Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Nuoret suomalaiset puhuvat kulttuurierojen ristipaineista koulumaailmassa: ”Opon mielestä olisi pitänyt mennä amikseen”

Jaa

Sust tulee vielä jotain -kampanja on viiden videon sarja, jossa monikulttuuriset nuoret kertovat kokemuksistaan koulu- ja opiskelumaailmassa. Kampanjavideot julkaistaan Helsingin kaupungin Mun Stadi YouTube-kanavalla 28. heinäkuuta.

Kaikki nuoret tarvitsevat tukea tasapuolisesti, mutta erilainen nimi, kulttuuritausta tai ulkonäkö on osoittautunut monelle ongelmaksi. Opon mielestä olisi pitänyt mennä amikseen, vaikka keskiarvo oli hyvä. Vanhemmilla oli erilainen kuva, että pojastani tulee lääkäri”, kuvailee videolla uravalmentaja Mustafe Hirsi kouluaikaisia tunteitaan, Perheeltä tulee paineita, että pidä huoli omasta kulttuurista, kavereilta ja koulusta taas ihan erilaista. Jossain vaiheessa tuntui, että on hukassa ja jäänyt molempien kulttuurien väliin. Katso Mustafe Hirsin video

Kampanjan idea perustuu Opetus- ja kulttuuriministeriönkesäkuussa 2020 aloittamaan selvitykseen kulttuuritaustojen vaikutuksesta korkea-asteen koulutukseen. Ylen uutisoiman selvityksen mukaan Suomessa ainoastaan 27 prosentilla ulkomailla syntyneistä 30–34-vuotiaista on korkea-asteen koulutus, kun Suomessa syntyneillä luku on 47 prosenttia.

Helsingin Kontulasta kotoisin oleva räppäri, tubettaja ja yhteisövaikuttaja Hassan Maikal kertoo kampanjavideolla elävänsä suomalaisen ja somalialaisen kulttuurin välissä. Hän yhdistää molemmat kulttuurit positiiviseksi voimavarakseen. Katso Hassan Maikalin video

Perustuslain yhdenvertaisuuden periaate velvoittaa viranomaiset, työnantajat, koulutuksen järjestäjät ja oppilaitokset edistämään yhdenvertaisuutta ja muuttamaan olosuhteita, jotka estävät sen toteutumisen. Helsingin nuorisoasiainjohtaja Mikko Vatka toivoo videoiden välittävän koulujen opettajille ja opinto-ohjaajille, kuinka suuri merkitys heillä on nuorten identiteetin kehittäjinä ja monikulttuurisuuden rakentajina.

Sust tulee vielä jotain -videokampanja on tarkoitettu ensisijaisesti nuorille, koulujen ja oppilaitosten opettajille sekä opinto-ohjaajille. Ne ovat katsottavissa myös englanninkielisin tekstityksin Mun Stadi YouTube-kanavalla. Pääyhteistyökumppanina toimii Sitra, muut yhteistyökumppanit ovat Global Dignity FinlandDiakonissalaitosVantaaTHL ja Helsinki.

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Venla Kivilahti

Helsingin kaupunki, viestintä- ja markkinointipalvelut
+358 40 1831 257
venla.kivilahti@hel.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsingin kaupungin nuorison palvelukokonaisuus lyhyesti:

Nuorten Helsinki on osa Helsingin kaupungin nuorison palvelukokonaisuutta, joka kuuluu kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

The BioArt exhibition Criss-Crossing Ecologies leads viewers to deeper questions about the ecosystem.31.7.2020 14:04:05 EESTPress release

This August, six internationally renowned BioArt artists come together to form the Criss-Crossing Ecologies exhibition at Annantalo. The environmental crisis has amplified the need to examine and reflect on our living environment – also through art. The exhibition is aimed for children and young people, providing opportunities to encounter and discuss complex and difficult topics responsibly, as a part of a multidisciplinary cultural education.

Utställningen Kors och tvärs om ekologin leder med hjälp av biokonst till djupare frågor kring ekosystemet31.7.2020 10:00:00 EESTTiedote

I Annegårdens galleri öppnas i augusti utställningen Kors och tvärs om ekologin med internationellt kända konstnärer. Miljökrisen har väckt ett behov av att undersöka och tänka kring vår levnadsmiljö, också genom konsten. Utställningen på Annegården är riktad till barn och unga och erbjuder möjligheter att bemöta komplicerade och svåra ämnen med hjälp av tvärkonstnärlig och -vetenskaplig kulturfostran.

Poikkipolkuja ekologiaan -näyttely johdattaa biotaiteen keinoin syvempiin kysymyksiin ekosysteemistä31.7.2020 10:00:00 EESTTiedote

Annantalon galleriassa avautuu elokuussa kansainvälisesti tunnettujen biotaiteilijoiden näyttely Poikkipolkuja ekologiaan. Ympäristökriisi on herättänyt tarpeen tutkia ja miettiä elinympäristöämme myös taiteen kautta. Annantalon erityisesti lapsille ja nuorille suunnattu näyttely antaa mahdollisuuksia kohdata monimutkaisia ja vaikeitakin aiheita osana vastuullista poikkitaiteellista ja -tieteellistä kulttuurikasvatusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme