Työeläkeyhtiö Elo

Nuoret voivat kokea epäkohtien esille tuomisen työpaikalla hankalaksi

Jaa

Nuorten usko omiin työelämätaitoihin on hyvällä mallilla. Omasta jaksamisesta huolehtiminen, omien vahvuuksien tunnistaminen ja työhön liittyvien ongelmien ratkaiseminen aiheuttavat kuitenkin vaikeuksia nuorille työntekijöille. Tiedot käyvät ilmi S-ryhmän, työeläkeyhtiö Elon ja Työterveyslaitoksen yhteistyössä tehdystä kyselystä S-ryhmän alle 25-vuotiaille työntekijöille.

Työyhteisön avoimuus uusille ideoille ja esimiehen rohkeus käsitellä epäkohtia rakentavasti mahdollistaa nuorille omien ajatusten esille tuomisen, sanoo Marjo Wallin, Elon työhyvinvoinnin kehittämispäällikkö.
Työyhteisön avoimuus uusille ideoille ja esimiehen rohkeus käsitellä epäkohtia rakentavasti mahdollistaa nuorille omien ajatusten esille tuomisen, sanoo Marjo Wallin, Elon työhyvinvoinnin kehittämispäällikkö.

Kyselyyn vastanneilla nuorilla on pääasiassa vahva usko omiin työelämätaitoihin. Valtaosa (yli 90 prosenttia) uskoo hallitsevansa melko hyvin tai erittäin hyvin perusasiat, kuten yhteisten käytäntöjen ja aikataulujen noudattamisen sekä yhteistyön työkavereiden kanssa. Toisaalta jopa 40 prosenttia kyselyyn vastanneista nuorista uskoi voivansa tuoda työpaikalla epäkohtia esiin jossakin määrin tai heikommin. Samansuuntaisesti yli 35 prosenttia vastanneista kokee pystyvänsä jakamaan työhön liittyviä ideoita jossakin määrin tai heikommin.

”Työyhteisön avoimuus uusille ideoille ja toisaalta esimiehen rohkeus käsitellä epäkohtia rakentavasti mahdollistaa nuorille omien ajatusten esille tuomisen”, sanoo Marjo Wallin, Elon työhyvinvoinnin kehittämispäällikkö. ”Samalla kyselyn vastaajat kertoivat arvostavansa työelämässä erityisesti kannustavaa työyhteisöä, hyvää esimiestyötä ja mahdollisuuksia työn ja muun elämän yhteensovittamiseen. Työyhteisössä on hyvä tunnistaa, etteivät työn joustotarpeet koske ainoastaan työntekijöitä, joilla on esimerkiksi omia lapsia, vaan ihan jokaista. Lisäksi esimiesten tulisi antaa mahdollisimman usein kannustavaa palautetta työntekijöille.”

”Esimiehellä on tosiaan keskeinen rooli palautteen antajana. Nuorta työntekijää tulisi ohjata tunnistamaan omia onnistumisiaan ja vahvuuksiaan. Positiivista palautetta voi antaa pienistäkin asioista”, toteavat Työterveyslaitoksen tutkijat Auli Airila ja Mikko Nykänen.

Huolenaiheena nuorten jaksaminen

Suurin osa (81 %) kyselyyn vastanneista pitää terveyttään erittäin tai melko hyvänä. Lisäksi 92 prosenttia kertoo työkykynsä olevan erittäin tai melko hyvä. Siitä huolimatta 41 prosenttia kyselyyn vastanneista naisista ja 32 prosenttia miehistä on kokenut mielialansa alakuloiseksi, masentuneeksi tai toivottomaksi viimeisen kuukauden aikana.

”Tulos on hyvin saman suuntainen Kouluterveyskyselyn kanssa. Nuoret kertovat alakulon tunteestaan avoimemmin, mikä on hyvä asia. Emme saa medikalisoida tulosta, koska kyse ei ole diagnoosista. Mutta kyllä se herättää huolen, ja tulemme tähän perehtymään”, sanoo S-ryhmän työhyvinvointijohtaja Sanna-Mari Myllynen.

”Työurien pidentämisen kannalta on äärimmäisen tärkeää, että nuoret pääsevät onnistuneesti kiinni työelämään heti ensimmäisessä työpaikassa”, korostaa Wallin. ”Tunne siitä, että pärjää vaativassa työelämässä, syntyy jo ensimmäisissä työtehtävissä. Nuoret ovat vasta opettelemassa työelämän perustaitoja eikä heillä ole kokemusta, jota vasten arvioida omaa suoriutumista. Esimiesten rakentava, jatkuva palaute arjen työssä on korvaamaton tuki itseluottamuksen kehittymiselle.”

Voit lukea lisää esimerkiksi nuorten työntekijöiden toivomasta palautekulttuurista S-ryhmän tiedotteesta.

Voit tutustua tutkimuksen infografiikkaan täällä.

Lisätietoja:

Marjo Wallin, Elo, työhyvinvoinnin kehittämispäällikkö, puh. 020 703 5260, marjo.wallin@elo.fi

Susa Nikula, S-ryhmä, henkilöstöjohtaja, puh. 010 76 80260

Sanna-Mari Myllynen, S-ryhmä, työhyvinvointijohtaja, puh. 010 768 0312

Auli Airila, Työterveyslaitos, erikoistutkija, puh. 043 824 5472, www.ttl.fi/nuorimielityossa

Nuorten työelämäodotukset -selvitys

Tutkimuksen tavoitteena on selvittää S-ryhmän nuorten työntekijöiden työelämäodotuksia ja -valmiuksia, nuorten kokemuksia esimiestyöstä ja työyhteisön toiminnasta sekä nuorten henkilökohtaisia voimavaroja ja hyvinvointia. Vastaavaa tutkimusta ei ole kaupan alalla toteutettu aikaisemmin. Tutkimus on osa S-ryhmän Nuori Mieli Työssä -ohjelmaa. S-ryhmän kumppanina kyselyn suunnittelussa ja toteutuksessa on työeläkeyhtiö Elo. Sähköinen kysely oli avoinna 11.1.–31.3.2018 ja siihen osallistui 1457 S-ryhmässä työskentelevää nuorta. Vastanneista 81 % oli naisia ja vastaajien keski-ikä 22 vuotta. Nyt julkaistut tulokset ovat ensimmäisiä. Analysointi ja tulosten tarkastelu jatkuvat syksyllä 2018.

Nuori Mieli Työssä

Nuori Mieli Työssä on S-ryhmän kolmivuotinen, hyvän työelämän kehittämisohjelma, jonka keskiössä ovat alle 25-vuotiaat nuoret. Tavoite on tuottaa tietoa ja työkaluja nuorten työkykyisyyden, työelämätaitojen ja työelämään kiinnittymisen tukemiseksi. Hankkeen kummina S-ryhmässä toimii Osuuskauppa Hämeenmaan johtoryhmä. Yhteistyökumppaneita ovat työeläkeyhtiö Elo, LähiTapiola, Barona, PAM, SAKU ry, Suomen Mielenterveysseura, Terveystalo, Työelämä 2020 ja Työterveyslaitos.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintäpäällikkö Hanna Saira
puh. 020 703 5671

Kuvat

Työyhteisön avoimuus uusille ideoille ja esimiehen rohkeus käsitellä epäkohtia rakentavasti mahdollistaa nuorille omien ajatusten esille tuomisen, sanoo Marjo Wallin, Elon työhyvinvoinnin kehittämispäällikkö.
Työyhteisön avoimuus uusille ideoille ja esimiehen rohkeus käsitellä epäkohtia rakentavasti mahdollistaa nuorille omien ajatusten esille tuomisen, sanoo Marjo Wallin, Elon työhyvinvoinnin kehittämispäällikkö.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Työeläkeyhtiö Elo
Työeläkeyhtiö Elo
Revontulentie 7
02100 ESPOO

020 703 50http://www.elo.fi

Työeläkeyhtiö Elo huolehtii asiakkaidensa lakisääteisestä työeläketurvasta. Lisäksi autamme asiakkaitamme menestymään ja vastaamaan muuttuvan työelämän haasteisiin. Suomalaisista yrityksistä joka kolmas ja yrittäjistä yli 40 prosenttia on valinnut Elon työeläkekumppanikseen. Vastuullisuus on kiinteä osa Elon toimintaa. Vastaamme yhteensä noin 500 000 työntekijän ja yrittäjän tulevista eläkkeistä sekä huolehdimme noin 230 000 eläkkeensaajasta. Elo on merkittävä sijoittaja, ja yhtiön sijoitusomaisuuden arvo on noin 23 miljardia euroa. Elo syntyi 1.1.2014, kun Eläke-Fennia ja LähiTapiola Eläkeyhtiö fuusioituivat.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työeläkeyhtiö Elo

Työkyvyttömyyseläkkeiden nousu: Elossa mielenterveyssyihin perustuvat työkyvyttömyyseläkkeet korostuvat nuorilla ja yli 60-vuotiailla16.1.2019 08:39Tiedote

Työkyvyttömyyseläkehakemusten ja uusien myönnettyjen työkyvyttömyyseläkkeiden määrä lähti vuonna 2018 kasvuun. Yhteensä työeläkealalla myönnettiin tammi–syyskuun välisenä aikana 7,4 prosenttia enemmän työkyvyttömyyseläkkeitä kuin vuonna 2017. Jopa kolmasosa uusista työkyvyttömyyseläkkeistä johtuu mielenterveydellisistä sairauksista.

Kolme uutta työhyvinvoinnin kehittämispäällikköä Eloon15.1.2019 08:34Tiedote

Työeläkeyhtiö Elon työhyvinvoinnin kehittämistiimiin on nimitetty kolme uutta asiantuntijaa. Työhyvinvoinnin kehittämispäällikkö Anneli Holmberg aloitti tehtävässään joulukuussa. Työhyvinvoinnin kehittämispäälliköt Kirsi Mäkelä ja Noora Poussu aloittivat tehtävissään tammikuun alussa. Holmberg siirtyi Eloon Selekta Henkilöstöpalvelut Oy:stä ja hän on koulutukseltaan kauppatieteiden maisteri. Mäkelä siirtyi Eloon Teknologiateollisuudelta, jossa hän työskenteli projektipäällikkönä. Hän on koulutukseltaan terveystieteen maisteri. Lisäksi hänellä on johtamisen erikoisammattitutkinto. Poussu puolestaan työskenteli Ilmarisessa markkinointipäällikkönä ennen siirtymistä Eloon. Hänellä on filosofian maisterin ja kauppatieteiden maisterin tutkinnot. Holmbergin, Mäkelän ja Poussun päätoimipaikka on Espoo. Holmberg ja Mäkelä työskentelevät Elon suurasiakkaiden kanssa, kun taas Poussu keskittyy Elon pk-asiakkaisiin. He raportoivat tehtävissään työhyvinvointijohtaja Anu Suutela-Vuoriselle. ”Anneli,

Elo sijoittaa lisää tuulivoimaan Suomessa4.12.2018 12:50Tiedote

Elo kasvatti sijoituksiaan tuulivoimaan ostamalla 30.11.2018 LähiTapiola-ryhmän osuudet tuulivoimapuistoihin sijoittavassa rahastossa. Elo on ollut mukana rahastossa jo vuodesta 2012, jolloin tuulivoimapuistojen kehittäminen aloitettiin. Rahasto omistaa ja hallinnoi kahta toimivaa tuulivoimapuistoa. Toinen sijaitsee Lappeenrannassa ja toinen Pohjanmaalla Siikajoella. Puistojen kuudentoista turbiinin vuotuinen sähköntuotanto on noin 112 GWh, joka riittää n. 6 000 omakotitalon lämmittämiseen ja taloussähkön tarpeisiin. Tässä vaiheessa rahasto on investoinut puistojen rakentamiseen n. 70 miljoonaa euroa ja tutkii useamman uuden hankkeen ostamista. Rahastoon on tarkoitus ottaa mukaan muita sijoittajia. ”Tuulivoimaloiden elinkaari on jopa 25 vuotta ja niiden tuottama kassavirta on varsin tasainen ja hyvin ennustettavissa. Nämä ominaisuudet sopivat hyvin eläkeyhtiön pitkäjänteiseen sijoitusstrategiaan”, toteaa salkunhoitaja Jan Schulman. Tulevaisuudessa Elon tavoitteena on lisätä sijoituksia

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme