Nuorten liikuntaneuvonnalla hyviä tuloksia osallisuuden tukemisessa

- Hyvinvoinnin lisääntymisen voidaan sanoa olleen osatekijänä siihen, että osa aiemmin koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olleista nuorista aloitti tai jatkoi opintojaan ja työllistyi hankkeessa toteutetun liikuntaneuvonnan aikana tai sen jälkeen, kertoo projektipäällikkö Marina Steffansson Diakista.
Nuorille kohdistuvia palveluja on tarjolla, mutta siitä huolimatta osa nuorista jää palvelujen ulkopuolelle. Pieksämäellä Diakonia-ammattikorkeakoulun toteuttaman Tsemppaa hyvä fiilis -hankkeen päätavoitteena olikin kehittää nuorille liikuntaneuvontaa huomioiden ne asiat, joita nuoret itse ovat nostaneet esille nuorten ja palvelujen kohtaamisesta.
- Palveluja kehitettäessä ja toteutettaessa merkitystä on myös sillä, miten nuori kohdataan, tulee kuulluksi ja miten häntä kannustetaan, toteaa hankkeessa mukana ollut asiantuntija Tuula Pehkonen-Elmi.
Yhteistyötä yli sektorirajojen – yhdessä nuorten kanssa
Vuoden kestävä intensiivinen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin huomioiva liikuntaneuvonta koulutuksen ja työelämän ulkopuolelle oleville 16–29-vuotiaille nuorille on osoittautunut tehokkaaksi välineeksi, ja liikuntaneuvonnassa mukana olleiden nuorten keskimääräinen hyvinvointi lisääntyi.
Hankkeessa kehitetty nuorten liikuntaneuvonta sisältää yksilöohjauksen liikuntaneuvojan luona, yhteydenotot puhelimitse tai viestein sekä mahdollisuuden ryhmätoimintaan. Lisäksi nuori on saanut liikuntakortin, jolla hän voi käydä ilmaiseksi Pieksämäen kaupungin uimahallissa ja kuntosalilla liikuntaneuvontaan osallistumisen aikana.
- Nuoret ovat olleet liikuntaneuvonnassa mukana noin vuoden. Toimintaa kehitettiin myös niin, että eri alojen ammattilaiset tekevät yhdessä työtä yli sektorirajojen nuorten hyvinvoinnin lisäämiseksi, Tuula Pehkonen-Elmi kertoo.
Työtä on tehty hankkeessa tiiviisti ja monialaisesti yhteistyökumppaneiden kanssa. Diakin toteuttamassa hankkeessa on ollut mukana yhteistyökumppanina Pieksämäen kaupungin eri toimintoja, kuten sote-, nuoriso- ja liikuntapalvelut sekä opiskelijaterveydenhuolto. Lisäksi mukana on ollut ViaDia, Lastenkoti Valona sekä PSLiikunta.
Hyvinvoinnin tukeminen ennakkoon edullisempaa kuin korjaavat toimet
Muiden hyvien kokemusten ohella kustannusten tarkastelu osoitti, että hyvinkin intensiivinen nuorten kohtaaminen ja yksilöohjaus on kustannuksiltaan huomattavasti alhaisempaa kuin mitä aikaisemmissa tutkimuksissa on arvioitu nuorten syrjäytymisen kustannuksista.
Toiminnan jatkoa suunnitellaan parhaillaan. Tehokas, nuorten hyvinvointia lisäävä ja kustannussäästöjä tuova nuorten liikuntaneuvonta toivotaan pysyväksi käytännöksi kaupungin toimintaan.
Liite
Infograafi liikuntaohjauksesta ja sen tuomista kustannussäästöistä verrattuna koulutuksen ja työelämän ulkopuolelle jäävien kustannuksiin.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Marina Steffansson
projektipäällikö, TKI-asiantuntija
p. 040 1988149
marina.steffansson@diak.fi
Tuula Pehkonen-Elmi
TKI-asiantuntija
p. 040 509 4277
tuula.pehkonen-elmi@diak.fi
Kuvat
Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Osallisuutta ja toimijuutta kuluneen kahden vuoden aikana12.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
AVOT-hankkeessa on tuettu ja vahvistettu Oulun alueella heikoimmassa asemassa olevien työikäisten osallisuutta ja hyvinvointia kuluneen kahden vuoden aikana.
Asiantuntijapalvelut yhteistä hyvää rakentamassa11.6.2025 09:01:10 EEST | Tiedote
Diakin asiantuntijapalveluilla tuotetaan ratkaisuja työelämän ja yhteiskunnan tarpeisiin. Dialogin uusi teemanumero tuo esille asiantuntijuutta, jonka tarkoituksena on rakentaa vaikuttavia ja sosiaalista kestävyyttä edistäviä palveluita.
Diak rakentaa vaikuttavia hyvinvointipalveluita – uusi julkaisu kokoaa TKI-toiminnan konkreettisia tuloksia10.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Diak on yhteiskunnan polarisoitumiskehityksen vastavoima. Diakin tavoitteena on katkaista eriarvoistumiskehitys Suomessa ja luoda sosiaalisesti kestävä yhteiskunta, jossa jokainen voi elää onnellista elämää. Näihin tavoitteisiin tähtäämme vaikuttavalla tutkimus- ja kehittämistoiminnallamme (TKI) ja asiantuntijapalveluillamme. Uusi julkaisu tarjoaa kattavan katsauksen Diakin TKI-toiminnan painopisteisiin ja toimii tiekarttana strategiselle kehittämistyölle.
Yhdenvertaisuus korkeakouluun ei saa jäädä haaveeksi – uusi hanke tukee romanien koulutuspolkuja2.6.2025 14:00:00 EEST | Tiedote
Valtakunnallinen Romako korkeakoulutukseen -hanke edistää romanien osallisuutta korkeakoulutuksessa ja työelämässä. Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) ja Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK) yhteistyössä toteuttaman hankkeen tavoitteena on lisätä yhdenvertaisuutta, parantaa romaniopiskelijoiden mahdollisuuksia valmistua ja työllistyä, sekä vahvistaa korkeakouluyhteisöjen valmiuksia tukea romanitaustaisia opiskelijoita.
Tulevaisuuden osaajat tarvitsevat liiketoiminnan ja yhteiskunnallisen näkökulman yhdistämistä22.5.2025 10:17:15 EEST | Tiedote
Yhteiskunnallinen yrittäjyys kiinnostaa erityisesti nuoria, mutta sitä on hankala opiskella Suomessa, koska opintotarjontaa on vähän. Kansainvälinen Open Business for Community Development -hanke kehitti avoimia verkkokursseja, joilla kuka tahansa voi ottaa yhteiskunnallisen yrittäjyyden salat haltuun.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme