Suomen Punainen Risti SPR

Nuoret: Ystävän tuki on korvaamatonta

Jaa

Ystävyys kannattelee nuorta varsinkin silloin, kun omaa perhettä ei ole tai siltä ei saa tukea, selviää All Youth -tutkimushankkeen ja Suomen Punaisen Ristin Nuorten turvatalojen yhteistyössä toteuttamista haastatteluista.

Kuva: Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti
Kuva: Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti

Haastatellut ovat 18–24-vuotiaita nuoria aikuisia, jotka ovat kokeneet vaikeuksia aikuistumisessaan ja joiden näkemykset saattavat kuulua erityisen heikosti yhteiskunnassa.

Tutkimusaineisto osoittaa, että ystävällä ja ystävyydellä on ainutlaatuinen merkitys nuorille erityisesti elämän suurissa käännekohdissa ja haasteissa. Ystävien merkitys on erityisen vahva niiden nuorten kohdalla, jotka syystä tai toisesta joutuvat elämään ja itsenäistymään joko osittain tai kokonaan ilman perhettä ja vanhempien tukea.

– Ystävyyssuhteissa nuori saa kokemuksia välittämisestä ja porukkaan kuulumisesta. Nämä kokemukset auttavat parhaimmillaan selviytymään vaikeiden vaiheiden tai traumaattisten tapahtumien yli, sanoo yksi nuoria haastatelleista, tutkija Miia Lähde Tampereen yliopistosta.

Ystävän tuki on konkreettista

Ystävälle nuori kokee voivansa puhua luottamuksellisesti ja avoimesti – ilman arvostelua.Ystävä huomaa monesti myös sen, jos asiat eivät ole kohdallaan.

– Se, että joku jakaa samanlaisia kokemuksia kuin itsellä on, tai ainakin ymmärtää samoja asioita, on tärkeää hyvinvoinnille ja minäkäsityksen muodostumiselle. Ystävät ovat läsnä arjessa, eikä heidän tukensa ole samalla tavalla sidottua virastoaikoihin tai tietynlaisiin puhetapoihin kuin vaikkapa ammattilaisten tai viranomaisten tukiverkoston, Lähde sanoo.

Kriisitilanteissa ystävän tuki on konkreettista, jopa elintärkeää. Moni haastatelluista nuorista kertoi kaverin ohjanneen, olleen tukena – jopa pakottaneen – hakemaan apua silloin, kun muut eivät ole avun tarvetta tunnistaneet. Ystävä voi esimerkiksi tarjota väliaikaisen asunnon, patistaa koulupsykologille tai pitää seuraa silloinkin, kun oma elämä on rajoittunut kodin seinien sisään.

Yksinäisyys haaveiden toteuttamisen esteenä

Jos ystäviä ei ole, nuoren itsetunto heikkenee. Yksinäisyys voi aiheuttaa ahdistusta ja pelkoja tai kokemusta kelpaamattomuudesta.

– Yksinäisiksi itsensä kokevat voivat jäädä kokonaan neljän seinän sisään ja vältellä sosiaalisia tilanteita. Se estää nuoria aikuisia toteuttamasta haaveitaan tai osallistumasta yhteisöissään ja yhteiskunnassa, Lähde sanoo.

Oletko nuori ja kaipaat tukea – tai onko läheisesi yksinäinen?

Punaisen Ristin Nuorten turvatalot auttavat nuoria ja heidän läheisiään vuorokauden ympäri, vuoden jokaisena päivänä viidellä paikkakunnalla ja valtakunnallisesti verkon välityksellä. Tarvittaessa nuorelle tarjotaan turvallinen yösija. Nuorten turvataloissa tärkeä rooli on vapaaehtoisilla, joiden kanssa nuori voi halutessaan keskustella luottamuksellisesti ja kiireettömästi.

Nuorten turvatalot

Sekasin-chat

Lisätietoja:

All Youth -tutkimushankkeen tutkijat:
Päivi Honkatukia, paivi.honkatukia@tuni.fi, p. 050 318 6743
Miia Lähde, miia.lahde@tuni.fi, p. 040 190 1553
Jenni Mölkänen, jenni.molkanen@helsinki.fi, p. 050 556 0928

Nuorten turvatalot:
Kirsti Viinikka, kirsti.viinikka@punainenristi.fi, p. 040 540 6313

Viestinnän asiantuntija Tuuli Daavittila, Suomen Punainen Risti, tuuli.daavittila@punainenristi.fi, p. 040 589 3414

Lisätietoa All Youth -tutkimushankeesta.

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti
Kuva: Joonas Brandt / Suomen Punainen Risti
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR

Punainen Risti jakaa Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustuksia16.3.2020 07:00:00 EETTiedote

Punaisen Ristin koordinoimaa valtakunnallista rasisminvastaista viikkoa vietetään tänä vuonna 16.–22. maaliskuuta. Viikon tavoitteena on vaikuttaa asenteisiin niin, että rasismi vähenee yhteiskunnassa. Punainen Risti jakaa Ennakkoluuloton edelläkävijä -tunnustuksia yhteisöille, yrityksille ja yksittäisille ihmisille, jotka edistävät toiminnallaan inhimillisyyttä ja yhdenvertaisuutta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme