Nuorten viisaan liikkumisen ideakilpailun voittajaehdotuksissa haastettiin vanhemmat mukaan edistämistyöhön ja yhdistettiin arkiliikkumisen edistämistyö maailmanlaajuisten ongelmien käsittelyyn
Ylä-Savon kunnissa järjestettiin kevään aikana viisaan liikkumisen ideakilpailu, jossa nuorilta haettiin ideoita turvallisen ja ympäristöystävällisen liikkumisen edistämiseksi. Tavoitteena oli löytää keinoja, joilla viestinnän, toimintatapojen muutoksen, kilpailujen tai muun vastaavan toiminnan kautta voidaan edistää viisasta liikkumista Ylä-Savossa. Kilpailu on osa koululaisten turvallisen ja viisaan liikkumisen edistämishanketta, jonka osana voittajaehdotuksia pyritään myös kokeilemaan käytännössä.

Viisaan liikkumisen ideakilpailussa oli kaksi teemaa; Nuorten turvallisuus liikenteessä ja Ympäristöystävällisen liikkumisen lisääminen. Kilpailuun saatiin 17 ehdotusta, joista kumpaankin teemaan valittiin kolme parasta palkinnonsaajaksi.
Nuorten turvallisuus liikenteessä
Nuorten turvallisuus liikenteessä -teeman voitti 14-vuotias Niklas Mäki. Mäen ehdotuksessa korostettiin vanhempien mukaan ottamista liikennekasvatukseen. Ehdotuksessa oli hyvin konkretisoitu herätteleviä iskulauseita: ”KÄYTTÄYDY ITSE SAMOIN, KUIN OPETAT LASTASI: käytä kypärää, suojele aivojasi. Mä tartten vanhemman, en vihannesta!”
Turvallisuusteeman toisen sijan voitti Joni Piipon idea, jossa ehdotettiin mopojen kaahailun estämiseen liittyvän videon tekemistä samaan tyyliin kuin tubettaja HurHur ja Liikenneturva ovat toteuttaneet kypärän käyttöön kannustavan Pidä pääsi 24h -videon.
Turvallisuusteeman kolmannen sijan voitti Emma Nousiainen. Hänen ehdotuksessaan ideana on liikenneturvallisuuteen liittyvän QR-koodiradan avulla saada nuoret liikkumaan sekä samalla opettaa liikenneturvallisuuteen liittyviä asioita.
Ympäristöystävällisen liikkumisen lisääminen
Ympäristöystävällisen liikkumisen lisääminen -teeman voitti kahdeksasluokkalainen Linda Bergman, jonka kilpailuehdotus toimi samalla yritys- ja taloustiedon koulutehtävänä. Ideassa oli ehdotettu arkiliikkumiseen kannustavan mobiilisovelluksen laatimista ja samalla yhdistetty toiminta hyväntekeväisyystyöhön ja vesipulan käsittelyyn. ”Kävellen liikkumalla, pyöräilemällä tai julkisella liikenteellä liikkumisella kastellaan sovelluksessa olevaa kasvia. Jos liikkuu paljon kävellen, pyörällä tai julkisella liikenteellä ja saa siitä paljon ylimääräistä vettä, voi sen laittaa yhteiseen "vesipankkiin” ja kuukauden lopussa jonkin kokoinen summa lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.”
Ympäristöteeman toisen sijan voittaneen ehdotuksen ovat laatineet Sanna Kauppinen, Sonja Kangasniemi ja Pihla Viljakainen. Ehdotus pohjautui voittajaehdotuksen tapaan mobiilisovelluksen tekemiseen. Tässä ideassa valintaraadin kiinnostuksen herätti ehdotus ottaa paikallisia yrityksiä mukaan sponsoreiksi.
Ympäristöteeman kolmannen sijan voitti Netta Sällströmin ehdotus ”ystävällisen liikkumisen” -teemaviikosta, jossa liikutaan jalan, pyörällä tai julkisilla. ”Jokainen joka on liikkunut kyseisellä viikolla jollain edellä mainituista kulkuvälineellä, voisi kuvata pienen videon tai ottaa kuvan kun on pyöräilemässä ja kertoa minne on/oli matkalla ja julkaista sen esim. Instagramissa #- ja osallistua arvontaan, josta voisi voittaa jonkun terveydelle sopivan palkinnon.”
Koululaisten turvallisen ja viisaan liikkumisen edistäminen Ylä-Savon kunnissa 2021 -hanke
Hankkeessa ovat mukana Iisalmen ja Kiuruveden kaupungit sekä Keiteleen, Lapinlahden, Pielaveden, Rautavaaran, Sonkajärven ja Vieremän kunnat. Hanke on saanut Liikenne ja viestintävirasto Traficomin tieliikenteen turvallisuuden valtionavustusta.
Hankkeen yhteistyökumppanina toimivat Pohjois-Savon ELY-keskus, Fiksusti kouluun -ohjelma ja Liikenneturva. Yhteyshenkilönä ja ohjausryhmän puheenjohtajana toimii Jyrki Könttä Iisalmen kaupungista. Hankkeen käytännön toteutusta koordinoi rakennetun ympäristön asiantuntija- ja digitalo Sitowise, jossa hankkeen projektipäällikkönä toimii Milla Talja.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kaupungininsinööri Jyrki Könttä, Iisalmen kaupunki, jyrki.kontta(at)iisalmi.fi
Projektipäällikkö Milla Talja, Sitowise, milla.talja(at)sitowise.com
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio
0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo
Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus päivitti työlupalinjaustaan1.7.2022 08:51:53 EEST | Tiedote
Alueellisen linjauksen tarkoituksena on tukea työvoiman saatavuutta Pohjois-Savon ELY-keskuksen alueella huomioiden alueen työmarkkinoiden erityispiirteet. ELY-keskuksen laatima alueellinen työlupalinjaus linjaa ne ammattialat, joilla työvoiman saatavuus on vaikeutunut, ja joihin on mahdollista rekrytoida työvoimaa EU:n ulkopuolelta ilman, että työpaikka on julkisesti haussa.
Sinileväkukinta alkoi helteiden myötä myös Pohjois-Savossa30.6.2022 13:08:17 EEST | Tiedote
Juhannusviikonloppuna ja kuluneen alkuviikon aikana sinileväesiintymiä on havaittu useilta järviltä.
Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 30.6.202230.6.2022 10:53:14 EEST | Tiedote
Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,32. Nyt taso on 2 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Kallavesi on laskenut kevään tulvahuipusta 30 cm. Kallaveden lisäjuoksutus on lopetettu 17.6. sen jälkeen pinta nousi pari senttiä, mutta on sitten kääntynyt laskevaksi. Iisalmen reitillä vesistöjen pinnat ovat säännöstelylupien mukaisissa korkeuksissa, mutta varsinkin Kiuruveden juoksutusta on jouduttu vaihtelemaan aika isosti. Nilsiän reitin alaosassa Syväri ja Vuotjärvi ovat hieman ajankohdan kesimääräistä tasoa korkeammalla, mutta pinnat tyypillisesti laskevina. Juojärvi on pari senttiä ajankohdan keskimääräistä matalammalla. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 16 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 76,57. Haukiveden pinta on noussut kevään alimmasta tasosta 52 cm. Näyttää siltä, että pinnannousu on saavuttanut tämänkertaisen huippunsa. Säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä pinnat ovat
Pohjois-Savossa on aktiivista vesistökunnostushanketoimintaa28.6.2022 14:51:26 EEST | Tiedote
Valtion harkinnanvaraiset kunnostusavustukset vesistökunnostushankkeisiin olivat haettavissa vuoden 2021 loka-marraskuussa. Pohjois-Savon ELY-keskukselle tuli hakuaikana kaikkiaan 23 avustushakemusta, joista 21 hankkeelle myönnettiin avustusta. Avustuksia myönnettiin järvi- ja virtavesikunnostuskohteiden suunnitteluun sekä toteutukseen. Avustusta saaneissa hankkeissa toteutetaan hoitokalastusta, valuma-alueen toimenpiteitä, virtavesikunnostuksia, vesikasvillisuuden niittoja ja ruoppauksia sekä rakennetaan pohjapatoja vedenpinnan korkeuden nostamiseksi. Kohteiden koko vaihtelee ja jokaisen avustusta saaneen hankkeen taustalla on vesienhoitoon liittyvä tavoite vesien tilan parantamisesta. Vuosien 2021 ja 2022 avustusta saaneet ja parhaillaan käynnissä olevat kunnostushankkeet käyvät ilmi liitteenä olevasta kartasta sekä hankelistauksesta. Avustusta myönnettiin vuonna 2022 yhteensä n. 288 000 € sekä ympäristöministeriön että maa- ja metsätalousministeriön avustusmäärärahoista. Ympäristömi
Pohjois-Savon ilmastopäästöt laskeneet noin kolmanneksen vuosina 2007–2020 - Maakunnallisen ilmastotiekartan seurantatiedot koottu ensimmäistä kertaa22.6.2022 12:21:58 EEST | Tiedote
Pohjois-Savon kasvihuonekaasupäästöt ovat laskeneet 32 % vuosien 2007–2020 välisenä aikana. Kokonaisuudessaan maakunnan ilmasto- ja kiertotaloustyö etenee toivottuun suuntaan. Hiilineutraaliuden saavuttaminen vuoteen 2035 mennessä vaatii edelleen päämäärätietoista työtä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme