Nuoret pitävät liittojen sopimia työehtosopimuksia tärkeinä
Insinööriliiton ja Tekniikan akateemiset TEKin kyselytutkimuksen mukaan peräti 87 prosenttia alle 35-vuotiaista jäsenistä on sitä mieltä, että Suomessa tarvitaan työehtosopimuksia. Vain neljä prosenttia nuorista jäsenistä ei pidä niitä tärkeinä.
Työehtojen parantaminen nähdään yhtenä liittojen tärkeimmistä tehtävistä. Useiden työehtojen halutaan tulevan joko laista tai työehtosopimuksista paikallisen sopimisen sijaan. Nuoret katsovat, että työntekijäpuolella ei ole paikallisessa sopimisessa neuvotteluvaltaa. Vastaajat pitivät myös tärkeänä, että heitä edustaa työpaikalla luottamushenkilö.
Kyselyyn vastanneista 44 prosenttia piti paikallista sopimista tarpeellisena, vaikka pääosan työehdoista toivottiin tulevan joko työlainsäädännöstä tai työehtosopimuksista. Paikallisen sopimisen katsottiin soveltuvan lähinnä osaamisen kehittämisestä sekä etätyöstä ja kilpailukiellosta sopimiseen.
Vastaajista 74 prosenttia piti neuvottelutilannetta paikallisessa sopimisessa lähtökohtaisesti epätasa-arvoisena. Työnantajalla on neuvottelussa enemmän valtaa kuin työntekijällä.
– Nuoret eivät halua sopia useimmista työehdoista paikallisesti. He kokevat, että työntekijöillä ei ole tilanteessa neuvotteluvaltaa. Mikäli paikallista sopimista halutaan lisätä, on olennaisen tärkeää, että Suomeen luodaan rakenteet, jotka tekevät paikallisen tason neuvottelutilanteesta tasa-arvoisemman, Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo sanoo.
Paikallisen sopimisen yhteydessä kiistakapulaksi on noussut kysymys luottamusmiehen roolista ja tarpeellisuudesta. Kyselyssä luottamushenkilön tarpeellisuus nähtiin kiistattomana. Vain viisi prosenttia vastanneista ei pitänyt luottamushenkilöä tarpeellisena.
– Kun vastaajat ovat alle 35-vuotiaita, tulos on erityisen merkittävä. Luottamushenkilöiden aika työpaikoilla ei todellakaan ole ohi, Salo sanoo.
Moni vastaajista uskoo virheellisesti palkallisen vanhempainvapaan tai sairaan lapsen hoidon sekä sairasloman palkan tulevan työlainsäädännöstä työehtosopimuksen sijaan. Sen sijaan minimipalkkojen sekä palkan yleiskorotusten tiedettiin melko hyvin tulevan työehtosopimuksista.
– Nuorilla on kova usko siihen, että työelämä kehittyy tulevaisuudessa parempaan suuntaan. Lähes puolet vastaajista on sitä mieltä, että työviikon pituus lyhenee jonkin verran tai merkittävästi seuraavan 20 vuoden aikana, sanoo TEKin työmarkkinajohtaja ja YTN:n puheenjohtaja Teemu Hankamäki.
Hänen mielestään on tärkeää, että nuoret tietävät, mistä työehdot tulevat. Tutkimus osoittaa, että nuorten työelämätietoisuudessa on parantamisen varaa.
– Vain tietämällä työehtojen määräytymisen niihin voi vaikuttaa. Liitot edustavat työehtosopimusneuvotteluissa jäseniään. On hyvin paljon jäsenistä kiinni, millainen on tulevaisuuden työelämä. Tässä nuoret ovat avainasemassa, Hankamäki sanoo.
Tutkimuksen toteutti Aula Research Oy syksyn 2020 aikana Insinööriliiton ja Tekniikan akateemiset TEKin toimeksiannosta. Kyselyyn vastasi yhteensä 1 148 Insinööriliiton ja TEKin 18–35-vuotiasta jäsentä.
Lisätietoja:
Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo, 040 184 2290
Tekniikan akateemiset TEKin työmarkkinajohtaja Teemu Hankamäki, 040 709 6681
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Insinööriliitto IL ry
Maailman insinööripäivä korostaa insinöörien roolia kestävän kehityksen tekijöinä26.2.2021 08:51:52 EET | Tiedote
Insinöörit ovat tärkeässä roolissa kestävän kehityksen haasteiden ratkaisijoina, esimerkiksi ilmastoteknologioiden kehittäjinä. UNESCOn teemapäivää vietetään Suomessa ensimmäistä kertaa.
Työuran alku ja loppuvaihe vaativat erilaiset työllisyyskeinot21.12.2020 11:31:06 EET | Tiedote
Riski joutua työttömäksi on suurinta työuran alussa ja loppuvaiheessa myös tekniikan aloilla.
Työpaikkansa säilyttäneillä insinööreillä palkat nousivat9.12.2020 09:23:45 EET | Tiedote
Insinöörien palkkakehitys oli tasaista eri alojen, alueiden ja tehtävien välillä kuluneen vuoden aikana. Silti koronaviruspandemia on jättänyt jälkensä myös tekniikan alalla työskenteleviin.
Kutsu medialle: Paneeli suurimpien eduskuntaryhmien puheenjohtajille 20.11. klo 1117.11.2020 11:25:43 EET | Kutsu
Tervetuloa seuraamaan Insinööriliiton järjestämää paneelia, johon on kutsuttu neljän suurimman eduskuntaryhmän puheenjohtajat perjantaina 20. marraskuuta klo 11–12.30. Politiikan toimittaja Jari Korkin luotsaamana paneeli järjestetään Helsingissä Kalastajatorpalla liiton edustajakokouksen yhteydessä, ja se striimataan suorana verkkoon.
Kutsu: Insinöörikoulutuksen kustannukset 18.11. kello 916.11.2020 09:38:01 EET | Kutsu
Ammattikorkeakouluissa tekniikan alan opintojen läpäisyaste on heikko: neljässä vuodessa insinööriopinnot suorittaa vain joka neljäs tekniikan alan opiskelija. Viidessä vuodessa tutkinnon suorittaneita on ainoastaan 40 prosenttia opiskelijoista.
Ikääntyneiden työllisyys ei kohene pelkällä lisäpäivien poistamisella8.9.2020 12:19:01 EEST | Tiedote
Insinööriliitto vaatii hallitukselta toimia ikääntyneiden työntekijöiden työllisyyden edistämiseksi. Insinööriliitto pitää valtiovarainministeriön esittämää työttömyysturvan lisäpäivien eli niin sanotun eläkeputken poistoa perusteltuna, jos samalla kohdistetaan toimia ikääntyneiden työllisyyteen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme