Vaasan kaupunki - Vasa stad

Nu söks nya idrottsklassare!

Dela

Sjätteklassare i Vasaregionen kan nu söka till idrottsklassen vid Onkilahden yhtenäiskoulu. Ansökningstiden är 10.1–10.2.2021.

Onkilahden yhtenäiskoulu har sedan hösten 2017 varit med i det riksomfattande försöket med idrottsskolor, där eleverna får färdigheter för att på ett framgångsrikt sätt kombinera studier och idrott.

- Till idrottsklassen tas 21 elever. I skolan finns egna idrottsklasser för elever i klasserna 7, 8 och 9, säger tf rektorn för Onkilahden yhtenäiskoulu Elise Hytönen.

Till idrottsklassen ansöker man genom att fylla i en elektronisk blankett, sähköinen hakulomake,som är öppen under tiden 10.1–10.2. Efter ansökningsskedet får eleverna en kallelse till ett lämplighetstest som ordnas 24.2.2021 kl. 8.30. Läs mer: www.soveltuvuuskoe.fi.

Stöd för att kombinera idrott och skolgång

Gymnastiklektionerna i idrottsklasserna består av gymnastik som är gemensam för alla, tillvalsämnestimmar och några tilläggstimmar.

- På sjunde klassen är det sex timmar, på åttonde klassen 8-10 timmar och på nionde klassen 8-9 timmar gymnastik i veckan. Eleverna i idrottsklassen har också möjlighet att i tillvalsämnestimmarna inbegripa av föreningarna ordnad träning för de övre klasserna, till vilken man ansöker på våren i klass 8 och 9, säger Hytönen.

Målet med idrottsverksamheten i de övre klasserna är att främja den idrottande elevens växande till en målinriktad idrottare, utveckla färdigheter och kunnande inom olika delområden samt stöda den unga i kombinerandet av idrott och skolgång bland annat vad gäller tidsanvändningen.

En ung person som idrottar målinriktat i idrottsverksamheten i åk 7–9 får handledning i att utveckla sina färdigheter för livet samt i sin förmåga att kombinera studier och idrott på ett mera krävande sätt.

- Verksamheten genomförs via tre helheter: mångsidiga motoriska färdigheter och fysiska egenskaper, psykiska färdigheter och färdigheter för livet samt grenträning, säger koordinator Kari Vedenjuoksu.

För Vasaregionens svenskspråkiga elever erbjuds en egen idrottsklass i Korsholms högstadium.

Läs mer: http://www.vsua.fi/hae-meille/haku-urheiluylakouluun-7-9lk-

Kontakter

Elise Hytönen, tf rektor vid Onkilahden yhtenäiskoulu, tfn 040 822 8803, elise.hytonen@edu.vaasa.fi 

Kari Vedenjuoksu, Onkilahden yhtenäiskoulu / koordinator tfn 050 536 0158, kari.vedenjuoksu@edu.vaasa.fi

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum