Vaasan kaupunki - Vasa stad

Nu söks nya idrottsklassare!

Dela
Sjätteklassare i Vasaregionen kan nu söka till idrottsklassen vid Onkilahden yhtenäiskoulu. Ansökningstiden är 9.1-5.2.2023.

Onkilahden yhtenäiskoulu är med i Olympiska kommitténs riksomfattande idrottsverksamhet för skolor med åk 7–9, där eleverna får färdigheter för att på ett framgångsrikt sätt kombinera studier och idrott.

- Idrottsklassens mål är att möjliggöra en bra dag för den unga idrottaren. I skolan finns egna idrottsklasser för elever i åk 7, 8 och 9. Till idrottsklassen tas 21 elever, berättar Onkilahden yhtenäiskoulus rektor Jari Jaskari.

Till idrottsklassen ansöker man genom att fylla i en elektronisk blankett, som är öppen under tiden 9.1-5.2.2023. Efter ansökningsskedet får eleverna en kallelse till ett lämplighetstest som ordnas 16.2.2023. En separat kallelse till testet kommer efter ansökningstiden. Läs mer: www.soveltuvuuskoe.fi.

Unga får hjälp i att kombinera idrott och skolgång

Målet med idrottsakademins program är att främja elevernas tillväxt till målinriktade idrottare, utveckla färdigheterna och kompetensen inom olika delområden samt stöda ungdomarna i att kombinera idrott och skolgång bl.a. i fråga om tidsanvändningen.

- På sjunde klassen är det sex timmar, på åttonde klassen åtta timmar och på nionde klassen nio timmar gymnastik i veckan i samband med skoldagen. Även alla elevens tillvalsämnen anknyter till idrott och träning, berättar Onkilahden yhtenäiskoulus idrottskoordinator Kari Vedenjuoksu.

För innehållet i träningen och gymnastiktimmarna i åk 7–9 svarar Onkilahden yhtenäiskoulus gymnastiklärare samt tränarna vid Vasaregionens idrottsakademi. Kärnan i verksamheten är att träna sina motoriska färdigheter och fysiska egenskaper.

För Vasaregionens svenskspråkiga elever erbjuds en egen idrottsklass i Korsholms högstadium.

Läs mera om idrotten i åk 7–9 på Finlands Olympiska kommittés webbplats: www.olympiakomitea.fi/huippu-urheilu/urheiluakatemiaohjelma/ylakoulutoiminta

Nyckelord

Kontakter

Onkilahden yhtenäiskoulu, rektor Jari Jaskari, tfn 040 158 9640, jari.jaskari@edu.vaasa.fi

Onkilahden yhtenäiskoulu, idrottskoordinator Kari Vedenjuoksu, tfn 050 536 0158, kari.vedenjuoksu@edu.vaasa.fi

Vasaregionens idrottsakademi, verksamhetsledare Jens Wallin, puh. 050 535 5499, jens.wallin@vsua.fi

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

I Vasa, Nordens energihuvudstad, är det lätt att vara lycklig. 

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

Färgglad konst från fem decennier – textilkonstnären Kaarina Heikinheimo målar med tråd30.3.2023 13:00:00 EEST | Tiedote

Konstnären Kaarina Heikinheimo från Vasa är känd som en textilkonstnär, vars konstnärliga bana sträcker sig över fem decennier. Hon har gjort experimentella verk, ofta i stor skala. Som konstnär målar hon med tråd, utöver den traditionella lintråden använder hon även t.ex. koppartråd eller glastråd. Motiven till de glatt färgsprakande konstverken sträcker sig från havet och skogen till vardagliga föremål som prinsesstårtor och karameller.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum