Nuorten naisten uupumus ja näköalattomuus kuuluvat Kriisipuhelimessa
MIELI ry:n Kriisipuhelimeen soitettujen puheluiden määrä kasvaa entisestään. Vuoden 2021 alkuvuoteen verrattuna kasvua on 40 prosenttia. Vuoden 2022 huhtikuu oli kaikkien aikojen ennätyskuukausi soittojen määrässä. Nyt linjalle soittavat erityisesti nuoret, alle 30-vuotiaat naiset.
MIELI ry:n Kriisipuhelimeen on alkuvuoden aikana soittanut entistä enemmän nuoria naisia. Naisia kuormittavat mm. paineet opinnoissa, kasaantuneet huolet ja uupumus. Mielenterveysperusteisten syiden vuoksi hoitoon pääseminen on myös hankalaa, ja esimerkiksi itsetuhoiselle voidaan tarjota aikaa usean kuukauden päähän. Kriisipuhelimesta haetaan keskusteluapua ja oikea-aikaista kuuntelijaa, heti eikä jonotusajan jälkeen.
- Kun Kriisipuhelimeen soittaa nuori nainen, hänellä on usein kasaantuneita huolia monesta eri asiasta. Monet soittajat kokevat näköalattomuutta ja tuntevat, että mikään ei muutu paremmaksi. Kun Kriisipuhelimen päivystäjä vastaa, monet ovat helpottuneita, että joku on häntä varten ja kuuntelee, kertoo Kriisipuhelimen päällikkö Susanna Winter MIELI ry:stä.
Alle 30-vuotiaiden naisten yleisimmät Kriisipuhelimeen soittamisen syyt ovat: paha olo, ihmissuhdeongelmat ja itsetuhoisuus. Akuutisti itsetuhoisia oli nuorten naisten ryhmästä reilu 2 prosenttia.
Alkuvuonna soittoja enemmän kuin koskaan
Alkuvuoden 2022 aikana soittoja Kriisipuhelimeen on tullut enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Puheluita tulee keskimäärin 32 000 kuukaudessa, mikä on 40 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Vuoden 2022 huhtikuu oli Kriisipuhelimen historian kiireisin kuukausi: soittoja kertyi lähes 34 000. Kolmoiskriisi eli ilmastokriisi, pandemia ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa kuormittavat ihmisiä. Venäjän hyökkäys Ukrainaan näkyi erityisesti helmi-maaliskuun soitoissa. Kesää kohti näiden aiheiden määrä on laskenut.
- Oikeaan aikaan saatu apu on todella tärkeä asia varsinkin nyt kesäloma-aikaan. Läpi kesän auki olevat Tukinet ja Sekasin-chat sekä Kriisipuhelin vastaavat silloinkin, kun monet julkiset palvelut ovat tauolla. Heinäkuu on perinteisesti ollut Kriisipuhelimessa ruuhka-aikaa, joten varaudumme taas kiireiseen kesään, kiteyttää Winter.
MIELI ry on avaamassa syksyllä kriisipuhelimen myös ukrainan- ja venäjän kielillä. Molemmilla kielillä löytyy nyt jo tietoa verkkosivuilta.
Kriisipuhelin, Tukinet ja Sekasin-chat vastaavat läpi kesän.
Kriisipuhelin päivystää:
- suomeksi 09 2525 0111, auki 24/7
- ruotsiksi 09 2525 0112
- arabiaksi ja englanniksi 09 2525 0113.
Lisäksi tukea tarjoavat läpi kesän myös Tukinetissä Mieli-tukisuhteet, Solmussa-chat ja Sekasin-chat.
Lisätietoja ja aukioloajat mieli.fi/kriisipuhelin
Ukrainankieliset verkkosivut löytyvät osoitteesta mieli.fi/uk/.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Susanna Winter,Kriisipuhelintoiminnan päällikkö, 040 587 5197, susanna.winter@mieli.fi, 23.6. asti (Krisipuhelin yleisesti, soittojen määrät, teemat jne.)
Tuija Suominen, kriisityöntekijä, soittopyynnöt 044 727 3714 tai tuija.suominen@ssmts.fi 24.-26.6. klo 16-20.30 (Juhannuksen ajan toteutunut tilanne Kriisipuhelimessa)
Susanna WinterKriisipuhelintoiminnan päällikköMIELI rf
Puh:040 587 5197Tietoja julkaisijasta
MIELI Suomen Mielenterveys ry tekee työtä mielenterveyden edistämiseksi ja ongelmien ehkäisemiseksi. MIELI ry puolustaa kaikkien yhtäläistä oikeutta hyvään mielenterveyteen. Järjestö koordinoi valtakunnallisen kriisikeskusverkoston toimintaa sekä edistää lasten, nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta MIELI Suomen Mielenterveys ry
Kristelefonen berättar om unga kvinnors utmattning och brist på framtidsvisioner20.6.2022 07:51:22 EEST | Tiedote
Antalet samtal till MIELI rf:s Kristelefon ökar fortsättningsvis. Ökningen är 40 procent när man jämför med årets början 2021. April 2022 slog alla tidigare månadsrekord i antalet samtal. Nu är det särskilt unga kvinnor under 30 som ringer.
Tervetuloa vahvistamaan mielen hyvinvointia Mental Health Art Weekin taide- ja kulttuuritapahtumiin eri puolilla Suomea 23.– 29.5.18.5.2022 00:00:00 EEST | Tiedote
MIELI ry:n koordinoimaa kahdeksatta Mental Health Art Week -viikkoa vietetään 23.– 29.5. lukuisin taide- ja kulttuuritapahtumin 20 paikkakunnalla Helsingistä Rovaniemelle. Tapahtumissa käsitellään mielenterveyden merkitystä Toivo ja rohkeus -teemalla.
Mielen hyvinvointia vahvistavat toimintatavat mullistamaan nuorten valmennusta16.5.2022 06:00:00 EEST | Tiedote
Yli puolet suomalaisista lapsista ja nuorista harrastaa liikuntaa ja urheilua seuroissa, joten valmentajien osaamisella vahvistaa mielenterveyttä on suuri merkitys jokaisen ikäluokan mielen hyvinvoinnille. Maanantaina 16.5. MIELI ry julkaisee valmentajille verkkokurssit, jotka sisältävät runsaasti konkreettisia työkaluja urheilevien lasten ja nuorten mielenterveyden vahvistamiseen.
Vapaaehtoiseksi Sekasin-chattiin halutaan nyt enemmän kuin koskaan4.5.2022 06:00:00 EEST | Tiedote
Sekasin-chatin vapaaehtoiskoulutuksen on aloittanut vuoden alusta jo yli sata uutta vapaaehtoista. Pandemia-aika ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan näyttävät avuntarvitsijoiden lisäksi kasvattavan nuorten aikuisten auttamishaluja Sekasin-chatissä. Pidä huolta -kampanjan tuotolla auttamistyö laajenee ja tuhansien nuorten mielenterveyttä vahvistetaan kouluissa.
Mielenturvaa-verkosto haastaa työpaikat mukaan vahvistamaan mielenterveyttä26.4.2022 07:00:00 EEST | Tiedote
Uusi Mielenturvaa-verkosto haastaa suomalaiset työpaikat mukaan vahvistamaan mielenterveyttä ja tarjoamaan kattavampia mielenterveyspalveluita. Työn tueksi verkosto on rakentanut Mielenturvaa-mallin, johon kuuluu myös MIELI ry:n Hyvän mielen työpaikka -merkki.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme