Oulun yliopisto

Nuoria osallistetaan tietotekniikan suunnitteluun tutkimuksella

Jaa
Oulun yliopiston INTERACT-tutkimusyksikkö tutkii ja rakentaa yhteistyössä Oulun alueen koulujen kanssa toimintamallia lasten valtaistamiseksi tietotekniikan kehittäjiksi ja muokkaajiksi. Tarkoituksena on tuoda ”making”-filosofia ja työskentelymalli osaksi koulujen normaalia opetusta ja lasten elämää laajemminkin. Tutkimuksen tuloksia voidaan hyödyntää koko Suomen kouluissa.

”Olemme työskennelleet jo lähes kymmenen vuotta osallistavan monitieteisen teknologiatutkimuksen parissa teemoina lasten ja nuorten osallistuminen, voimaannuttaminen ja aktiivinen kansalaisuus teknologian kautta ja sen tukemina”, kertoo tutkimusyksikön johtaja, tietojärjestelmätieteen professori Netta Iivari.

Digitaalinen pienvalmistus ja making eli ajattelu, että kuka tahansa voi suunnitella ja valmistaa mitä tahansa, ja niiden tulo kouluihin kiinteäksi osaksi opetusta on uusi tärkeä opetukseen liittyvä trendi maailmalla. Making-filosofia nähdään hyödyllisenä ajattelu- ja suunnittelutaitojen kehittymisen kannalta.

Making tukee myös teknologioiden haltuunottoa, estää siten digitaalista kahtiajakoa ja edesauttaa lasten ja nuorten pärjäämistä digitaalistuvassa maailmassa. Oulun yliopistossa toimiva digitaalisen pienvalmistuksen tila Fab Lab tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden kokeilla makingiä koululaisten kanssa.

Pohjois-Pohjanmaan Kulttuurirahasto on myöntänyt tutkimukselle vuoden mittaisen 40 000 euron kärkihankeapurahan. Työryhmään kuuluvat professori Iivarin lisäksi professori Marianne Kinnula, FM Leena Ventä-Olkkonen ja FL Heidi Hartikainen.

”Apuraha tulee erittäin hyvään vaiheeseen, sillä Suomessa ollaan jäljessä monia Euroopan maita makingin integroimisessa opetukseen, mutta toisaalta ohjelmoinnin tulo osaksi suomalaista opetussuunnitelmaa tarjoaa kiinnostavan mahdollisuuden yhdistää siihen making-filosofian opettaminen”, sanoo Netta Iivari.

INTERACT-tutkimusyksikkö kuuluu Oulun yliopiston tieto- ja sähkötekniikan tiedekuntaan, jossa työskentelee lähes 500 sähkötekniikan, tietojenkäsittelytieteen, tietotekniikan ja tietoliikennetekniikan asiantuntijaa, opettajaa ja tutkijaa. INTERACT-tutkimusyksikkö keskittyy opetuksessa ja tutkimuksessa ymmärtämään ja tukemaan käyttäjäkeskeistä ja arvoperustaista lähestymistä teknologian suunnitteluun.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Professori Netta Iivari, puh. 040 7256 412, netta.iivari@oulu.fi
Professori Marianne Kinnula, puh. 0400 482 855, marianne.kinnula@oulu.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopistossa tehtiin viime vuonna 51 keksintöä – maailman henkisen omaisuuden päivää vietetään perjantaina 26.4.24.4.2024 06:52:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopistossa tehdään vuosittain kymmeniä uusia keksintöjä, jotka voivat olla alkuja tulevaisuuden innovaatioille. Vuonna 2023 niitä raportoitiin 51. Eniten keksintöilmoituksia tehtiin tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa, 22 kappaletta. Teknillisessä tiedekunnassa ilmoituksia tehtiin 13 sekä biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa 10. Viime vuonna Oulun yliopisto lähti patentoimaan seitsemää keksintöä.

Alaselkäkipuun liittyvää terveyspalvelujen käyttöä ja sairauspoissaoloja voidaan vähentää luokitteluun perustuvalla hoidolla24.4.2024 05:50:00 EEST | Tiedote

Alaselkäkipupotilaiden toipumista voidaan nopeuttaa, lääkärikäyntejä ja kuvantamistutkimuksia vähentää sekä selkäkivusta johtuvia sairauspoissaolopäiviä minimoida luokitteluun perustuvalla hoitomallilla, uusi tutkimus osoittaa. Luokitteluun perustuvassa hoidossa potilaat huomioidaan yksilöllisesti ja terveydenhuollon resursseja kohdennetaan eniten hoitoa tarvitseville.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye