Suomen 4H-liittoSuomen 4H-liitto

Nuoret tienaavat villikasvien keruulla Uudellamaalla

Jaa

Nuoret ovat kevään aikana keränneet villikasveja eri puolilla Uuttamaata ravintoloiden jatkuvasti kasvavaan kysyntään. Villikasvit ovat ekologista lähiruokaa ja niiden sesonki on nyt parhaimmillaan. 4H-järjestö tarjoaa nuorille maksuttomia villikasvikoulutuksia, joissa nuoret oppivat tunnistamaan villikasveja ja keräämään niitä luontoa ja jokamiehenoikeuksia kunnioittaen.

4H-nuoret keräämässä villikasveja ravintoloille.
4H-nuoret keräämässä villikasveja ravintoloille.

Nuoret myyvät keräämänsä kasvit Uudenmaan alueen ravintoloille. Hankkeen tarkoituksena on kehittää villikasvien keruuseen ja toimitukseen liittyvää liiketoimintaa ja innostaa nuoria perustamaan oma luonnontuotealan 4H-yritys.

Villikasvit kiinnostavat ravintoloita

Ravintolat ovat innostuneet käyttämään villikasveja, koska ne tarjoavat asiakkaille uudenlaisia makukokemuksia ja vastaavat erinomaisesti vallitseviin ruokatrendeihin. 4H-nuorten keräämiä villikasveja ovat ostaneet esimerkiksi opiskelijaravintola Unicafe sekä helsinkiläinen sesonkien raaka-aineita suosiva ravintola Juuri.

Unicafelle villikasveja keräsivät ympäristötieteiden opiskelijat, joilla oli mahdollisuus nauttia keräämiään villikasveja lounaaksi opiskelijaravintolassa.

– Lähiruoka on aina ollut meillä lähellä sydäntä ja villiyrtithän ovat lähiruokaa parhaimmillaan. Oli upea juttu, että 4H-järjestö otti meihin yhteyttä ja mahdollisti uusien ruokakokemusten tarjoamisen asiakkaillemme. UniCafe Viikunassa Viikissä järjestetty villiyrittipäivä sai asiakkailta todella hyvän vastaanoton. Teemapäivän ruoat, kuten nokkoskeitto, nokkospizza ja koivunlehti-vadelmakiisseli, keräsivät runsaasti kiitosta, kertoo Paula Korhonen, Unicafen operatiivinen päällikkö.

Juuren keittiömestari Jukka Nykäsen mukaan villikasvien käyttäminen on osa suomalaista ruokaperinnettä. Nykänen kertoo villikasvien olevan Juurelle raaka-aineita muiden joukossa, ei yksittäisiä kuriositeetteja. Nykäsen mielestä on hienoa, että tietoutta villikasveista siirrettään nuorille, koska niin saadaan tuotettua jatkumoa villikasvien käytön periteille.

Ravintolat voivat hyödyntää villikasvien tilaukseen Forest Foody -palvelua, eli luonnontuotteiden digitaalista markkinapaikkaa.

Kestävää yrittäjyyttä

Nuoret ovat innostuneet villikasvien keruusta ansaintamahdollisuuksien lisäksi ympäristösyistä.

– Villikasvien vesi- ja hiilijalanjälki on lähes nolla teollisesti tuotettuun ruokaan verrattuna. Villikasvien keruu on ympäristötietoiselle nuorelle oiva tapa tienata omaa rahaa ja kokeilla yrittäjyyttä, kertoo hankkeen projektipäällikkö Siiri Mäkelä.

Maksuttomien villikasvikurssien lisäksi 4H-järjestö tukee nuorta oman luonnontuotealan yrityksen perustamisessa ja asiakkaiden löytämisessä.

Seuraavat 4H:n vetämät villikasvikoulutukset Porvoossa 10.6. ja Hyvinkäällä 11.6. Tervetuloa paikalle tekemään juttua! Ruokaa luonnosta -hanke on osa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa 2014–2020. Hankkeen rahoittaa Uudenmaan ELY-keskus.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Siiri Mäkelä
Projektipäällikkö/ Ruokaa luonnosta -yhteistyöhanke
044 783 0311
siiri.makela(a)4h.fi

Jaakko Nippala
Aluejohtaja
050 441 8636
jaakko.nippala(a)4h.fi

Sanna Siikarla
Forest Foody
050 4622120
hello(a)forestfoody.fi

Kuvat

4H-nuoret keräämässä villikasveja ravintoloille.
4H-nuoret keräämässä villikasveja ravintoloille.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen 4H-liitto
Suomen 4H-liitto
Karjalankatu 2 A
00520 Helsinki

https://www.4h.fi

4H-nuorisotyön peruskivinä ovat aidot ja konkreettiset asiat, kuten moninainen käsillä tekemisen ilo ja sekä luonto. Kannustamme lapsia ja nuoria löytämään omat vahvuutensa ja uskomaan itseensä. Jaamme tietoja, taitoja ja valmiuksia työelämään sekä yrittäjyyteen.

4H:n arvot pohjautuvat H-kirjaimilla alkaviin sanoihin; Head (harkinta), Hands (harjaannus), Heart (hyvyys) ja Health (hyvinvointi). Teemme nuorisotyötä yli 200 4H-yhdistyksessä eri puolilla Suomea. Toiminnassamme on mukana 50 000 jäsentä.

4H on valtakunnallisesti toimiva, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton nuorisojärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen 4H-liitto

Oulun seudun nuoret saivat 10 000 taimen istutusurakkansa päätökseen – Kynkäänsuolle nousi Kiitollisuuden metsä11.6.2020 14:05:55 EESTTiedote

Pottiputki sujahtaa maahan ja taas yksi 10 000 männyntaimesta pääsee aloittamaan juurtumisensa Kynkäänsuolla. Yli-Iissä, Tannilan kylässä sijaitseva Kynkäänsuo on yksi Suomen 4H-liiton Taimiteko-toimintamallin tämän kesän 23:sta istutuskohteesta. Tämän kesän uudet hiilinielut ovat tarjonneet töitä yli 200:lle nuorelle. Kynkäänsuon Kiitollisuuden metsä sai lähes 200 hakemusta, joista kahdeksan tuli valituksi.

Akavan liitot mukana Taimiteossa nuorten työllistymisen ja ilmaston puolesta19.5.2020 08:10:45 EESTTiedote

Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akava ja sen 14 jäsenliittoa ovat tänä kesänä lähdössä mukaan Suomen 4H-liiton Taimiteko-toimintamalliin. Akava-metsää istutetaan kesäkuun alussa Kärsämäelle, Pohjois-Pohjanmaalle yhteensä 4,6 hehtaaria Silosaaren vanhalle turvetuotantoalueelle. Tämä tarkoittaa lähes 9000 taimea. Taimia istuttavat suomalaiset nuoret, ja monelle kesätyö on ensimmäinen kosketus työelämään.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme