Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Nuoret kouluttavat ja tukevat toisiaan - Vertaisohjaajien tuelle on tarvetta

Jaa

Helsinkiläisten nuorisotalojen toiminta on siirtynyt korona-aikana sosiaaliseen mediaan ja digitaalisiin kanaviin, jossa nuoret kouluttavat ja tukevat toinen toisiaan. Esimerkiksi Itäkeskuksessa toimivan mediaryhmän nuoret ovat innostuneet kouluttamaan toinen toisiaan erilaisten ohjelmistojen, kuten videoeditoinnin käytössä. Helsingin nuorisotalojen normaalissa arjessa nuoriso-ohjaajien apuna työskentelevien vertaisohjaajien apu on korostunut entisestään. Nuoret vertaisohjaajat suunnittelevat ja toteuttavat yhdessä nuorten kanssa toimintaa ja lisäksi he työskentelevät nuoriso-ohjaajien kanssa avoimissa illoissa sekä vetävät toiminnallisia pienryhmiä.

Nuorisotalojen sosiaalisen median kanavat tarjoavat nuorille alustan jakaa toisilleen ajatuksia ja ideoita siitä, miten ajan saa kulumaan kotioloissa. Nuoret ovat myös innostuneet jakamaan omia taitojaan ja osaamistaan. Erityisesti Instagramin livelähetys-toiminto on osoittautunut suosituksi. Nuoret saavat etukäteen ideoida sisältöjä lähetyksille ja lähetyksen aikana he voivat osallistua ja kommentoida. Livelähetyksissä on järjestetty mm. eläintenhoitoa, yhteisiä leivontatuokioita, meikkausvinkkejä, tanssi- ja muita liikuntatunteja, sekä erilaisia pelejä ja visailuja ja levyraateja. Myös erilaiset haasteet ovat myös suosittua sisältöä sosiaalisen median kanavissa.

Instagram-livelähetyksiä on suunniteltu ja toteutettu vertaisohjaajien ja nuorten kanssa yhdessä. Esimerkiksi Pukinmäen Toivon talon vertaisohjaajat ovat olleet mukana livessä jakamassa omia vinkkejä erilaisesta kotiin soveltuvasta tekemisestä poikkeusaikana ja olleet siten mukana myös vaihtamassa kuulumisia alueen nuorten kanssa. Nuorten kanssa ideoitiin myös leivontalive, jossa vertaisohjaaja leipoi kotonaan ja leipomista harrastavat nuoret jakoivat ajatuksia ja vinkkejä leipomisesta ja kokkailusta.

”Vallitsevan tilanteen vuoksi on tärkeää, että nuoret kokevat nuorisotalon kannustavan ilmapiirin, vaikka talo onkin toistaiseksi kiinni. Olemmekin saaneet palautetta, että vertaisohjaajien läsnäolo on ollut tärkeää nuorille. Nuoret saattavat helposti jäädä ilman juttukaveria, jonka takia olemmekin pitäneet huolen siitä, että nuorisotalon työntekijät ovat aina tavoitettavissa, jos haluaa keskustella asioista tai vaikka pyytää apua jonkin asian kanssa. Etätoiminnasta on pidetty erittäin paljon ja nuoret ovat kokeneet saavansa myös itse osallistua toimintaan livelähetysten kautta,” kertoo Carolina Hämäläinen, 20, joka on toiminut vertaisohjaajana Pukinmäen nuorisotalolla vuoden 2019 alusta lähtien.

Koronaviruksen vuoksi vertaisohjaajien työ on siirtynyt kokonaan sosiaaliseen mediaan. Hämäläinen on ollut mukana Instagram-livelähetyksissä jakamassa vinkkejä erilaisesta kotiin soveltuvasta tekemisestä poikkeusaikana ja vaihtamassa kuulumisia alueen nuorten kanssa. Hän on myös vetänyt leivontaliven, jossa leipoi kotonaan porkkanakakkua.

Vertaisnuorten läsnäolo somessa on tärkeää nuorille, mutta sisältöjen suunnittelu ja toteutus tuo tärkeää sisältöä elämään myös vertaisnuorille itselleen, sillä monien harrastukset ja työt ovat poikkeustilanteen takia peruuntuneet.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mikko Vatka
Nuorisoasiainjohtaja, Helsingin kaupunki
mikko.vatka@hel.fi
p. 040 6791 606

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingin kulttuurikeskukset, museot ja kirjastot täyttyvät maksuttomasta Taiteiden yön ohjelmasta16.8.2022 08:47:00 EEST | Tiedote

Helsingin kulttuurikeskukset, museot ja kirjastot tarjoavat Taiteiden yönä torstaina 18.8. runsaasti kiinnostavia tapahtumia ja kulttuuriohjelmaa, kuten Pelle Miljoonan ja Emilia Siscon keikat, taiturimaista sirkusta, kirjallisuusterapiaa ja Helsinki-aiheisia lyhytelokuvia. Espan lavalla esiintyy puolestaan mahtipontisesta tyylistään tuttu The Sound of Divas. Kaikkiin Helsingin kaupungin Taiteiden yön tapahtumiin on vapaa pääsy.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme