Nuoren mielenterveysongelma heijastuu myös sisarusten hyvinvointiin

Arviolta joka neljäs alaikäisistä lapsista ja nuorista elää perheessä, jossa vanhemmalla on mielenterveysongelma. Myös lapsen sisarus voi sairastua psyykkisesti. Vaarana on, että alaikäisen omaisen psyykkinen pahoinvointi jää huomaamatta, jos sisaruksen sairaus vie huomion.
– Lapsi- ja sisaromaiset ja muut nuoret hoivaajat tuntevat usein häpeän ja ulkopuolisuuden tunteita, jotka estävät puhumasta kotona olevista ongelmista. He voivat myös kokea syyllisyyttä sisaruksensa sairastumisesta, kertoo mielenterveysomaisjärjestö FinFamin toiminnanjohtaja Minna Vuorio.
– Palveluissa olevien ammattilaisten tehtävä on tunnistaa alaikäiset omaiset ja nostaa asia puheeksi turvallisella tasolla. Erityisen tärkeää on hälventää ja purkaa sisaruksen sairastumiseen liittyvää syyllisyyden kokemusta, Vuorio jatkaa.
Lapsiomaisella on riski sairastua myös itse psyykkisesti. Tiedetään, että yli puolet masentuneiden vanhempien lapsista sairastuu itse, useimmiten alle 25-vuotiaana.
– On välttämätöntä, että ongelmat tunnistetaan ajoissa ja tukea osataan antaa riittävän varhaisessa vaiheessa. Myös sairastuneen sisaruksilla on oikeus saada itselleen apua, painottaa Vuorio.
Juuri ilmestyneessä Sosiaalibarometri 2022:ssa nousi esiin huoli siitä, että hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työ kaventuu oppilashuollossa lasten ja nuorten osalta.
– Palvelujärjestelmässä ei edelleenkään tunnisteta omaisten tilanteita ja tuen tarvetta, ja se vastaa huonosti myös omaisen tarpeisiin. Lasten ja nuorten kohdalla on erityisen tärkeää, että heidän tilanteensa tunnistetaan niissä paikoissa, joissa he arkea viettävät.
Sisaromaisen kokemus
Miika Auvinen on omainen, jonka lapsuuden perheessä vanhemmat ja sisarukset oirehtivat psyykkisesti. Hän kertoo, että lapsiomaisen ongelmia voi olla vaikea tunnistaa, sillä kaikki lapset eivät puhu esimerkiksi koulussa kotinsa tilanteesta.
– Koska sain hyviä arvosanoja, ei ketään juuri kiinnostanut muu vointini. Toisaalta osasin peitellä orastavaa masennustani hyvin, joten puuttuminen olisi ollut vaikeaa.
Auvinen kertoo, että nuoren mielenterveyden ongelma vaikuttaa usein myös tämän sisaruksiin — kenestäkään ei ole kiva nähdä läheisensä voivan huonosti tai tulevan esimerkiksi koulukiusatuksi.
– Jos lapsuuden elinympäristössä on mielenterveyden ongelmia, köyhyyttä ja muita stressaavia ilmiöitä, toki se rasittaa myös lapsiomaista, vaikka tämä ulkoisesti katsoen voisi hyvin. Tärkeää olisi, että myös lapsiomaiset huomioitaisiin, ennen kuin nämä itsekin sairastuvat, Auvinen sanoo.
Auvisen mukaan nuorella omaisella, jonka perhe voi pahoin, voi olla vaikeaa rakentaa luottamusta muihin ihmisiin ja yhteiskuntaan. Olisikin tärkeää, että nuorella, jonka perheessä on sosiaalisia ja mielenterveydellisiä ongelmia, olisi elämässään myös irtiottoja kuormittavaan arkeen. Myös tieto läheisen sairaudesta on hyödyksi.
– Kun ongelmat kasaantuvat perheessä, ne voivat vaikuttaa myös alaikäisen omaisen minäkuvaan. On tärkeää, että tällöin on paikkoja, jotka tarjoavat myös myönteisiä kokemuksia, Auvinen toteaa.
Jos huoli herää, on tärkeää sinnikkäästi kysyä, miten sinä voit.
– Nuori ei välttämättä vastaa rehellisesti heti ensimmäisellä kerralla, joten on tärkeää kysyä uudestaan. Ja jos huoli on edelleen olemassa, aikuisten pitää myös uskaltaa toimia, päättää Vuorio.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marika FinneAsiantuntija, viestintä
Puh:045 844 0135marika.finne@finfami.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Meritullinkatu 4 B 10
00170 HELSINKI
http://www.finfami.fi
Mielenterveysomaisten keskusliitto – FinFami on mielenterveysomaisten ja -omaishoitajien valtakunnallinen edunvalvoja ja omaistyön asiantuntijaorganisaatio. Teemme työtä mielenterveysomaisten hyvinvoinnin edistämiseksi.
Järjestöön kuuluu keskusliiton lisäksi 18 alueellista jäsenyhdistystä ympäri Suomen. Jäsenyhdistykset tarjoavat tietoa, tukea ja neuvontaa mielenterveyskuntoutujien omaisille.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta FinFami - Mielenterveysomaisten keskusliitto
Tiina Puranen Mielenterveysomaisten keskusliitto – FinFamin toiminnanjohtajaksi28.2.2023 15:14:14 EET | Tiedote
Tiina Puranen aloittaa 1.3.2023 FinFamin toiminnanjohtajana. Tehtävässään hän vastaa keskusliiton operatiivisesta johtamisesta sekä järjestön edunvalvonta- ja verkostoyhteistyöstä.
Vastuu psyykkisesti sairastuneesta on nyt väärillä harteilla20.1.2023 07:55:00 EET | Tiedote
Suomessa on arviolta lähes puoli miljoonaa mielenterveysomaista. Heillä on usein kohtuuton hoitovastuu psyykkisesti sairastuneesta läheisestään. Omaisten jaksamista tukevia sosiaali- ja terveyspalveluita on vahvistettava ja perheet tulee nähdä mielenterveystyön perusyksikkönä.
Tukea saa usein liian myöhään, kun parisuhdetta koettelee mielenterveyden haasteet8.11.2022 08:23:24 EET | Tiedote
Eroja voitaisiin ehkäistä neljällä toimenpiteellä: ajoissa annettu parisuhdetuki, parisuhteen huomioiminen mielenterveyspalveluissa, molempien kumppanien tuen tarpeen kartoittaminen ja avoin puhe mielenterveyshaasteiden vaikutuksista parisuhteeseen.
Perheitä uhkaa vakava terveysriski, joka voidaan välttää3.10.2022 13:26:14 EEST | Tiedote
Mielenterveyspalveluiden puute ja katastrofaalisen pitkät hoitojonot ovat asettaneet perheet mahdottomaan tilanteeseen. Arki kodeissa on kriisiytynyt ja moni psyykkisesti sairastuneen läheinen on uupunut raskaan hoivataakan alle.
Omaistyö on yksi merkittävä mielenterveyskriisin ratkaisija16.5.2022 17:56:35 EEST | Tiedote
Psyykkinen sairaus vaikuttaa koko perheen hyvinvointiin. Jos emme pidä huolta myös sairastuneen läheisistä ja heidän tuestaan, voi sairastuneita olla useampi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme