Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Nuorisoneuvoston lautakuntapaikkakokeilu muuttuu vakituiseksi toimintatavaksi

Jaa

Helsingin nuorisoneuvoston helmikuussa alkanut lautakuntapaikkakokeilu on päättynyt. Kokemukset ovat positiivisia, ja lautakuntaedustus jatkuu vakituisena toimintatapana.

Nuorisoneuvoston lautakuntakokeilijat Elo Umukoro, Jim Koskinen, Tilda Lassila, Sigrid Autio, 
Vivian Ljungqvist, Alma Rantalaiho ja Dan Cederlöf. Takarivissä lautakuntakummit Hannu Tuominen (vas) ja Tapio Bergholm (oik) sekä apulaispormestari Sanna Vesikansa (kesk). Kuva: Ants Vahter.
Nuorisoneuvoston lautakuntakokeilijat Elo Umukoro, Jim Koskinen, Tilda Lassila, Sigrid Autio, Vivian Ljungqvist, Alma Rantalaiho ja Dan Cederlöf. Takarivissä lautakuntakummit Hannu Tuominen (vas) ja Tapio Bergholm (oik) sekä apulaispormestari Sanna Vesikansa (kesk). Kuva: Ants Vahter.

Nuorisoneuvoston jäsenillä on kevätkaudella tehdyn kokeilun tapaan jatkossakin läsnäolo- ja puheoikeus toimialalautakuntien kokouksissa. Kokeilulle asetetut tavoitteet nuorten osallistumiselle ja ymmärryksen lisäämiselle kunnallisesta päätöksenteosta ovat toteutuneet. Sekä luottamushenkilöiden, nuorten että viranhaltijoiden näkemyksen mukaan nuorisoneuvoston edustajat ovat kokeilun aikana tuoneet lautakuntien työskentelyyn uusia näkökulmia sekä perusteltuja ja asiallisia kommentteja.

Kaupunginhallitus hyväksyi linjaukset, joiden mukaan nuorisoneuvosto valitsee keskuudestaan kolme edustajaa kuhunkin toimialalautakuntaan. Edustajat osallistuvat kokouksiin yksi kerrallaan mahdollisimman tasapuolisesti vuorotellen. Toimialalautakuntien jäsenistä valitaan kummeja, jotka tukevat nuorten edustajien lautakuntatyöskentelyä.

Kevätkauden 2019 mittainen onnistunut kokeilu

Kaupungin johtoryhmä päätti viime syksynä käynnistää kevätkauden 2019 mittaisen kokeilun, jonka aikana nuorisoneuvoston edustajille myönnettiin puhe- ja läsnäolo-oikeus Helsingin toimialojen lautakuntien kokouksiin. Käytännössä kokeilu alkoi helmikuun alussa ja kevätkauden aikana nuorisoneuvoston edustajat osallistuivat kaikkien neljän toimialalautakunnan kokouksiin. Kokeilun tarkoituksena oli pyrkiä parempaan nuorten kuulemiseen ja osallistamiseen sekä vahvistaa nuorisoneuvoston osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia. Puhe- ja läsnäolo-oikeuteen ei sisällytetty mahdollisuutta tehdä tai kannattaa ehdotuksia tai äänestää.

Nuoret käyttivät lautakunnissa kevään kuluessa kaiken kaikkiaan noin 50 puheenvuoroa heitä eri tavoin koskevissa asioissa. Puheenvuorot käsittelivät muun muassa nuorten syrjäytymisen ja yksinäisyyden ehkäisyä, lasten ja nuorten harrastustoiminnan tukemista sekä julkisia tiloja. 

Kokeilun onnistumista käytiin läpi 11.6. arviointitilaisuudessa, johon osallistui sekä luottamushenkilöitä että nuoria. Kokeiluun osallistuneet nuorisoneuvoston edustajat saivat kiitosta muun muassa kokouksiin valmistautumisesta ja asioihin perehtymisestä sekä hyvin valikoituneista puheenvuoroista. Nuorisoneuvoston edustajat puolestaan kiittivät heitä kohtaan osoitetusta luottamuksesta ja esittivät toiveen nuorten lautakuntapaikkojen vakinaistamisesta.

Kokeilun tuloksia on arvioitu myös sähköisellä arviointikyselyllä, johon vastasi yhteensä 45 henkilöä. Nuorista 90 prosenttia oli sitä mieltä, että kokeilu onnistui erittäin hyvin. Luottamushenkilöistä 82 prosenttia ja kaupungin edustajista 95 prosenttia oli sitä mieltä, että kokeilu onnistui erittäin hyvin tai melko hyvin.

Yksikään kyselyihin vastanneista ei kokenut, että osallistuminen olisi onnistunut melko huonosti tai erittäin huonosti. Kehittämiskohteina nähtiin muun muassa nuorten perehdytys sekä erilaiset edustusmallit. Lisäksi tuotiin esiin, että nuoret ja nuorisoneuvosto voisivat vaikuttaa asioihin tehokkaammin, mikäli heitä kuultaisiin jo päätösten valmisteluvaiheessa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Antti Peltonen, Helsingin kaupunginkanslia, hallintopäällikkö, p. 040 3346202, antti.peltonen@hel.fi

Krista Huovinen, nuorisoneuvoston ohjaaja, p. 040 4866 520, krista.huovinen@hel.fi

Kati Hurme, Helsingin kaupunki, kulttuuri ja vapaa-aika, viestintäsuunnittelija, p. 040 620 4092, kati.hurme@hel.fi

Kuvat

Nuorisoneuvoston lautakuntakokeilijat Elo Umukoro, Jim Koskinen, Tilda Lassila, Sigrid Autio, 
Vivian Ljungqvist, Alma Rantalaiho ja Dan Cederlöf. Takarivissä lautakuntakummit Hannu Tuominen (vas) ja Tapio Bergholm (oik) sekä apulaispormestari Sanna Vesikansa (kesk). Kuva: Ants Vahter.
Nuorisoneuvoston lautakuntakokeilijat Elo Umukoro, Jim Koskinen, Tilda Lassila, Sigrid Autio, Vivian Ljungqvist, Alma Rantalaiho ja Dan Cederlöf. Takarivissä lautakuntakummit Hannu Tuominen (vas) ja Tapio Bergholm (oik) sekä apulaispormestari Sanna Vesikansa (kesk). Kuva: Ants Vahter.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Majoitus- ja ravitsemisala kohtaa Megamakoisa-tapahtumassa16.10.2019 13:00:00 EESTTiedote

Oletko majoitus- ja ravitsemisalan ammattilainen, opiskelija tai alasta vasta kiinnostunut? Megamakoisa on tapahtuma sinulle – ohjelmassa kiinnostavia puheenvuoroja ja uratarinoita, tietoa alan trendeistä ja työpaikoista, speed date -työhaastatteluja sekä neuvontaa työnhakuun, yrittämiseen ja koulutukseen. Tapahtuma järjestetään Helsingin Teurastamolla (Kellohalli, Työpajankatu 2) tiistaina 29. lokakuuta kello 11–14.

Helsingissä kokeillaan uusia keinoja työttömyyden vähentämiseksi14.10.2019 07:43:00 EESTTiedote

Helsingin kaupunki, Invalidiliitto sekä Uudenmaan ELY-keskus ja TE-toimisto toteuttavat yhteisen palvelukokeilun, joka alkaa marraskuussa 2019 ja kestää vuoden 2021 alkuun saakka. Palvelukokeilu on suunnattu helsinkiläisille yli 30-vuotiaille työttömille, jotka ovat palvelun alkaessa saaneet työttömyyden perusteella työmarkkinatukea yli 300 päivää. Kokeilun kokonaisbudjetti on noin kaksi miljoonaa euroa.

Kaupunkien välistä yhteistyötä syvennetään Pekingin pormestarin Chen Jiningin Helsingin vierailun yhteydessä11.10.2019 09:39:13 EESTTiedote

Pekingin pormestari Chen Jining vierailee tällä viikolla Helsingissä. Vierailu syventää Helsingin yhteistyötä yhden maailman tärkeimmän kaupungin kanssa. Pormestarit Jan Vapaavuori ja Chen Jining allekirjoittavat tapaamisensa yhteydessä kaupunkien välisen nelivuotisen yhteistyösopimuksen, jonka teemat ulottuvat kaupunkisuunnittelusta ympäristönsuojeluun ja innovaatioyhteistyöhön.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme