Nuoret etsivät Tiktokissa tietoa myös päihdeaiheista
Faktat päihteistä kiinnostavat nuoria
TikTok ei kerro seuraajien ikää, mutta kommenttien perusteella voidaan olettaa BuenoTok-videoiden katsojien olevan pääasiassa 13–17-vuotiaita.
"Päihteet ovat aihe, joka sen ikäisiä kiinnostaa. Siinä mielessä meidän oli helppo hypätä mukaan, koska juuri päihteistä ja päihteettömyydestä haluamme nuorille kertoa. Toki myös muista nuorten elämään liittyvistä asioista ja hyvinvoinnista yleensäkin", kertoo EHYTin mediasuunnittelija Sebastian Östman.
Joka viikko TikTokiin ilmestyy uusia BuenoTok-videota. Kestoltaan ne ovat 20–45 sekuntia. Tyyli on usein kepeä, humoristinenkin, mutta aiheesta riippuen myös vakava.
Aiheita on käsitelty muun muassa sellaisten otsikoiden alla, kuin Otin lääkeöverit, mitä teen? Mitä haittaa kannabiksesta on? Voiko ope takavarikoida nuuskat? Paljonko pitää juoda, että sammuu? Maatuuko nuuska?
Videoissa kerrotaan faktat, kommenttikentissä nuoret voivat esittää kysymyksiä, joihin BuenoTok-tiimin jäsenet vastaavat.
Ideat käsiteltäviin aiheisiin tulevat nuorten kommenteista ja kysymyksistä sekä TikTokista.
"TikTok on paras lähde siihen, mikä toimii ja mikä nuoria kiinnostaa, mitä ajassa liikkuu ja mitkä ovat trendit", Östman kertoo.
Suoraa puhetta
Östman uskoo, että BuenoTok-menestys perustuu rentoon tyyliin ja rehellisyyteen.
"Puhumme asioista niiden oikeilla nimillä, emme lähde kaunistelemaan, muttemme maalaa mörköjäkään. Lisäämme nuorten tietoutta päihteistä ja päihteettömyydestä tieteeseen ja tutkimuksiin perustuen."
Moni nuori on kertonut, että BuenoTok-videoiden tiedoista on ollut hyötyä. Joku on alkanut miettiä päihteidenkäyttöään uudestaan tai jopa lopettanut nuuskaamisen.
"Minulla on tunne, että meidän kanavalle oli kysyntää. Aloitimme 2021, samankaltaisia suomenkielisiä kanavia TikTokissa ei ollut", sanoo Östman.
"Kun videoita ahkerasti tuupataan, on niillä varmasti merkitystä nuorten asenteisiin päihteistä ja päihteidenkäytöstä."
Sosiaalinen media sensuroi myös päihdevalistuksen sisältöjä
Päihteistä puhuminen sosiaalisessa mediassa ei kuitenkaan ole aina niin yksinkertaista.
Yhteisöohjeissa on kohta, jonka mukaan Tiktok ei alustana salli huumeiden tai muiden valvottavien aineiden kuvailemista, edistämistä tai kauppaa.
”Joudumme tuottamaan ehkäisevän päihdetyön sisältöjä sosiaalisen median kanavien ehdoilla, ja se miten kanavan ylläpito, etenkin botit, sisältöjämme tulkitsevat, voi olla jotain muuta kuin mitä tarkoitimme”, kertoo EHYTin verkkotyön tiimivastaava Emma Rahikainen.
”Tämä on haastavaa, sillä joudumme nyt sensuroimaan omia sisältöjämme. Videoillamme kerrottiin aiemmin myös laittomista huumausaineista, niiden käyttötarkoituksista, koukuttavuudesta ja riskeistä. Viime aikoina Tiktok on kuitenkin alkanut rajoittamaan laittomia päihteitä koskevia sisältöjä ja poistanut ne tililtämme suoraan, vaikka myös näiden aineiden haitallisuudesta olisi tärkeää kertoa nuorille.”
Nuorten kohtaaminen sosiaalisessa mediassa on muuttunut
EHYTin verkossa tapahtuva nuorten kohtaava työ on muuttunut paljon kymmenessä vuodessa.
”Alkuaikoinamme keskustelimme nuorten kanssa muun muassa Habbo Hotellissa, jossa työntekijämme toimivat kuten nuoretkin, nimimerkkien ja avatarien takana. Työntekijöiden identiteettiä suojeltiin, eikä mitään tunnisteita haluttu laittaa esiin. Tänä päivänä on tärkeää, että toimimme omalla nimellämme ja kuvalla. Työntekijän persoona saa näkyä, jotta nuoret haluavat tutustua ja sitoutua toimintaamme ja se lienee yksi selkeä syy siihen, että olemme onnistuneet viestinnässämme”, kertoo Nuoret-osaston päällikkö Ilmo Jokinen.
Viisi vinkkiä nuorten tavoittamiseen Tiktokissa:
- Älä aliarvioi nuorta. Nuorelle ei tule lässyttää, vaan kertoa avoimesti, miten asiat ovat.
- Luota omaan arviointikykyysi. Usein aihe, joka sinua itseäsi kiinnostaa, kiinnostaa todennäköisesti myös muita. Tee rohkeasti video aiheesta, josta itse pidät.
- Vastaa kommentteihin asiantuntevasti, mutta tarvittaessa huumorilla. Vihakommentit kannattaa jättää omaan arvoonsa.
- Ajankohtaiset aiheet kiinnostavat eniten katsojaa. Tämä on itsestäänselvyys, mutta Tiktokin kaltaisella nopeatahtisella alustalla trendeihin tulee reagoida sormia napsauttamalla.
- Ole oma itsesi. Roolin vetäminen uuvuttaa tekijän ja yleisön.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ilmo Jokinen
Nuoret-osaston päällikkö
050 407 7188
ilmo.jokinen@ehyt.fi
Sebastian Östman
Mediasuunnittelija
050 526 7320
sebastian.ostman@ehyt.fi
Emma Rahikainen
Mediasuunnittelija, verkkotyötiimin tiimivastaava
044 773 5041
emma.rahikainen@ehyt.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
BuenoTalk kohtaa nuoria siellä, missä he ovat: netissä. BuenoTalkin kanavat TikTokissa, Instagramissa ja YouTubessa sekä BuenoTalk.fi-sivusto tarjoavat sisältöä nuoria kiinnostavista aiheista kuten päihteistä ja hyvinvoinnista.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi. Alkoholiin, nikotiinituotteisiin ja huumeisiin liittyvän ehkäisevän työn ohella EHYT ry ehkäisee pelaamisesta syntyviä haittoja. Työmme pohjautuu tutkittuun tietoon ja näyttöön perustuviin menetelmiin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta EHYT
Kysely: Eduskuntavaaliehdokkaat lisäisivät rahoitusta päihdehaittojen ehkäisyyn27.3.2023 07:20:00 EEST | Tiedote
Eduskuntavaaliehdokkaat kaikista eduskuntapuolueista olisivat heille suunnatun kyselyn perusteella valmiit lisäämään rahoitusta päihdehaittojen ehkäisyyn. Myös päihdeongelmaisille suunnattujen palveluiden parantaminen saa ehdokkailta vahvan kannatuksen. Tiedot käyvät ilmi EHYT ry:n tilaamasta ja Aula Researchin toteuttamasta kyselytutkimuksesta.
Alkoholin myynnin laajentaminen syventäisi sote-kriisiä19.3.2023 07:50:00 EET | Tiedote
Sosiaali- ja terveyssektori on hyvinvointiyhteiskunnan selkäranka, jota alkoholihaitat kuormittavat merkittävästi. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n kyselytutkimukseen vastanneet lääkärit ja hoitajat ovat arvioineet alkoholinkäyttöön liittyvien vastaanottokäyntien lisääntyneen. Alkoholin sote-järjestelmälle aiheuttamaa mittavaa kuormitusta ei tule lisätä tuomalla yli 5,5 prosenttisia alkoholijuomia ruokakauppoihin, kioskeihin ja huoltoasemille. Suomalaisista 78 prosenttia pitää nykyisiä alkoholin myyntiaikoja ja -paikkoja riittävinä.
Kysely: Alkoholin saatavuutta pidetään riittävänä - 78 prosenttia eduskuntavaaliehdokkaista tyytyväisiä alkoholin myyntiaikoihin ja -paikkoihin 28.2.2023 07:45:00 EET | Tiedote
Lähes kaikki (78 %) Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n tilaamaan ja Aula Researchin toteuttamaan kyselyyn vastanneista eduskuntavaaliehdokkaista piti nykyisiä alkoholin myyntiaikoja ja -paikkoja riittävinä. Vain 21 prosenttia kaikista vastaajista katsoi, että alkoholin saatavuuden nykytaso on riittämätön.
Nikotiiniton Suomi saavutetaan nuorten ympäristöihin vaikuttamalla1.2.2023 08:40:00 EET | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriön asettama tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmä julkisti eilen kehittämisehdotuksensa lakimuutoksiksi ja muiksi toimenpiteiksi, joiden tarkoituksena on tukea ja edistää tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppumista Suomessa vuoteen 2030 mennessä. Erityisen kannatettavia ovat EHYT ry:n näkemyksen mukaan toimenpide-ehdotukset, jotka liittyvät nuorten tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön aloittamisen ehkäisyyn.
Vanhempien huoli nuorten pahoinvoinnista kuuluu Päihdeneuvonnan puheluissa24.1.2023 09:50:00 EET | Tiedote
Vuonna 2022 erityisesti vanhemmat ottivat yhteyttä Päihdeneuvontaan. Nuorten pahoinvointi kuuluu vanhempien huolissa. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n ylläpitämä Päihdeneuvonta tarjoaa aikuisille neuvontaa ja keskustelutukea päihteisiin liittyvissä kysymyksissä ja huolissa. Viime vuonna Päihdeneuvonnassa vastattiin ennätykselliseen 10 000 puheluun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme