Nuori, vapaa ja... veloissa?

Suomessa talouslukutaito on varsin korkealla tasolla. Silti näyttäisi siltä, että nuorilla ei ehkä ole riittävästi tietoa siitä, miten haastavampiin taloudellisiin olosuhteisiin kannattaisi varautua, koska he ovat kasvaneet matalan korkotason ja alhaisen inflaation olosuhteissa. Miten nuoret pystyvät hallitsemaan talouttaan, kun he käyttävät yhä enemmän mahdollisuutta maksaa hankintansa jälkikäteen, eivät seuraa menojaan ja ansaitsevat todennäköisesti vähemmän kuin vanhemmat kuluttajat?
Huominen on huomenna -asenne ei kanna pitkälle
Tutkimuksen mukaan lähes kolmannes (31 prosenttia) 18-21-vuotiaista kuluttajista käyttää vanhempia kuluttajia todennäköisemmin osta nyt-maksa myöhemmin -vaihtoehtoa sosiaalisen elämän ja seurustelun kustannusten kattamiseen. Yli 55-vuotiaiden sukupolvesta vain kahdeksan prosenttia kertoo toimivansa näin.
Mahdollisuus maksaa myöhemmin voi tuntua helpolta ratkaisulta, mutta velkojen kasaantuminen voi aiheuttaa vakavia ongelmia pidemmällä tähtäimellä. On tärkeää, että nuoremmat kuluttajat ymmärtävät, mihin tällainen toimintatapa voi johtaa.
– Vaikka luotolla on tärkeä rooli yhteiskunnan ylläpitämisessä ja unelmiemme saavuttamisessa, on tärkeää pysyä ajan tasalla takaisinmaksuista ja varmistaa, että tulot riittävät kuukausittaisiin menoihin ja sovittujen maksujen suorittamiseen. Jos tulot eivät riitäkään, maksujen viivästymisestä voi seurata ylimääräisiä kuluja viivästyskoron ja perintäkulujen muodossa, Intrumin kaupallinen johtaja Juha Iskala painottaa.
Jälkikäteen maksaminen voi muuttua velkaongelmaksi, jos maksuja ei hoideta huolellisesti. Nuorempien kuluttajien kannattaakin harkita tarkkaan ennen kuin hyödyntävät mahdollisuutta maksaa myöhemmin seurustelun tai sosiaalisen elämänsä kuluihin. Onko illanvietto tässä hetkessä sen arvoista, että siitä joutuu maksamaan ylimääräisiä kuluja myöhemmin?
Avain velkaongelmien välttämiseen on laatia budjetti ja pysyä siinä
Nuoremmat kuluttajat kadottavat vanhempia kuluttajia todennäköisemmin käsityksen taloudellisesta tilanteestaan. Esimerkiksi viidennes (21 prosenttia) 18-21-vuotiaista kertoo, ettei heillä ole käsitystä siitä, kuinka paljon he käyttävät kuukausittain digitaalisiin tilauksiin, kuten esimerkiksi suoratoistopalveluihin. Yli 55-vuotiaista vain kuusi prosenttia sanoo näin.
Nuorempien kuluttajien tulotaso on todennäköisesti matala ja he voivat helposti ahdistua taloudellisten vaikeuksien yllättäessä. Riskinä on, että he sulkevat silmänsä tosiasioilta, eivätkä halua kohdata ongelmaa. Itse asiassa neljännes (25 prosenttia) 18-21-vuotiaista ja peräti 28 prosenttia 22-37-vuotiaista sanoo, etteivät he edes halua tietää, kuinka paljon heillä on kokonaisuudessaan velkaa. Yli 55-vuotiaista vain kuusi prosenttia ajattelee näin.
– On ymmärrettävää, että ikävien asioiden kohtaamista halutaan välttää. Avain velkaongelmien välttämiseen on kuitenkin selkeä ymmärrys omasta taloudellisesta tilanteesta. On tiedettävä, kuinka paljon rahaa on tulossa, kuinka paljon siitä tarvitaan välttämättömiin asumisen ja elämisen kuluihin, ja kuinka paljon on varaa käyttää vapaa-aikaan. Eli toisin sanoen kannattaa laatia oman talouden budjetti ja pysyä siinä, Iskala toteaa.
Hyviä uutisia säästämisestä
Nuorilla aikuisilla on todennäköisesti uransa alkuvaiheessa vähemmän käytettävissä olevia tuloja. Silti peräti 80 prosenttia 18-21-vuotiaista kertoi laittavansa rahaa säästöön kuukausittain. Vastaavasti 22-44-vuotiaista 73 prosenttia ja X- 45–54-vuotiaista 64 prosenttia kertoi pystyvänsä laittamaan rahaa säästöön kuukausittain.
Säännöllinen säästäminen on vahvan talouden perusta, jonka avulla kuluttajat voivat selviytyä odottamattomista kuluista. Nuorista 18-21-vuotiaista vastaajista 29 prosenttia kertoikin säästävänsä juuri odottamattomia kuluja varten. Lisäksi 18 prosenttia säästää matkustamista varten, kun taas 14 prosenttia sanoi säästävänsä siltä varalta, että joutuvat työttömiksi tai menettävät tulonlähteensä. Kahdeksan prosenttia säästää talon tai asunnon ostamiseen.
Vahva talouslukutaito antaa hyvät eväät elämään – yksin ei kuitenkaan tarvitse sinnitellä
Hyvien taloudellisten toimintatapojen omaksuminen nuorena auttaa selviytymään taloudellisesti haastavista ajoista tulevaisuudessa. Onkin ilahduttavaa, että tutkimuksen mukaan vanhemmat haluavat yhä enemmän vahvistaa lastensa taloustietämystä. Vanhemmista 72 prosenttia kertoo käyttävänsä aikaa talouden käsitteiden ja toimintaperiaatteiden opettamiseen lapsilleen.
– On ilahduttavaa, että vanhemmat haluavat vahvistaa lastensa taloustietämystä. Lisäksi on kuitenkin varmistettava, että talouskasvatusta saavat erityisesti syrjäytymisvaarassa olevat nuoret. Vastuu nuorista on koko yhteiskunnalla niin oppilaitoksilla, työnantajilla, valtiolla, sosiaalialan järjestöillä kuin kotijoukoillakin. Nuorille on annettava vahvemmat eväät oman henkilökohtaisen talouden hallitsemiseen, jotta he selviävät tästä ja tulevista talouskriiseistä, Iskala sanoo.
Taloudellisia vaikeuksia ei kuitenkaan tarvitse kohdata yksin. Apua maksuvaikeuksien selättämiseen on saatavilla.
– Jos ei pysty maksamaan laskua, kannattaa ihan ensimmäiseksi ottaa yhteyttä laskun lähettäjään. Varsin usein maksusta voi sopia. Jos lasku on jo mennyt perintään, kannattaa ottaa pikimmiten yhteyttä perintäyhtiön asiakaspalveluun. Meillä Intrumilla asiakaspalvelumme on erikoistunut ratkomaan ihmisten taloudellisia ongelmia ja tarjoamaan taloudelliseen tilanteeseen sopivaa maksusuunnitelmaa. Opastamme myös tarvittaessa, mihin voi ottaa yhteyttä taloudellisen tuen tai velkaneuvonnan saamiseksi. Koskaan ei ole liian myöhäistä.
Tietoja eurooppalaisesta kuluttajien maksutaparaportista 2022
Intrumin eurooppalainen kuluttajien maksutaparaportti 2022 (European Consumer Payment Report 2022) on tutkimus, jolla kerätään tietoa eurooppalaisten kuluttajien ja kotitalouksien arjesta, kuluttamisesta sekä kyvystä hallita talouttaan kuukausitasolla. Raportti perustuu kolmannen osapuolen, Longituden, toteuttamaan kyselyyn 24 Euroopan maassa. Vuoden 2022 kyselyyn osallistui yhteensä 24 011 kuluttajaa. Tutkimuksen kenttätyö tehtiin vuoden 2022 heinä- ja syyskuun välisenä aikana.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juha IskalaMyyntijohtajaIntrum Oy
Puh:+358 50 370 6333juha.iskala@intrum.comMediadeskIntrum Oy, viestintä
Puh:046 5002 8693viestinta@intrum.comKuvat
Tietoja julkaisijasta
Intrum on alan johtava luotonhallintapalvelujen tarjoaja 24 markkinoilla Euroopassa. Auttamalla yrityksiä saamaan maksunsa ja tukemalla ihmisiä maksuviiveiden kanssa, Intrum näyttää tietä kohti tervettä taloutta ja on ratkaisevassa asemassa yhteiskunnassa. Intrumilla on noin 10 000 omistautunutta ammattilaista, jotka palvelevat noin 80 000 yritystä eri puolilla Eurooppaa. Vuonna 2021 liikevaihto oli 1,75 miljardia euroa. Intrumin pääkonttori sijaitsee Tukholmassa, Ruotsissa ja Intrumin osake on noteerattu Nasdaq Tukholman pörssissä. Lisätietoja on osoitteessa www.intrum.com.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Intrum Oy
Tutkimus: Yritykset hyödyntävät aiempaa enemmän luottotietopalveluja24.4.2025 08:05:00 EEST | Tiedote
Viime vuoteen verrattuna moni yritys onnistui saavuttamaan tavoitteensa usealla mittarilla ja tavoittelee sinnikkäästi kasvua epävarmuudesta huolimatta. Kauppasota voi kuitenkin kampittaa yritysten kasvuhaaveet ja haalistaa aiemmat onnistumiset kaukaiseksi muistoksi. Yrityksissä varaudutaankin nyt talouden häiriöihin kustannussäästöillä, myynnin vahvistamisella ja saatavien nopealla kotiuttamisella. Osana varautumista maksuviiveitä torjutaan aiempaa tarmokkaammin erityisesti annakkomaksujen ja luottotietopalvelujen avulla, kertoo luotonhallintayhtiö Intrumin julkaisema Eurooppalainen yritysten maksutaparaportti.
Perintään siirtyy aiempaa suurempia summia15.4.2025 07:55:00 EEST | Tiedote
Luotonhallintayhtiö Intrumin laskunvälityksen ja perinnän katsaus kertoo, että yhä useampi muistutuslasku jää maksamatta ja siirtyy perintään. Perintään siirtyvien maksujen määrät ja summat kasvoivat vuoden ensimmäisellä neljänneksellä sekä yritys- että kuluttajaperinnässä. Vuoden 2024 lopulla maksukyvyssä nähtiin lievää parannusta, mutta perintätapausten määrien ja pääomien kasvu voi ennakoida maksukyvyn heikentymistä kevään ja kesän aikana.
Maksuviiveellisiä yrityksiä aiempaa vähemmän – suurin parannus majoitus- ja ravitsemistoimialalla14.4.2025 07:50:00 EEST | Tiedote
Luotonhallintayhtiö Intrumin maksuviivetutkimus vuoden 2025 ensimmäiseltä neljännekseltä kertoo, että maksuviiveellisten yritysten suhteellinen osuus on laskenut 3,84 prosentilla viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Positiivisen alkuvuoden ilo voi kuitenkin jäädä lyhytaikaiseksi. Toimialavertailussa majoitus- ja ravitsemistoimialalla maksuviiveellisten yritysten osuus on laskenut viime vuoteen verrattuna eniten. Suhteellisesti eniten nousua maksuviiveellisten yritysten määrässä oli julkisen hallinnon ja maanpuolustuksen toimialalla. Alueellisesti maksuviiveellisten yritysten määrä nousi Kainuussa ja Pohjois-Savossa. Eniten maksuviiveellisiä yrityksiä on edelleen Satakunnassa, mutta määrä on laskenut. Yhdysvaltain asettamat tullit ja poliittinen epävarmuus voivat romuttaa alkuvuoden positiivisen kehityksen ja yritysten kasvuhaaveet.
Tutkimus: Huoli taloudesta ja työstä varjostaa suomalaisnaisten uskoa tulevaisuuteen7.3.2025 08:09:16 EET | Tiedote
Naiset suhtautuvat talouden ja työllisyyden tulevaisuuden näkymiin miehiä pessimistisemmin, paljastaa luotonhallintayhtiö Intrumin Eurooppalainen kuluttajien maksutaparaportti. Tutkimuksessa ilmenee selkeitä eroja naisten ja miesten tulevaisuuden näkymissä työllistymisen ja taloudellisen hyvinvoinnin osalta. Velkaongelmat ja niiden taustalle olevat syyt voivat selittää naisten huolia tulevaisuudesta.
Kuluttajien maksukyky laskussa kevään kynnyksellä20.1.2025 08:10:00 EET | Tiedote
Kuluttajien perintätapausten määrät kääntyivät kasvuun loppuvuonna 2024, kertoo luotonhallintayhtiö Intrumin katsaus. Samaan aikaan perintään siirtyneiden maksujen summat laskivat ja pitkän aikavälin perintäonnistuman kehitys heikkeni, mikä viittaa kuluttajien maksukyvyn alentumiseen. Heikot työllisyysnäkymät nakertavat kuluttajien luottamusta ja hidastavat kulutuksen elpymistä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme