Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Nuorten elinoloissa vaihtelua Lounais-Suomen sekä Länsi- ja Sisä-Suomen kunnissa

Jaa

Mielenterveys- ja päihdepalvelujen tilanne on ollut esillä paljon, mutta nuoret tarvitsevat myös kattavampaa joukkoliikennettä. Tietoa nuorten elinoloista on kerätty aluehallintovirastojen uusiin julkaisuihin.

Moni nuori kokee julkisen liikenteen yhteydet riittämättömiksi, selviää tuoreista Lounais-Suomen sekä Länsi- ja Sisä-Suomen nuorten elinolokatsauksista. Julkisen liikenteen aikataulut eivät mahdollista liikkumista iltaisin tai loma-aikoihin etenkään syrjäseudulla asuville nuorille. Suuri osa nuorista ei pääse ilman julkista liikennettä heille tarjottuihin palveluihin, kuten työpajoille tai kuntouttavaan toimintaan, ja tästä voi seurata sanktioita. Myös harrastuksissa käyminen vaikeutuu. Liikennesuunnittelussa tulisikin huomioida paremmin nuorten asema joukkoliikenteen käyttäjinä, katsauksissa todetaan.

Nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluissa on parannettavaa useissa kunnissa. Katsauksen mukaan etenkin nopeista ja helposti löydettävistä matalan kynnyksen palveluista on puutetta. Palveluihin pääsyyn vaikuttavat mm. pitkät hoitojonot ja se, etteivät nuoret tunne tai löydä palveluja. Mielenterveys- ja päihdepalvelujen tarve ja puutteet saatavuudessa eivät kosketa vain nuoria, vaan myös aikuisia.

Korona näkyy nuorten arjessa vaihtelevasti: osa on esimerkiksi kokenut etäopetuksen myönteisesti, mutta osa kielteisesti. Huoli ilmaston muuttumisesta koskettaa suurinta osaa nuorista, ja huolestuneisuus on uusimpien selvitysten valossa kasvanut rajusti.

Tieto käyttöön kuntien työssä ja päätöksenteossa

Lounais-Suomen sekä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastojen kokoamat havainnot on tarkoitettu tueksi kuntiin. Selvää on, että nuorten kuulemiseen kannattaa panostaa.

”Kunnissa voidaan oppia niin sanotun neljännen sektorin uusista tavoista osallistaa ja olla läsnä. Neljännellä sektorilla tarkoitetaan vapaata organisoitumista, jonka pohjana voi olla esimerkiksi verkkopalveluja. Verkkonuorisotyöstä on puhuttu kauan, mutta neljäs sektori vie osallisuuden vielä uudelle tasolle ja korostaa yksilöiden mielenkiinnon kohteita”, kertovat julkaisun toimittanut Antti Pelto-Huikko sekä aluehallintovirastojen asiantuntijat.

Julkaisut perustuvat kahteen osaan. Ensimmäinen osa käsittelee lasten ja nuorten arkea neljän ajankohtaisen teeman valossa. Taustalla on peruspalvelujen arviointi vuodelta 2020 ja muita aiheisiin liittyviä julkaisuja. Toinen osa on tilasto- ja indikaattorikatsaus lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnista. Tilasto-osuudessa näkyy, että erot kuntien välillä ovat merkittäviä lähes jokaisen muuttujan kohdalla. Kuntien kannattaa tutustua omiin tuloksiinsa.

Nuorten elinolokatsaus antaa hyvän tietopohjan kuntien viranhaltioille sekä päättäjille lasten, nuorten ja lapsiperheiden tilanteesta. Julkaisut on koonnut ja kirjottanut Antti Pelto-Huikko Tutkimus ja Kehitys Ajatustalo Oy:stä Lounais-Suomen sekä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastojen toimeksiantona.

Julkaisut ovat luettavissa aluehallintoviraston verkkosivuilla:

Lisätietoja:

Nuorisotoimen ylitarkastaja Päivi Pienmäki-Jylhä, p.0295 018 019, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Ylitarkastaja Elsa Mantere, p. 0295 018 813, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto

Nuorisotoimen ylitarkastaja Niclas Risku, 0295 018 051, Lounais-Suomen aluehallintovirasto

Suunnittelija Elli-Noora Rinne, p. 0295 018 085, Lounais-Suomen aluehallintovirasto

etunimi.sukunimi@avi.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta: Poikkeusoloissa luotettavan ja selkeän mediaviestinnän merkitys on keskeinen – rokotuskattavuuden nousua edesautettava kaikin keinoin20.9.2021 16:00:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 16.9.2021. Kokouksessa päivitettiin alueen tilannekuva koronan ja muiden ajankohtaisten havaintojen osalta. Yleisradion turvallisuuspäällikkö Jyrki Guttorm kertoi valmiustoimikunnalle Ylen roolista poikkeusolojen viestinnän varmistajana.

Beredskapskommittén i Västra och Inre Finland: Tillförlitlig och tydlig mediekommunikation är av central betydelse under undantagsförhållanden – en ökning av vaccinationernas omfattning ska främjas på alla sätt20.9.2021 16:00:00 EEST | Tiedote

Västra och Inre Finlands regionala beredskapskommitté sammanträdde 16.9.2021. Under mötet uppdaterades den regionala lägesbilden beträffande coronan och andra aktuella observationer. Rundradions säkerhetschef Jyrki Guttorm berättade för beredskapskommittén om Yles roll som kommunikatör under undantagsförhållandena.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määräsi Tampereen kaupungin turvaamaan Tammelan ja Tampellan alueen kotihoidon asiakasturvallisuuden ja laadun välittömästi20.9.2021 15:18:09 EEST | Tiedote

Määräyksen lisäksi Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto antoi 17.9.2021 kotihoidon epäkohdista huomautuksen Tampereen sosiaali- ja terveyslautakunnalle sekä kotihoidon toiminnasta vastaaville johtaville viranhaltijoille vastaisen toiminnan varalle. Aluehallintovirasto jatkaa alueiden kotihoidon valvontaa ja tekee asiasta myöhemmin lisäselvityspyynnön Tampereen kaupungille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme