk. I sju korta historier får vi stiga in i huvudpersonernas liv, känslor och upplevelser. En viktig bok som inte skyggar för svåra ämnen men som alltid inger hopp.

Lundström har tidigare skrivit poesi för barn (Rassel Prassel-serien), nu noveller för barn i åldern 9–12. Nu skriver Lundström om svåra ämnen, bland annat om alkoholism i familjen och hur svårt det kan vara att säga nej.

Hur kom du in på temat med kriser och motgångar?

– Först var det ett sammanträffande, men medan jag skrev insåg jag att det passade mig rätt bra. Jag kände med bokens barn väldigt mycket, och det blev ett äventyr för mig att se om det gick att skapa glädje och hitta styrka också i svåra situationer.

Bokens redaktör Karin Berglund fängslades omedelbart av berättelserna.

 – Jag tycker att Hanna har en förmåga att verkligen se livet och vardagen ur barnens perspektiv. Första gången jag läste manuset flyttades jag direkt tillbaka till när jag var tio år.

Vad var största skillnaden mellan att skriva för barn och mellanåldern?

– Större barn har upplevt lite mer. Man har råkat ut för mer liv, och då behöver texterna ge utrymme för de erfarenheter man kanske har när man är tio eller elva, säger Lundström

– Dessutom tycker jag att en mellanåldersbok också ska sätta ord på de saker man inte ännu upplevt, men som någon annan kanske upplevt, och det var ett verkligt äventyr att försöka sig på det.

Frank A. Unger debuterar som barnboksillustratör. Hans favoritberättelse i boken är Jag älskar att simma.

– Den berättelsen kom närmast och tog lite i hjärtat. Tyvärr var ju igenkänningsfaktorn lite för hög. Jag är en pappa med en telefon i handen alltför ofta, säger Unger.

Borgåbarnen väljer

Totalt är fem svenskspråkiga och fem finskspråkiga böcker nominerade till Runeberg Junior 2022. Priset tilldelas en finländsk barnbok för barn i åldern 6–9 år.

Boken Matias ja kaikki se mikä oli jossain kaukana Anja Portin och Sanna Pellicioni är också nominerad. Boken ges ut av Schildts & Söderströms finskspråkiga systerförlag Kustantamo S&S.

Barnlitteraturpriset Runeberg Junior delas ut av Borgå stad och tidningen Östnyland. Priset är 10 000 euro och har delats ut sedan 2017.

Priset har tidigare vunnits av Schildts & Söderströms författare Eva Frantz, Karin Erlandsson samt Malin Klingenberg och illustratör Joanna Vikström Eklöv som delade priset med Timo Parvela och Pasi Pitkänen.

Förvalsjuryn bestod av illustratören och serietecknaren Filippa Hella, specialbibliotekarien Mikaela Wickström och klassläraren Christa Viitanen.

Det slutliga valet görs av barnjurygrupper från daghem och skolor i Borgå. Vinnaren offentliggörs i februari 2022.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Schildts & Söderströms
Schildts & Söderströms
Snellmansgatan 13
00170 Helsingfors

https://litteratur.sets.fi/

Schildts & Söderströms har verkat för den finlandssvenska litteraturen sedan 1891.