Nuoret tienaavat villikasvien keruulla Uudellamaalla
Nuoret myyvät keräämänsä kasvit Uudenmaan alueen ravintoloille. Hankkeen tarkoituksena on kehittää villikasvien keruuseen ja toimitukseen liittyvää liiketoimintaa ja innostaa nuoria perustamaan oma luonnontuotealan 4H-yritys.
Villikasvit kiinnostavat ravintoloita
Ravintolat ovat innostuneet käyttämään villikasveja, koska ne tarjoavat asiakkaille uudenlaisia makukokemuksia ja vastaavat erinomaisesti vallitseviin ruokatrendeihin. 4H-nuorten keräämiä villikasveja ovat ostaneet esimerkiksi opiskelijaravintola Unicafe sekä helsinkiläinen sesonkien raaka-aineita suosiva ravintola Juuri.
Unicafelle villikasveja keräsivät ympäristötieteiden opiskelijat, joilla oli mahdollisuus nauttia keräämiään villikasveja lounaaksi opiskelijaravintolassa.
– Lähiruoka on aina ollut meillä lähellä sydäntä ja villiyrtithän ovat lähiruokaa parhaimmillaan. Oli upea juttu, että 4H-järjestö otti meihin yhteyttä ja mahdollisti uusien ruokakokemusten tarjoamisen asiakkaillemme. UniCafe Viikunassa Viikissä järjestetty villiyrittipäivä sai asiakkailta todella hyvän vastaanoton. Teemapäivän ruoat, kuten nokkoskeitto, nokkospizza ja koivunlehti-vadelmakiisseli, keräsivät runsaasti kiitosta, kertoo Paula Korhonen, Unicafen operatiivinen päällikkö.
Juuren keittiömestari Jukka Nykäsen mukaan villikasvien käyttäminen on osa suomalaista ruokaperinnettä. Nykänen kertoo villikasvien olevan Juurelle raaka-aineita muiden joukossa, ei yksittäisiä kuriositeetteja. Nykäsen mielestä on hienoa, että tietoutta villikasveista siirrettään nuorille, koska niin saadaan tuotettua jatkumoa villikasvien käytön periteille.
Ravintolat voivat hyödyntää villikasvien tilaukseen Forest Foody -palvelua, eli luonnontuotteiden digitaalista markkinapaikkaa.
Kestävää yrittäjyyttä
Nuoret ovat innostuneet villikasvien keruusta ansaintamahdollisuuksien lisäksi ympäristösyistä.
– Villikasvien vesi- ja hiilijalanjälki on lähes nolla teollisesti tuotettuun ruokaan verrattuna. Villikasvien keruu on ympäristötietoiselle nuorelle oiva tapa tienata omaa rahaa ja kokeilla yrittäjyyttä, kertoo hankkeen projektipäällikkö Siiri Mäkelä.
Maksuttomien villikasvikurssien lisäksi 4H-järjestö tukee nuorta oman luonnontuotealan yrityksen perustamisessa ja asiakkaiden löytämisessä.
Seuraavat 4H:n vetämät villikasvikoulutukset Porvoossa 10.6. ja Hyvinkäällä 11.6. Tervetuloa paikalle tekemään juttua! Ruokaa luonnosta -hanke on osa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa 2014–2020. Hankkeen rahoittaa Uudenmaan ELY-keskus.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Siiri Mäkelä
Projektipäällikkö/ Ruokaa luonnosta -yhteistyöhanke
044 783 0311
siiri.makela(a)4h.fi
Jaakko Nippala
Aluejohtaja
050 441 8636
jaakko.nippala(a)4h.fi
Sanna Siikarla
Forest Foody
050 4622120
hello(a)forestfoody.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
4H on valtakunnallisesti toimiva, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton nuorisojärjestö.
Annamme lapsille ja nuorille mahdollisuuden löytää omat vahvuutensa tekemällä oppien. Luomme harrastuksen kautta turvallisen ja vastuullisen polun aktiiviseen ja kestävään elämäntapaan, työelämään ja yrittäjyyteen. Toimimme sen puolesta, ettei yksikään lapsi tai nuori jäisi syrjään yhteiskunnasta.
4H-järjestö muodostuu Suomen 4H-liitosta ja eri puolella Suomea sijaitsevista yli 180 paikallisesta 4H-yhdistyksestä. Toiminnassamme on mukana 46 000 jäsentä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen 4H-liitto
Taimiteko siirtymässä istutuksista taimikoiden jatkohoitoon – nuoret saavat uusia työllistymismahdollisuuksia21.5.2025 09:07:46 EEST | Tiedote
Nuorisojärjestö 4H:n Taimiteko-toiminnassa on tehty konkreettisia tekoja nuorten työllistymisen ja ilmaston hyväksi jo kohta seitsemän vuoden ajan. Kesän 2025 loppuun mennessä Taimiteossa on istutettu lähes miljoona puuntaimea. Tulevaisuudessa Taimiteossa keskitytään vahvemmin kasvavien taimikoiden jatkohoitoon sekä erilaisiin monimuotoisuustekoihin.
Reilu Teko -säkkikeräys on kierrättänyt muovia ja työllistänyt nuoria jo 50 vuotta6.5.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Vuonna 1975 alkanut Reilu Teko -säkkikeräys on pitkäaikaisimpia kierrätystekoja. Keräyksessä varmistetaan, että maatalouden lannoite-, rehu- ja siemensäkkimuovit päätyvät kiertoon ja uusiokäyttöön. Samalla keräys työllistää nuoria ympäri Suomen.
Suomen 4H-liiton valtuuskunnan puheenjohtajana jatkaa Lasse Hautala25.4.2025 11:43:08 EEST | Tiedote
Kolmen vuoden välein kokoontuva Suomen 4H-liiton edustajakokous valitsi torstaina 24. huhtikuuta valtuuskunnan puheenjohtajaksi agrologi Lasse Hautalan Kauhajoelta, joka toimi tehtävässä myös edellisellä kaudella. Varapuheenjohtajaksi valittiin kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta Turusta. Lisäksi edustajakokous valitsi valtuuskuntaan 21 muuta jäsentä. Edustajakokouksessa hyväksyttiin myös Suomen 4H-liiton strategia vuosille 2026–2028.
Harrastustoiminnassa ansioituneita nuoria palkitaan 4H-stipendeillä25.3.2025 10:41:01 EET | Tiedote
4H-säätiö myöntää vuosittain stipendejä ansioituneille nuorille sekä aktiivisesti 4H:n toiminnassa mukana oleville henkilöille. Nuorten stipendeissä palkitsemisperusteena on pitkäaikainen, monipuolinen, tuloksellinen ja edelleen jatkuva 4H-harrastus. 4H-säätiön myöntämät 14 valtakunnallista stipendiä jaetaan Valtioneuvoston juhlahuoneistossa Helsingissä tiistaina 1.4. kello 14.30. Media on tervetullut tilaisuuteen.
Nuoret yrittäjät ratkovat ikäihmisten arjen haasteita – Pulpin Puuhapojat voitti Vuoden 4H-yritys -kilpailun19.3.2025 07:50:00 EET | Tiedote
Pulpin Puuhapojat on voittanut Vuoden 4H-yritys -kilpailun vanhempien sarjan. Joutsenolaisveljesten Elias, 22, ja Eemeli Jokelaisen, 20, yritys vastaa ikäihmisten kasvavaan palvelutarpeeseen. Nuoret 4H-yrittäjät ovat löytäneet pienistä keikoista isompien yritysten jättämän markkinaraon.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme