Nuorten yöunien lyhentyminen näkyy Nuorten turvataloilla - unirytmityksestä tukea kouluun palaamiseen

Kouluvuosi on aluillaan ja nuoret palaavat takaisin arkeen. Monen vuorokausirytmi saattaa kuitenkin olla loman aikana kääntynyt päälaelleen. Riittävä uni on tärkeää oppimisen, keskittymisen ja muistamisen kannalta. Tutkimukset osoittavat, että liian vähäinen uni vaikeuttaa kokonaisvaltaisesti nuoren arjessa selviämistä.
– Nuorten turvataloilla näemme, miten sekaisin mennyt päivärytmi voi tuottaa nuorelle lisää stressiä ja ahdistusta sekä sysätä nuoren opintojen, työelämän ja muiden arjen tärkeiden toimintojen ulkopuolelle. Nuoren unen saannin vähäisyys voi vaikuttaa merkittävästi myös sosiaalisiin suhteisiin, toteaa Punaisen Ristin Nuorten turvatalotoiminnan johtaja Leena Suurpää.
Huolestuttavaa on, että nuorten yöunien pituus on Suomessa lyhentynyt 2010-luvun aikana. Viimeisen Kouluterveyskyselyn mukaan ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevista yli puolet nukkuu arkisin alle 8 tuntia. Lukiolaisista hieman yli 40 prosentin unet jäävät alle 8-tuntisiksi.
Miksi nuori ei nuku?
– Nuoren univaikeuksien taustalla voi olla monenlaisia psyykkisiä, fyysisiä ja sosiaalisia tekijöitä, kertoo Nuorten turvatalon perhe- ja kriisityöntekijä Satu Rantakärkkä.
Usein nuoren saapuessa unirytmitykseen yöt menevät pelatessa tai kavereiden kanssa viestitellessä.
– Puhelimen käyttö ja jatkuva saatavilla oleminen joka suuntaan näkyvät vahvasti. Öisin ei malteta mennä nukkumaan, ettei mikään mene ohi. Tämä tapahtuu myös aiempaa nuorempien kanssa, ja näkyy jo alakoulun viimeisillä luokilla, Rantakärkkä sanoo.
Kaikilla ei tosin näin ole. Päivärytmi on saattanut vinksahtaa raiteiltaan esimerkiksi loma-aikana, eikä sen takaisin kääntäminen onnistukaan koulun alkaessa. Toisilla taas taustalla saattaa olla esimerkiksi masennusta. Lopulta päivärytmin kääntymiseen vaikuttavat kaikki elämässä sillä hetkellä meneillään olevat asiat.
Päivärytmi löytyy yksilöllisellä tuella
Päivärytmin palautus edellyttää kokonaisvaltaista tutustumista nuoren elämään ja nuoren hyvinvoinnin tukemista, jotta nuori saa mielekkäällä tavalla kiinni arjen rutiineista ja päivärytmistä. Turvatalon työskentely lähtee aina yksilöllisestä avun tarpeesta. On tärkeää, että nuori itse on motivoitunut muutokseen ja sen tavoitteluun.
– Unirytmitys alkaa tutustumiskäynnillä turvatalolla, jossa aloitetaan tutustuminen nuoreen ja hänen tilanteeseensa. Harvoin nuoret tulevat riemusta kiljuen unirytmitykseen, ja työskentely aloitetaankin usein nuoren motivoinnilla. Samalla voidaan asettaa yhteisiä tavoitteita unirytmitykselle, Rantakärkkä sanoo.
Nuorten turvatalojen unirytmitykseen kuuluu yöpymistä arkisin turvatalolla, tapaamisia työntekijän kanssa sekä yksin että yhdessä perheen kanssa, syömistä, koulutehtäviä ja hengailua. Tukea päivärytmin löytämiseen saa turvataloilta sekä kasvotusten että etäyhteyksien kautta.Se, millaista unirytmitys on, riippuu paljon nuoresta itsestään.
Läheisten tuki auttaa pitämään rytmistä kiinni
Nuorten turvataloilla on huomattu, että unirytmityksen tulokset voivat näkyä nopeastikin nuoren arjessa.Perheellä on säännöllisen ja pysyvän päivärytmin tukemisessa iso merkitys.
– Nuoren päivittäisten rutiinien löytymistä voi tukea esimerkiksi toimimalla samalla tavoin nuoren kanssa: syödään yhdessä, laitetaan puhelimet pois iltaisin ja rauhoitetaan aika ennen nukkumaan menoa, Rantakärkkä kannustaa.
Monesti tilannetta helpottaa jo se, että asioita pohditaan yhdessä nuorta kuunnellen ja häntä aidosti tukien. Jos epäsäännöllinen unirytmi hankaloittaa nuoren elämää tuntuvasti, Rantakärkkä kannustaa ottamaan matalalla kynnyksellä yhteyttä Nuorten turvataloon. Ajan voi varata nuoren itsensä lisäksi vanhempi, opettaja, kuraattori tai vaikka sosiaalityöntekijä. Apua kannattaa hakea hyvissä ajoin.
Nuorten turvatalojen yhteystiedot löytyvät täältä: https://www.punainenristi.fi/hae-tukea-ja-apua/nuorten-turvatalosta/turvatalojen-yhteystiedot
Lisätietoja:
Nuorten turvatalotoiminnan johtaja Leena Suurpää, p. 050 543 8251 leena.suurpaa@punainenristi.fi
Perhe- ja kriisityöntekijä Satu Rantakärkkä, p. 040 7044 074, satu.rantakarkka@punainenristi.fi
Viestinnän asiantuntija Anni Heinonen, p. 040 621 4601, anni.heinonen@punainenristi.fi
Avainsanat
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista humanitaarisista järjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.
Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.
Finlands Röda Kors är en av de största humanitära organisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.
Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR
Röda Korset: Problem med psykisk hälsa syns på festivalernas tillnyktringsplatser – det är viktigt att ta hand om sin berusade vän26.6.2025 06:10:00 EEST | Pressmeddelande
De som lider av psykisk ohälsa befinner sig i en svårare situation än vanligt på sommaren, vilket också syns på Röda Korsets tillnyktringsplatser på festivaler och sommarevenemang. En berusad eller ångestfylld vän får inte lämnas ensam.
Punainen Risti: mielenterveyden ongelmat näkyvät festarien selviämispisteillä – päihtyneestä kaverista on tärkeää huolehtia26.6.2025 06:10:00 EEST | Tiedote
Mielenterveysongelmista kärsivät ovat kesällä tavallista vaikeammassa tilanteessa, mikä näkyy myös Punaisen Ristin selviämispisteillä festareilla ja kesätapahtumissa. Päihtynyttä tai ahdistunutta kaveria ei pidä jättää yksin.
Omsorg till sjöss och i trafiken gör sommaren trygg – notera sex Olycksfallsdagens säkerhetstips9.6.2025 06:15:00 EEST | Pressmeddelande
Semesterresor, båtliv och bad ökar finländarnas rörlighet både till sjöss och i trafiken. Samtidigt ökar antalet olyckor. Den nationella Olycksfallsdagen hålls fredagen den 13:e juni.
Huolellisuus vesillä ja liikenteessä tekevät turvallisen kesän – ota talteen Tapaturmapäivän turvallisuusvinkit9.6.2025 06:15:00 EEST | Tiedote
Lomareissut, veneily ja uiminen lisäävät suomalaisten liikkumista niin vesillä kuin liikenteessäkin. Samalla tapaturmat lisääntyvät. Tapaturmapäivää vietetään perjantaina 13. kesäkuuta.
Finlands Röda Kors stöder mathjälp i Somalia via sin katastroffond – 1,6 miljoner barn under fem år lider av undernäring3.6.2025 06:15:00 EEST | Pressmeddelande
Finlands Röda Kors beviljar 270 000 euro ur sin katastroffond för mathjälp i Somalia. Den humanitära krisen i Somalia är en av världens mest komplexa kriser.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme