DiakonissalaitosDiakonissalaitos

Nuori asunnoton ei löydä pois kadulta yksin

Jaa

Nuorten asunnottomuus on kasvava ongelma, johon voidaan puuttua vain tarjoamalla nuorille tukea mahdollisimman aikaisin, toteavat Diakonissalaitoksen asiantuntijat. Asunnottomien yötä vietetään sunnuntaina 17. lokakuuta.

Asunto on perusoikeus. Nuorten asunnottomuuteen on tartuttava lisäämällä kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja, matalan kynnyksen tukea ja rinnallakulkijuutta. Kuva: Vusal Ibadzade / Unsplash.
Asunto on perusoikeus. Nuorten asunnottomuuteen on tartuttava lisäämällä kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja, matalan kynnyksen tukea ja rinnallakulkijuutta. Kuva: Vusal Ibadzade / Unsplash.

Yksineläviä asunnottomia oli ARA:n tilastojen mukaan vuoden 2020 lopussa runsaat 4300. Pitkäaikaisasunnottomien määrä on kääntynyt lievään nousuun ja heitä oli 1 054. Joukossa on yhä nuorempia.

"On nähtävissä kehitystä, että nuoret aikuiset eivät enää vain ajaudu kadulle, vaan ovat kasvaneet osaksi sitä maailmaa hyvin nuoresta alkaen. Kun nuoren koko elämä, ihmissuhteet ja toimeentulo ovat kadulla, sieltä on hyvin vaikea päästä pois", toteaa projektipäällikkö Robert Koski, joka työskentelee Diakonissalaitoksen Tukialus-hankkeessa. Tukialus tekee etsivää päihde- ja mielenterveystyötä Helsingin, Tampereen, Lahden ja Jyväskylän kaduilla.

Pitkäaikaisasunnottomilla on asumista olennaisesti vaikeuttava sosiaalinen tai terveydellinen ongelma, kuten päihde- tai mielenterveysongelma. Kosken mukaan iso ongelma on, että tarjolla ei ole riittävästi kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Myöskään nykyiset sote-rakenteet eivät huomioi kaikkein heikoimmassa olevien asunnottomien tilannetta.

"Tarvitaan rakenteellisia muutoksia, jotta esimerkiksi nuoret asunnottomat kiinnittyvät paremmin tarjolla oleviin palveluihin", Koski huomauttaa.

Asunto ensin -malli toimii

Diakonissalaitoksen Hoivan asiakkuusjohtaja Heli Alkila korostaa, että asunnottoman nuoren voi olla todella vaikea löytää tarvitsemaansa apua palvelujärjestelmästä.

"Meidän on tarjottava matalan kynnyksen palveluja, joista nuorta ei käännytetä pois. Lisäksi nuori tarvitsee rinnalla kulkijan ja ennen kaikkea ammattilaisten kannustavaa asennetta sitten, kun asunto löytyy."

Alkila huomauttaa, että nuorten asunnottomien tilanteen korjaaminen ei vaadi ylivoimaisia muutoksia, vaan poliittista tahtoa.

"Suomessa on jo olemassa laajassa yhteistyössä kehitetty Asunto ensin -malli, joka on todettu toimivaksi ja tehokkaaksi. Sen lähtöajatus on, että asunto on perusoikeus ja samalla perusta kuntoutumiselle. Asunto ensin -malli toimii nuorten asunnottomien kohdalla aivan yhtä hyvin kuin aikuistenkin."

Asunnottomien yö näkyy ympäri maan

Suomessa on vuodesta 2002 alkaen vietetty YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaista päivää Asunnottomien yön merkeissä. Sen yleisenä tavoitteena on tukea jokaisen perusoikeutta vakinaiseen asuntoon. Asunnottomien yö on samalla Suomen suurin sosiaali- ja terveysalan vuosittainen mielenilmaus. Tänä vuonna tapahtuman yhteinen teema on Ulkopuolella – syrjäytynyt vs. syrjäytetty.

Diakonissalaitos ja sen tytäryhtiö Diakonissalaitoksen Hoiva oy nostavat nuorten asunnottomien asiaa esiin Asunnottomien yön tapahtumissaan pitkin viikkoa. Lisätietoja Diakonissalaitoksen konsernin tapahtumista.

Diakonissalaitos on mukana Asunnottomien yö -kansalaisliikkeessä, joka koordinoi tapahtuman järjestelyjä valtakunnallisesti. Lue lisää osoitteesta asunnottomienyo.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö Robert Koski, Tukialus-hanke, Diakonissalaitos
p. 050 594 5293, robert.koski@hdl.fi

Asiakkuusjohtaja Heli Alkila, Diakonissalaitoksen Hoiva Oy
p. 050 502 7533, heli.alkila@hoiva.fi

Viestintäpäällikkö Jenni Sarolahti, Diakonissalaitos
p. 050 372 0828, jenni.sarolahti@hdl.fi

Viestintäpäällikkö Susanna Kaaja, Diakonissalaitoksen Hoiva Oy
p. 050 325 2072, susanna.kaaja@hdl.fi

Kuvat

Asunto on perusoikeus. Nuorten asunnottomuuteen on tartuttava lisäämällä kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja, matalan kynnyksen tukea ja rinnallakulkijuutta. Kuva: Vusal Ibadzade / Unsplash.
Asunto on perusoikeus. Nuorten asunnottomuuteen on tartuttava lisäämällä kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja, matalan kynnyksen tukea ja rinnallakulkijuutta. Kuva: Vusal Ibadzade / Unsplash.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Diakonissalaitos
Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501https://www.hdl.fi

Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Säätiö, siihen kuuluva Rinnekoti ja tytäryritykset Diakonissalaitoksen Hoiva Oy ja Caritas Palvelut Oy tuottavat yhdessä vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden elämää. Yhteiskunnallisena yrityksenä Diakonissalaitos laittaa hyvän kiertämään. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autetaan niitä, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

Kidutettujen kuntoutus ansaitsisi pysyvän rahoituksen23.6.2022 10:45:14 EEST | Tiedote

Sunnuntaina 26.6. vietetään YK:n kansainvälistä päivää kidutuksen uhrien puolesta. Suomi on sitoutunut YK:n kidutuksen vastaisessa yleissopimuksessa kieltämään kaikenlaisen kidutuksen, mutta myös järjestämään kidutuksen uhrien kuntoutuksen oikeudenmukaisella tavalla. Diakonissalaitos on kuntouttanut kidutettuja pian 30 vuoden ajan määräaikaisin hankerahoituksin. Hankerahoituksen katkonaisuus on ongelmallinen sekä uhrien että auttajien näkökulmasta. Suomen pitäisi pystyä parempaan.

Diakonissalaitos ja Solidate yhteistyöhön: Ainutlaatuinen työsuhde-etu katkaisee ylivelkaantumiskierteen6.6.2022 08:17:10 EEST | Tiedote

Diakonissalaitos on sopinut Solidate Oy:n kanssa yhteistyöstä, jonka tavoitteena on tukea työntekijää talouden hallinnassa ja tarvittaessa auttaa taloudellisen tasapainon saavuttamisessa Solidate Oy:n myöntämän Järjestelylainan avulla. Työsuhde-etu on tarjolla koko konsernin henkilöstölle. Diakonissalaitos on merkittävä työnantaja, joka työllistää noin 2700 työntekijää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme