DiakonissalaitosDiakonissalaitosDiakonissalaitos

Nuoret kirjoittivat viisi teesiään ravintola- ja hoiva-alan työelämälle

Jaa

Ravintola- ja hoiva-ala ponnistelevat houkutellakseen nuoria työntekijöitä ja pitääkseen nämä talossa. Burger Kingin, Diakonissalaitoksen ja Diakonissalaitoksen Hoivan Yhdessä työhön -hankkeen tavoitteena on helpottaa nuorten työhön pääsemistä ja parantaa nuorten työelämätaitoja. Nuoret kiteyttivät toiveensa työelämälle teesien muodossa.

Viisi teesiä työelämälle. Kuva: Teemu Ullgrén.
Viisi teesiä työelämälle. Kuva: Teemu Ullgrén.

Miten innostaa nuoria aloille, joilla olisi töitä? Entä miten tulijat pidetään talossa, jos työpaikka löytyy? Ravintola-alalla toimivan Burger Kingin, Diakonissalaitoksen ja Diakonissalaitoksen Hoivan  Yhdessä työhön -hanke haluaa ottaa nuorten työntekijöiden ja -hakijoiden toiveet ja tarpeet huomioon. Osana hanketta nuoret saivat kirjoittaa toiveensa näiden alojen työelämälle.

– Teesien kirjoittamiseen osallistui nuoria työntekijöitä ja -hakijoita sekä Burger Kingistä että Diakonissalaitoksen Hoivasta. Oli silmiä avaavaa kuulla, mitä toiveita nuorilla oli työelämälle. Herkästi käy niin, että nuorilta itseltään ei kysytä, vaan sorrutaan oletuksiin, kertoo hankkeen projektipäällikkö Aino Bain Diakonissalaitokselta.

– Haluamme tehdä kaikkemme, että meille töihin päätynyt nuori myös viihtyy töissä. Ei voida olettaa, että vain nuoret joustavat. Myös työnantajien tulee aktiivisesti haastaa itseään vastatakseen nuorten toiveisiin ja odotuksiin. Voimme työnantajana ilolla allekirjoittaa alla olevat teesit ja on myös positiivista huomata, että teesit sisältävät paljon yhteistä brändimme arvojen Connect, Appreciate, Respect, Everyone -kanssa, sanoo BURGER KING® -ketjun ketjujohtaja Siru Kalpio.

Nuorten kirjoittamat teesit ravintola- ja hoiva-alan työelämälle

1. Valitaan oikeat ihmiset oikeisiin tehtäviin

Työn kuormittavuus on erilaista eri ihmisille, otetaan tämä huomioon jo rekrytointivaiheessa – esimerkiksi yötyöt eivät rasita kaikkia. Tarjotaan kokeiluvuoroja nuorille töihin tulijoille, jotta he tietävät, mihin ovat hakemassa töihin. Puhutaan kohderyhmällenne sen kielellä ja helposti lähestyttävästi.

2. Opitaan toinen toisiltamme

Lisätään keskustelua työnantajien, työntekijöiden ja työnhakijoiden välillä. Töistä liikkuu usein epämääräisiä huhuja, jotka eivät välttämättä pidä paikansa. Annetaan työnhakijoille ja työntekijöille tilaisuuksia kysyä. Kuunnellaan ja opitaan toinen toisiltamme sekä luodaan työlle yhteiset tavoitteet. Vain siten taataan, että kaikki viihtyvät.

3. Palkkauksen pitää olla reilua ja läpinäkyvää

Kerrotaan palkasta rehellisesti ja avoimesti. Muistetaan, että työtehtävien ja palkan tulee vastata toisiaan ja etenemisen näkyä palkassa. Työntekijän voi palkita myös muilla eduilla kuin palkalla.

4. Huomioidaan, että jokainen työntekijä on yksilö

Tarjotaan riittävästi tukea nuorten työllistymiseen, jos motivaatiota löytyy. Kielitaito ei saa olla este työllistymiselle. Huomioidaan myös erilaiset toiveet urapoluilla – osa haluaa edetä, mutta osa ei esimerkiksi halua esimieheksi.

5. Ei jätetä ketään yksin

Tarjotaan vinkkejä siihen, miten kuormittavasta työstä voi selvitä työnantajan tuella. Nuorilla on yhä enemmän paineita suorittaa niin vapaa-aikaa kuin työelämääkin. Tarjotaan nuorille työntekijöille vertaistukea vaikka vanhemman kollegan avulla.

Yhdessä työhön -hankkeessa on mukana 70 nuorta, sekä työnantajan edustajia Burger Kingiltä ja Diakonissalaitoksen Hoivasta. Euroopan sosiaalirahaston rahoittama hanke toimii vuosina 2020–2021 Burger Kingin ravintoloissa ja hoivapalveluja tarjoavan Diakonissalaitoksen Hoivan yksiköissä Helsingissä ja Uudellamaalla. Hanke saa rahoitusta Euroopan sosiaalirahasto ESR:n rakennerahastosta, Diakonissalaitokselta, Diakonissalaitoksen Hoivalta ja Tradekalta.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt

Aino Bain, projektipäällikkö
Diakonissalaitos, aino.bain@hdl.fi
p.050 574 3566

Kuvat

Viisi teesiä työelämälle. Kuva: Teemu Ullgrén.
Viisi teesiä työelämälle. Kuva: Teemu Ullgrén.
Lataa
Euroopan sosiaalirahasto
Euroopan sosiaalirahasto
Lataa
Vipuvoimaa EU
Vipuvoimaa EU
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Diakonissalaitos
Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501http://www.hdl.fi

Diakonissalaitos on rohkea yhteiskunnallinen toimija, joka tuottaa vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluja.

Diakonissalaitoksen Hoiva Oy tuottaa monipuolisia palveluja asumiseen, vaikuttavia palveluja päihteidenkäyttäjille sekä hoivaa ja huolenpitoa ikäihmisille eteläisessä Suomessa.

Vuonna 1954 perustettu Burger King on maailman toiseksi suurin hampurilaisravintolaketju, jossa käy maailmanlaajuisesti yli 11 miljoonaa asiakasta päivässä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Kokoelmaraportit kuvittavat Diakonissalaitoksen ainutlaatuista historiaa14.1.2021 08:00:00 EETTiedote

Diakonissalaitos on toiminut Helsingissä vuodesta 1867. Laitoksen historiallinen esinekokoelma on kuvattu ja koottu kahdeksi raportiksi. Kokoelmaraportti I muodostaa kuvallisen kertomuksen Diakonissalaitoksen vaiheista 1950-luvun lopulle, Kokoelmaraportti II on teemallinen; esineet ovat pääsääntöisesti käyttöesineitä, joiden käyttöpaikka on ollut Diakonissalaitoksessa tai käyttäjä/omistaja on ollut Sisarkodin jäsen.

Diakonissalaitokselta uusia avauksia maahantulijalapsen ja -perheen tukemiseen. ”Toivon, että mun aurinko vähän paistaa, nyt on ollut ihan pimeää, vieläkin!” – 16-vuotias turvapaikanhakijanuori16.11.2020 09:00:00 EETTiedote

Mediatiedote 16.11.2020 klo 09.00. Diakonissalaitos on julkaissut artikkelikokoelman, jonka sisällöt kumpuavat sen työssä vuosien varrella tehdyistä havainnoista lastensuojelussa, alaikäisten turvapaikanhakijoiden palveluissa ja traumatisoituneiden kuntoutuksessa. Punaisena lankana artikkelikokoelman taustalla on vuoden 2015 tilanne, jolloin Eurooppaan saapui 95 000 alaikäistä yksin tullutta turvapaikanhakijaa. Heistä hieman yli 3 000 päätyi Suomeen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme