Työeläkeyhtiö Elo

Nuoret voivat kokea epäkohtien esille tuomisen työpaikalla hankalaksi

Jaa

Nuorten usko omiin työelämätaitoihin on hyvällä mallilla. Omasta jaksamisesta huolehtiminen, omien vahvuuksien tunnistaminen ja työhön liittyvien ongelmien ratkaiseminen aiheuttavat kuitenkin vaikeuksia nuorille työntekijöille. Tiedot käyvät ilmi S-ryhmän, työeläkeyhtiö Elon ja Työterveyslaitoksen yhteistyössä tehdystä kyselystä S-ryhmän alle 25-vuotiaille työntekijöille.

Työyhteisön avoimuus uusille ideoille ja esimiehen rohkeus käsitellä epäkohtia rakentavasti mahdollistaa nuorille omien ajatusten esille tuomisen, sanoo Marjo Wallin, Elon työhyvinvoinnin kehittämispäällikkö.
Työyhteisön avoimuus uusille ideoille ja esimiehen rohkeus käsitellä epäkohtia rakentavasti mahdollistaa nuorille omien ajatusten esille tuomisen, sanoo Marjo Wallin, Elon työhyvinvoinnin kehittämispäällikkö.

Kyselyyn vastanneilla nuorilla on pääasiassa vahva usko omiin työelämätaitoihin. Valtaosa (yli 90 prosenttia) uskoo hallitsevansa melko hyvin tai erittäin hyvin perusasiat, kuten yhteisten käytäntöjen ja aikataulujen noudattamisen sekä yhteistyön työkavereiden kanssa. Toisaalta jopa 40 prosenttia kyselyyn vastanneista nuorista uskoi voivansa tuoda työpaikalla epäkohtia esiin jossakin määrin tai heikommin. Samansuuntaisesti yli 35 prosenttia vastanneista kokee pystyvänsä jakamaan työhön liittyviä ideoita jossakin määrin tai heikommin.

”Työyhteisön avoimuus uusille ideoille ja toisaalta esimiehen rohkeus käsitellä epäkohtia rakentavasti mahdollistaa nuorille omien ajatusten esille tuomisen”, sanoo Marjo Wallin, Elon työhyvinvoinnin kehittämispäällikkö. ”Samalla kyselyn vastaajat kertoivat arvostavansa työelämässä erityisesti kannustavaa työyhteisöä, hyvää esimiestyötä ja mahdollisuuksia työn ja muun elämän yhteensovittamiseen. Työyhteisössä on hyvä tunnistaa, etteivät työn joustotarpeet koske ainoastaan työntekijöitä, joilla on esimerkiksi omia lapsia, vaan ihan jokaista. Lisäksi esimiesten tulisi antaa mahdollisimman usein kannustavaa palautetta työntekijöille.”

”Esimiehellä on tosiaan keskeinen rooli palautteen antajana. Nuorta työntekijää tulisi ohjata tunnistamaan omia onnistumisiaan ja vahvuuksiaan. Positiivista palautetta voi antaa pienistäkin asioista”, toteavat Työterveyslaitoksen tutkijat Auli Airila ja Mikko Nykänen.

Huolenaiheena nuorten jaksaminen

Suurin osa (81 %) kyselyyn vastanneista pitää terveyttään erittäin tai melko hyvänä. Lisäksi 92 prosenttia kertoo työkykynsä olevan erittäin tai melko hyvä. Siitä huolimatta 41 prosenttia kyselyyn vastanneista naisista ja 32 prosenttia miehistä on kokenut mielialansa alakuloiseksi, masentuneeksi tai toivottomaksi viimeisen kuukauden aikana.

”Tulos on hyvin saman suuntainen Kouluterveyskyselyn kanssa. Nuoret kertovat alakulon tunteestaan avoimemmin, mikä on hyvä asia. Emme saa medikalisoida tulosta, koska kyse ei ole diagnoosista. Mutta kyllä se herättää huolen, ja tulemme tähän perehtymään”, sanoo S-ryhmän työhyvinvointijohtaja Sanna-Mari Myllynen.

”Työurien pidentämisen kannalta on äärimmäisen tärkeää, että nuoret pääsevät onnistuneesti kiinni työelämään heti ensimmäisessä työpaikassa”, korostaa Wallin. ”Tunne siitä, että pärjää vaativassa työelämässä, syntyy jo ensimmäisissä työtehtävissä. Nuoret ovat vasta opettelemassa työelämän perustaitoja eikä heillä ole kokemusta, jota vasten arvioida omaa suoriutumista. Esimiesten rakentava, jatkuva palaute arjen työssä on korvaamaton tuki itseluottamuksen kehittymiselle.”

Voit lukea lisää esimerkiksi nuorten työntekijöiden toivomasta palautekulttuurista S-ryhmän tiedotteesta.

Voit tutustua tutkimuksen infografiikkaan täällä.

Lisätietoja:

Marjo Wallin, Elo, työhyvinvoinnin kehittämispäällikkö, puh. 020 703 5260, marjo.wallin@elo.fi

Susa Nikula, S-ryhmä, henkilöstöjohtaja, puh. 010 76 80260

Sanna-Mari Myllynen, S-ryhmä, työhyvinvointijohtaja, puh. 010 768 0312

Auli Airila, Työterveyslaitos, erikoistutkija, puh. 043 824 5472, www.ttl.fi/nuorimielityossa

Nuorten työelämäodotukset -selvitys

Tutkimuksen tavoitteena on selvittää S-ryhmän nuorten työntekijöiden työelämäodotuksia ja -valmiuksia, nuorten kokemuksia esimiestyöstä ja työyhteisön toiminnasta sekä nuorten henkilökohtaisia voimavaroja ja hyvinvointia. Vastaavaa tutkimusta ei ole kaupan alalla toteutettu aikaisemmin. Tutkimus on osa S-ryhmän Nuori Mieli Työssä -ohjelmaa. S-ryhmän kumppanina kyselyn suunnittelussa ja toteutuksessa on työeläkeyhtiö Elo. Sähköinen kysely oli avoinna 11.1.–31.3.2018 ja siihen osallistui 1457 S-ryhmässä työskentelevää nuorta. Vastanneista 81 % oli naisia ja vastaajien keski-ikä 22 vuotta. Nyt julkaistut tulokset ovat ensimmäisiä. Analysointi ja tulosten tarkastelu jatkuvat syksyllä 2018.

Nuori Mieli Työssä

Nuori Mieli Työssä on S-ryhmän kolmivuotinen, hyvän työelämän kehittämisohjelma, jonka keskiössä ovat alle 25-vuotiaat nuoret. Tavoite on tuottaa tietoa ja työkaluja nuorten työkykyisyyden, työelämätaitojen ja työelämään kiinnittymisen tukemiseksi. Hankkeen kummina S-ryhmässä toimii Osuuskauppa Hämeenmaan johtoryhmä. Yhteistyökumppaneita ovat työeläkeyhtiö Elo, LähiTapiola, Barona, PAM, SAKU ry, Suomen Mielenterveysseura, Terveystalo, Työelämä 2020 ja Työterveyslaitos.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintäpäällikkö Hanna Saira
puh. 020 703 5671

Kuvat

Työyhteisön avoimuus uusille ideoille ja esimiehen rohkeus käsitellä epäkohtia rakentavasti mahdollistaa nuorille omien ajatusten esille tuomisen, sanoo Marjo Wallin, Elon työhyvinvoinnin kehittämispäällikkö.
Työyhteisön avoimuus uusille ideoille ja esimiehen rohkeus käsitellä epäkohtia rakentavasti mahdollistaa nuorille omien ajatusten esille tuomisen, sanoo Marjo Wallin, Elon työhyvinvoinnin kehittämispäällikkö.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Työeläkeyhtiö Elo
Työeläkeyhtiö Elo
Revontulentie 7
02100 ESPOO

020 703 50http://www.elo.fi

Olemme Elo, suuri suomalainen työeläkevakuuttaja. Huolehdimme, että asiakkaamme saavat ansaitsemansa eläkkeet. Autamme asiakasyrityksiämme menestymään ja vastaamaan muuttuvan työelämän haasteisiin. Hoidamme asiakkaidemme eläkevaroja tuottavasti, turvaavasti ja vastuullisesti. Sijoitusvarat on hyvin hajautettu kansainvälisesti ja eri omaisuusluokkiin. Ne turvaavat eläkkeet ja luovat pohjaa kestäville tuotoille vuosikymmeniksi eteenpäin.

Suomalaisista yrityksistä joka kolmas ja yrittäjistä noin 40 prosenttia on valinnut Elon työeläkekumppanikseen. Vastaamme noin 520 000 työntekijän ja yrittäjän tulevista eläkkeistä, huolehdimme 240 000 eläkkeensaajasta ja noin 24 miljardin euron sijoitusomaisuudesta.

Elo syntyi 1.1.2014, kun Eläke-Fennia ja LähiTapiola Eläkeyhtiö fuusioituivat. www.elo.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Työeläkeyhtiö Elo

Kysely: Nuorista joka viides jäi koronan takia ilman kesätöitä – huolena etätyön ja taloussuhdanteiden vaikutukset uraan20.8.2020 09:27:00 EESTTiedote

17–30-vuotiaista kesätyönhakijoista noin joka viides jäi ilman työpaikkaa koronaviruksen vuoksi. Yli kolmasosa uskoo työllisyystilanteensa huononevan lähitulevaisuudessa. Kesätöissä etänä aloittaneet nuoret ovat työnantajien järjestelyihin tyytyväisiä. Kuitenkin yli puolet katsoo, että oppimisen ja tulevaisuuden työuran kannalta olisi ollut parempi, jos töitä olisi päässyt tekemään työpaikalle. Näin kertoo työeläkeyhtiö Elon tuore kysely.

Yrittäjien huoli leimasi alkuvuotta – korona hallitsi sijoitusmarkkinoita5.5.2020 10:00:09 EESTTiedote

Vuoden ensimmäinen neljännes oli poikkeusoloihin sopeutumisen kvartaali. Koronapandemiasta tuli alkuvuonna lukuisia vaikutuksia työeläkealaan ja sen sääntelyyn. Useat asiakkaat tarttuivat tarjottuihin maksujoustoihin. Eläkkeiden hakemusmäärät osoittivat nousun merkkejä. Asiakasyhteydenotot ja asiakastyytyväisyys nousivat. Sijoitusmarkkinat putosivat koronashokin seurauksena alkuvuoden nousun jälkeen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme