Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Nuoret haluavat vaikuttaa häirinnän ja väkivallan ehkäisyyn – kampanjan taustalla Helsingissä tapahtunut hyväksikäyttötapaus

Jaa

Syksyn 2020 aikana toteutettavan Nuorten omat rajat ja turvallisuus -kampanjan tavoitteena on antaa tietoa ja taitoja nuorten kokeman häirinnän sekä väkivallan ehkäisyyn. Kampanja on saanut alkunsa laajasalolaisten nuorten aloitteesta ja sen taustalla on vaikuttanut vuosi sitten Helsingissä paljastunut laajamittainen ja paljon julkisuutta saanut hyväksikäyttötapaus.

Kuvitus: Nadja Hilowle
Kuvitus: Nadja Hilowle

Idea 13.8. käynnistyvästä kampanjasta on alun perin lähtöisin kahdelta laajasalolaiselta nuorelta, joiden kokemusten mukaan seksuaalisesta häirinnästä ei puhuta tarpeeksi. Heidän mielestään aihe on tärkeä ja sen pohjalta he lähtivät ideoimaan kampanjaa, jonka avulla aihe puhuttaisi ihmisiä enemmän. Nuoret tarvitsevat sosiaalisten taitojen vahvistamista sekä voimavaroja ja selviytymiskeinoja puolustaa itseään häirinnän ja väkivallan ehkäisyssä. Kampanja on yksi Helsingin kaupungin nuorisopalveluiden osallistavan budjetoinnin eli RuutiBudjetin toimenpiteistä, ja sen toteutuksesta vastaa Ympäristötoiminnan nuorisotyöksikö.

”Koska jokaisella on oikeus fyysiseen koskemattomuuteen, on tärkeää tunnistaa mihin se liittyy ja mitä pitää sisällään. Aiheesta puhuminen voi olla hankalaa suurimmalle osalle nuorista ja siksi aiheesta pitäisi puhua enemmän,” nuoret pohtivat aloitteessaan.

Tätä kahden yläkoululaisen ideaa lähti lopulta viemään nuoriso-ohjaajan johdolla eteenpäin kuuden 16–19-vuotiaan nuoren ryhmä; Anja, Liinu, Olivia, Olli, Santeri ja Vita, joita yhdistää tunne aiheen tärkeydestä. Kampanja toimii sosiaalisessa mediassa, jonka lisäksi se viedään syksyn 2020 aikana konkreettisesti helsinkiläisten nuorten ulottuville; kampanjan yhteistyökumppani Nuorten Exit ry sekä kampanjan nuortenryhmä toteuttavat syksyn aikana kouluvierailuja yläkouluikäisille nuorille aiheeseen liittyen. Kiertue aloitetaan Laajasalon peruskoulusta.

Nuorten mielestä aiheesta on tärkeää puhua, vaikka se voikin olla vaikeaa ja siihen liittyy häpeää. ”Puhumalla voidaan korostaa omien rajojen asettamisen ja toisen rajojen kunnioittamisen tärkeyttä sekä toisaalta lisätä tietoisuutta ja vähentää häpeää, jota esimerkiksi häiritsevien tilanteiden kohtaaminen usein herättää. Kampanja voi kannustaa nuoria myös puhumaan kohtaamastaan häirinnästä,” toivoo Liinu. ”Jokaisella ihmisellä tulisi olla oikeus ja mahdollisuus sanoa ”ei” tilanteille, jotka tuntuvat itsestä ahdistavilta tai epämukavilta,” sanoo Olivia.

Tutustu kampanjan taustoihin: 
http://nuortenymparistotila.munstadi.fi/nuorten-turvataitokampanja/ 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kati Hurme
Viestintäsuunnittelija
Viestintä- ja markkinointipalvelut
Helsingin kaupunki / Kulttuuri ja vapaa-aika
kati.hurme@hel.fi
+358 40 620 4092

Wilhelmiina Seppä
Nuorisotyöntekijä
Ympäristötoiminnan nuorisotyöyksikkö
Helsingin kaupunki / Nuorisopalvelut
wilhelmiina.seppa@hel.fi
+358 40 180 1764

Kuvat

Kuvitus: Nadja Hilowle
Kuvitus: Nadja Hilowle
Lataa
Kuvitus: Nadja Hilowle
Kuvitus: Nadja Hilowle
Lataa
Kuvitus: Nadja Hilowle
Kuvitus: Nadja Hilowle
Lataa
Kuvitus: Nadja Hilowle
Kuvitus: Nadja Hilowle
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan digitalisaatio-ohjelman demotilaisuus29.9.2020 09:37:54 EESTTiedote

Syyskuun digidemo keskiviikkona 30.9. on Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan näyteikkuna osaamisen kehittämiseen, pedagogisiin palveluihin, verkkomaksamiseen ja erilaisiin liikuntaan ja tapahtumiin liittyviin ratkaisuihin. Nuorille on luvassa oman sivuston lisäksi paljon tapahtumatarjontaa ja nuorisotalojen digitaalinen jäsenkortti. Digidemoa voi seurata suorana Helsinki-kanavalla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme