Lastensuojelun Keskusliitto

Nuorten äänen pitää kuulua! Aikuisten tuki on tärkeää, jotta lapset ja nuoret voivat vaikuttaa

Jaa

Lapset ja nuoret toivovat, että aikuiset kuuntelisivat heitä enemmän päätöksenteossa. Lapset kokevat, etteivät aikuiset ota heidän näkemyksiään tai vaikuttamistyötään aina vakavasti. Aikuisten tuki ja arvostus ovatkin kriittisen tärkeitä, kun laaditaan rakenteita, joissa lapset ja nuoret voivat tulla kuulluksi.

Osallisuus voi toteutua, kun lapsi voi vaikuttaa itseään koskevissa asioissa. Lastensuojelun Keskusliiton uusi raportti tarkastelee lasten ja nuorten näkemyksiä siitä, miten he voivat osallistua ja vaikuttaa yhteisiin asioihin. Raportin pohjalle toteutettiin verkkokysely, johon vastasi 72 vaikuttamistyössä mukana olevaa 11-17-vuotiasta. Heistä suurin osa toimii aktiivisesti lasten tai nuorten valtuustossa, foorumissa tai parlamentissa.

Useissa selvityksissä ja tutkimuksissa on noussut esille lasten ja nuorten kokemus siitä, että heidän mielipidettään kysytään liian harvoin. Lapsille ja nuorille on tärkeää tulla kuulluksi omissa arjen ympäristöissään: perheessä, koulussa ja harrastuspaikoissa. He haluavat kuitenkin vaikuttaa myös yhteiskunnallisissa asioissa, eivätkä vain perinteisissä ”lasten asioissa”. Vaikuttamistyössä mukana oleville lapsille ja nuorille tärkein motivaatio on se, että saa osallistua yhteiskunnan kehittämiseen ja lasten asioiden edistämiseen. Nuoret huomaavat myös nopeasti, jos heille tarjotut vaikuttamismahdollisuudet eivät ole aitoja: ”Nuorisovaltuuston arvostuksen puute esimerkiksi kaupungin lautakunnissa. Kuunneltiin, muttei otettu tosissaan.” (Sitaatti selvityksestä)

Selvityksen perusteella avaimiksi lasten ja nuorten vaikuttamistyön onnistumiselle voidaan nostaa oman motivaation lisäksi aikuisten tuki, hyvät verkostot, toiminnan tavoitteellisuus, tieto ja yhteinen tekeminen. Suurimmiksi esteiksi vaikuttamiselle nousevat resurssien puute sekä aikuisten asenteet.

Osallisuuden toteutumista haastaa se, että mahdollisuus vaikuttaa ei toteudu yhdenvertaisesti eri lapsiryhmien välillä, vaan osa lapsista joutuu kamppailemaan osallistumisoikeutensa puolesta muita enemmän. Aikuisten on pystyttävä luomaan kaikille lapsille ja nuorille sopivia vaikuttamisen areenoita yhdenvertaisten osallistumismahdollisuuksien toteutumiseksi.

Silloin, kun lasten ja nuorten osallisuus toteutuu, kaikki voittavat: päätöksentekoprosessit paranevat ja lapset ja nuoret saavat kasvaa demokraattiseen vaikuttamiseen, oppia ja uskoa itseensä. Lasten ja nuorten asioista päätettäessä tulisi aina kuunnella lapsia ja huomioida heidän näkemyksensä.

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Tiia Hipp, p. 050 537 0061
Erityisasiantuntija Kirsi Pollari, p. 050 439 8823

Kuvat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Lastensuojelun Keskusliitto
Lastensuojelun Keskusliitto
Armfeltintie 1
00150 HELSINKI

09 329 6011http://www.lskl.fi

Lastensuojelun Keskusliitto on keskusjärjestö, joka pyrkii kehittämään lastensuojelua ja edistämään lapsen oikeuksia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lastensuojelun Keskusliitto

Perheiden tuki pitää pystyä turvaamaan poikkeusoloissa9.4.2020 12:00:00 EESTTiedote

Lastensuojeluilmoitusten määrä on laskenut poikkeustilan aikana, kun yhteydet tukea tarvitseviin perheisiin ovat heikentyneet. Perheissä ei kuitenkaan tarvita vähemmän apua, vaan enemmän. Pahimmillaan tilanne voi johtaa siihen, ettei perheille pystytä tarjoamaan tukea ajoissa, vaan ongelmat kärjistyvät. Lapsi- ja perhejärjestöt toivovat yhtenäisiä linjauksia perheiden palvelujen järjestämiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme