EHYT

Nuoret suhtautuvat nuuskaan entistä kielteisemmin

Jaa

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n teettämässä selvityksessä kävi ilmi, että nuoret suhtautuvat omaan nuuskan ja muiden päihteiden käyttöön entistä kielteisemmin. Selvityksessä kysyttiin nuorilta, kuinka trendikkäänä he kokevat eri päihteet ja kuinka heidän kaveripiirissään suhtaudutaan päihteisiin. Suomen Onlinetutkimuksen toteuttamaan webpaneeliin vastasi 1141 nuorta.

Nuoret suhtautuvat tupakointiin yhä kielteisemmin. 55 % nuorista ei näe tupakointia trendikkäänä. Tupakan suosio nuorten keskuudessa on jatkanut laskuaan, 44 % koki tupakan epätrendikkääksi vuonna 2018.

”On hienoa, että tupakoinnin trendikkyys nuorten kohdalla edelleen laskee. Tämä ilmiöhän on näkyvissä useimmissa länsimaissa. Kaiken kaikkiaan nikotiinituotteiden käyttö on vähentynyt”, kertoo projektipäällikkö Katri Saarela Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:stä.

Myös nuuskan suosio nuorten silmissä on laskussa erityisesti alaikäisten keskuudessa. 15–17-vuotiaista 42 % ei pidä nuuskaa lainkaan trendikkäänä, kun vuonna 2018 näin ajatteli 29 %. 18–24-vuotiaista 42 % koki nuuskan olevan OUT vuonna 2020, kaksi vuotta aiemmin vastaava luku oli 38 %.

Kuitenkin samaan aikaan 15–29-vuotiaiden kaveripiirin suhtautuminen nuuskan käyttöön on höllentynyt. Vuonna 2020 enää 44 % lähimmästä kaveripiiristä suhtautui nuuskaan melko tai erittäin kielteisesti, kun vuonna 2016 sama luku oli 51 %. 18–24-vuotiaiden miesten kaveripiirissä jopa 10 % ja 25–29-vuotiaiden 11 % suhtautui nyt nuuskaan erittäin myönteisesti.

”Vaikka nuuskan suosio on vähentynyt, niin samalla lähimmän kaveripiirin nuuskan käyttöön ei suhtauduta enää yhtä kielteisesti kuin aikaisemmin. Tämä on mielestäni seurausta siitä, että suomalaisessa nuorisokulttuurissa nuuska ja nuuskan käyttö on normalisoitunut. Nuoret näkevät käyttöä paljon omissa vertaisympäristöissään sekä somessa”, sanoo Saarela.

Vuoden 2019 Kouluterveyskyselyn mukaan nuuskan käyttö oli tasaantumassa, niin silti se oli noussut tyttöjen ja ammattiin opiskelevien poikien keskuudessa.

Alaikäiset kokevat alkoholin saamisen helpoksi

Nuorista 44 % piti alkoholin käyttöä trendikkäänä. Luku on kasvanut vuodesta 2018 kahdeksan prosenttia.

”On vaikea antaa yksiselitteistä syytä siitä, miksi nuoret suhtautuvat alkoholiin nyt hieman positiivisemmin. Nuorten mielipiteissä saattaa näkyä myös korona-ajan vaikutukset. Nuorten vastauksista voi nähdä selvää polarisoitumista. Nuoret jakaantuvat yhä voimakkaammin niihin, jotka näkevät alkoholin käytön trendikkäänä ja niihin, jotka eivät”, kommentoi ehkäisevän päihdetyön asiantuntija Marika Vartiainen EHYTistä.

Samanaikaisesti nuoret kokevat päihteettömyyden entistä houkuttelevampana. Vuonna 2020 päihteettömyyttä piti trendikkäänä 39 % vastaajista, kun vastaava luku vuonna 2018 oli 32 %.

”Vaikuttaa siltä, että yksilöllisiä valintoja ja ihmisten moninaisuutta arvostetaan aiempaa enemmän. Enää ei tarvitse teeskennellä juovansa, jotta voi kuulua porukkaan vaan voi olla rehellisesti juomatta ja kuulua omaan vahvaan ja trendikkääseenkin kaveripiiriin”, sanoo Vartiainen.

”Päihteettömyyden suosiota selittää omalta osaltaan myös hyvinvointibuumit ja sosiaalinen media. ”Edustavaa julkisuuskuvaa” on helpompi kontrolloida ilman päihteitä”, Vartiainen jatkaa.

15–17-vuotiaista 66 % koki, että alaikäisten on helppoa saada alkoholia. Vastaajista 19 % koki, että alkoholia on erittäin helppo saada, 47 % oli sitä mieltä, että alkoholia on melko helppo saada. Määrä on kasvanut vuodesta 2018, jolloin nuorista 58 % vastasi kysymykseen myöntävästi.

”Saatavuuden säätelyyn on tehty paljon työtä viimeisen 15 vuoden ajan, joten tämä kehitys tuntuu surulliselta. Ravintoloiden ja vähittäismyymälöiden omavalvontaa on tehostettu merkittävästi viime vuosikymmeninä ja vastuullinen myynti on tuonut lisäarvoa yrittäjille. Kokemusta alkoholin helposta saatavuudesta täytyisi ilman muuta tutkia lisää ja selvittää, onko saatavuus todella helpottunut vai onko nuorten käsitykset jostakin muusta syystä muuttuneet tähän suuntaan”, kertoo Vartiainen.

Päihdepäivillä keskustelua nuorten hyvinvoinnista

Keskiviikkona 19.5. klo 11.30 Päihdepäivien maksuttomassa Ehkäisevä päihdetyö nuorisotyössä -miniseminaarissa keskustellaan muun muassa nuorten päihdekulttuurista, asenteista sekä saadaan tietoa siitä, miten ehkäisevää päihdetyötä olisi hyvä nuorten parissa tehdä. Päihdepäivät-tapahtumaa järjestää vuosittain EHYT ry ja Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto. Päihdepäivien vuoden 2021 yhteistyökumppani on MIELI ry.

* Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry selvitti, kuinka trendikkäänä nuoret kokevat päihteet ja kuinka heidän kaveripiirissään suhtaudutaan päihteisiin. Suomen Onlinetutkimus toteutti kyselyn webpaneelilla. Kyselyn kohderyhmänä olivat 15–29-vuotiaat suomalaiset. Tiedonkeruuaika oli syyskuussa 2020. Webpaneeliin vastasi 1141 henkilöä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Osastopäällikkö Ilmo Jokinen
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
050 407 7188
ilmo.jokinen@ehyt.fi

Tietoja julkaisijasta

EHYT
EHYT
Elimäenkatu 27
00510 HELSINKI

ehyt@ehyt.fihttp://www.ehyt.fi

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi. Alkoholiin, tupakkaan ja huumeisiin liittyvän ehkäisevän työn ohella EHYT ry ehkäisee pelaamisesta syntyviä haittoja.

Ehkäisevän päihdetyön järjestöverkosto (EPT-verkosto) yhdistää 58 valtakunnallista sosiaali- ja terveysalan järjestöä, jotka haluavat ehkäistä ja vähentää päihdehaittoja.

https://www.ept-verkosto.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta EHYT

Nuorten huumeiden käytön kasvu näkyy liikenteessä, hyvä puheyhteys vanhempien ja nuorten välillä voi ehkäistä ongelmia24.5.2021 10:12:36 EEST | Tiedote

Lähestyvä kesä ja höllentyvät koronarajoitukset houkuttelevat nuoria tien päälle. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry kannustaa vanhempia ja muita kasvattajia keskustelemaan viimeistään nyt huumeiden vaikutuksesta ajokykyyn ja tarkkaavaisuuteen liikenteessä. Erityisesti kannabiksen käyttö ja kokeilu ovat yleistyneet nuorilla muita huumeita enemmän.

Kaikkien aikojen viimeisen Smokefree-kilpailun voitot Sastamalaan, Lopelle, Liperiin ja Pieksämäelle – vuosikymmeniä vaikuttanut kilpailu päättyy20.4.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

EHYT ry:n Smokefree-kilpailuun osallistui 899 koulu- ja harrasteryhmää ympäri Suomen, yhteensä 16 200 nuorta. Kilpailussa koululuokat ja harrasteryhmät sitoutuivat olemaan käyttämättä tupakka- ja nikotiinituotteita 150 päivän ajan. Kilpailun tarkoituksena on ehkäistä nuorten nikotiinituotteiden käyttöä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme