Pohjois-Savon ELY-keskus

Nuorten viisaan liikkumisen ideakilpailun voittajaehdotuksissa haastettiin vanhemmat mukaan edistämistyöhön ja yhdistettiin arkiliikkumisen edistämistyö maailmanlaajuisten ongelmien käsittelyyn

Jaa

Ylä-Savon kunnissa järjestettiin kevään aikana viisaan liikkumisen ideakilpailu, jossa nuorilta haettiin ideoita turvallisen ja ympäristöystävällisen liikkumisen edistämiseksi. Tavoitteena oli löytää keinoja, joilla viestinnän, toimintatapojen muutoksen, kilpailujen tai muun vastaavan toiminnan kautta voidaan edistää viisasta liikkumista Ylä-Savossa. Kilpailu on osa koululaisten turvallisen ja viisaan liikkumisen edistämishanketta, jonka osana voittajaehdotuksia pyritään myös kokeilemaan käytännössä.

Viisaan liikkumisen ideakilpailussa oli kaksi teemaa; Nuorten turvallisuus liikenteessä ja Ympäristöystävällisen liikkumisen lisääminen. Kilpailuun saatiin 17 ehdotusta, joista kumpaankin teemaan valittiin kolme parasta palkinnonsaajaksi.

Nuorten turvallisuus liikenteessä

Nuorten turvallisuus liikenteessä -teeman voitti 14-vuotias Niklas Mäki. Mäen ehdotuksessa korostettiin vanhempien mukaan ottamista liikennekasvatukseen. Ehdotuksessa oli hyvin konkretisoitu herätteleviä iskulauseita: ”KÄYTTÄYDY ITSE SAMOIN, KUIN OPETAT LASTASI: käytä kypärää, suojele aivojasi. Mä tartten vanhemman, en vihannesta!”

Turvallisuusteeman toisen sijan voitti Joni Piipon idea, jossa ehdotettiin mopojen kaahailun estämiseen liittyvän videon tekemistä samaan tyyliin kuin tubettaja HurHur ja Liikenneturva ovat toteuttaneet kypärän käyttöön kannustavan Pidä pääsi 24h -videon.

Turvallisuusteeman kolmannen sijan voitti Emma Nousiainen. Hänen ehdotuksessaan ideana on liikenneturvallisuuteen liittyvän QR-koodiradan avulla saada nuoret liikkumaan sekä samalla opettaa liikenneturvallisuuteen liittyviä asioita.

Ympäristöystävällisen liikkumisen lisääminen

Ympäristöystävällisen liikkumisen lisääminen -teeman voitti kahdeksasluokkalainen Linda Bergman, jonka kilpailuehdotus toimi samalla yritys- ja taloustiedon koulutehtävänä. Ideassa oli ehdotettu arkiliikkumiseen kannustavan mobiilisovelluksen laatimista ja samalla yhdistetty toiminta hyväntekeväisyystyöhön ja vesipulan käsittelyyn. ”Kävellen liikkumalla, pyöräilemällä tai julkisella liikenteellä liikkumisella kastellaan sovelluksessa olevaa kasvia. Jos liikkuu paljon kävellen, pyörällä tai julkisella liikenteellä ja saa siitä paljon ylimääräistä vettä, voi sen laittaa yhteiseen "vesipankkiin” ja kuukauden lopussa jonkin kokoinen summa lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen.”

Ympäristöteeman toisen sijan voittaneen ehdotuksen ovat laatineet Sanna Kauppinen, Sonja Kangasniemi ja Pihla Viljakainen. Ehdotus pohjautui voittajaehdotuksen tapaan mobiilisovelluksen tekemiseen. Tässä ideassa valintaraadin kiinnostuksen herätti ehdotus ottaa paikallisia yrityksiä mukaan sponsoreiksi.

Ympäristöteeman kolmannen sijan voitti Netta Sällströmin ehdotus ”ystävällisen liikkumisen” -teemaviikosta, jossa liikutaan jalan, pyörällä tai julkisilla. ”Jokainen joka on liikkunut kyseisellä viikolla jollain edellä mainituista kulkuvälineellä, voisi kuvata pienen videon tai ottaa kuvan kun on pyöräilemässä ja kertoa minne on/oli matkalla ja julkaista sen esim. Instagramissa #- ja osallistua arvontaan, josta voisi voittaa jonkun terveydelle sopivan palkinnon.”

Koululaisten turvallisen ja viisaan liikkumisen edistäminen Ylä-Savon kunnissa 2021 -hanke

Hankkeessa ovat mukana Iisalmen ja Kiuruveden kaupungit sekä Keiteleen, Lapinlahden, Pielaveden, Rautavaaran, Sonkajärven ja Vieremän kunnat. Hanke on saanut Liikenne ja viestintävirasto Traficomin tieliikenteen turvallisuuden valtionavustusta.

Hankkeen yhteistyökumppanina toimivat Pohjois-Savon ELY-keskus, Fiksusti kouluun -ohjelma ja Liikenneturva. Yhteyshenkilönä ja ohjausryhmän puheenjohtajana toimii Jyrki Könttä Iisalmen kaupungista. Hankkeen käytännön toteutusta koordinoi rakennetun ympäristön asiantuntija- ja digitalo Sitowise, jossa hankkeen projektipäällikkönä toimii Milla Talja.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaupungininsinööri Jyrki Könttä, Iisalmen kaupunki, jyrki.kontta(at)iisalmi.fi
Projektipäällikkö Milla Talja, Sitowise, milla.talja(at)sitowise.com

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 30.6.202230.6.2022 10:53:14 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,32. Nyt taso on 2 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Kallavesi on laskenut kevään tulvahuipusta 30 cm. Kallaveden lisäjuoksutus on lopetettu 17.6. sen jälkeen pinta nousi pari senttiä, mutta on sitten kääntynyt laskevaksi. Iisalmen reitillä vesistöjen pinnat ovat säännöstelylupien mukaisissa korkeuksissa, mutta varsinkin Kiuruveden juoksutusta on jouduttu vaihtelemaan aika isosti. Nilsiän reitin alaosassa Syväri ja Vuotjärvi ovat hieman ajankohdan kesimääräistä tasoa korkeammalla, mutta pinnat tyypillisesti laskevina. Juojärvi on pari senttiä ajankohdan keskimääräistä matalammalla. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 16 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 76,57. Haukiveden pinta on noussut kevään alimmasta tasosta 52 cm. Näyttää siltä, että pinnannousu on saavuttanut tämänkertaisen huippunsa. Säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä pinnat ovat

Pohjois-Savossa on aktiivista vesistökunnostushanketoimintaa28.6.2022 14:51:26 EEST | Tiedote

Valtion harkinnanvaraiset kunnostusavustukset vesistökunnostushankkeisiin olivat haettavissa vuoden 2021 loka-marraskuussa. Pohjois-Savon ELY-keskukselle tuli hakuaikana kaikkiaan 23 avustushakemusta, joista 21 hankkeelle myönnettiin avustusta. Avustuksia myönnettiin järvi- ja virtavesikunnostuskohteiden suunnitteluun sekä toteutukseen. Avustusta saaneissa hankkeissa toteutetaan hoitokalastusta, valuma-alueen toimenpiteitä, virtavesikunnostuksia, vesikasvillisuuden niittoja ja ruoppauksia sekä rakennetaan pohjapatoja vedenpinnan korkeuden nostamiseksi. Kohteiden koko vaihtelee ja jokaisen avustusta saaneen hankkeen taustalla on vesienhoitoon liittyvä tavoite vesien tilan parantamisesta. Vuosien 2021 ja 2022 avustusta saaneet ja parhaillaan käynnissä olevat kunnostushankkeet käyvät ilmi liitteenä olevasta kartasta sekä hankelistauksesta. Avustusta myönnettiin vuonna 2022 yhteensä n. 288 000 € sekä ympäristöministeriön että maa- ja metsätalousministeriön avustusmäärärahoista. Ympäristömi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme