Vasa Elektriska Ab

Ny kraftledning tjänar 2 500 hushåll på kusten: Projektet beaktar områdets säregna naturvärden och testar unik lösning

Jaa

För närvarande pågår byggandet av en kraftledning mellan Gerby i Vasa och Alskat i Korsholm. Ledningen har ett stort influensområde och tjänar ca två och ett halvt tusen hushåll i Jungsund, Iskmo, Köklot, Västervik och hela Replot skärgård. Ledningen kommer också att tjänstgöra som reservlinje för Gerby bostadsområde vid servicearbeten och felsituationer. – På området finns förutom bosättning också myndighetsverksamhet, industri, handel och annan serviceverksamhet, konstaterar Vasa Elnät Ab:s vd Juha Rintamäki.

Resningen av kraftledningsstolparna påbörjades vecka 23. Bild: Vasa Elnät Ab.
Resningen av kraftledningsstolparna påbörjades vecka 23. Bild: Vasa Elnät Ab.

Variabla förhållanden styr planeringen

Projektet som når upp till ett totalvärde på cirka två miljoner euro har haft en mångfacetterad planeringsprocess – speciellt vad gäller variabla naturförhållanden. I inledningsfasen var ett av alternativen att gräva ner kraftledningen i marken, men rätt så snart visade kostnadskalkylerna att det alternativet var omöjligt. Också teknikmässigt skulle en jordkabel ha varit otillräcklig och därför fattades beslutet att välja en luftledning med skydd mot åska och fallande träd. Den valda lösningens effekter utreddes grundligt.

– En naturlig del av alla byggprojekt är, förutom att samarbeta med olika myndigheter, kommuner och markägare, också att utreda rådande naturvärden, fortsätter Rintamäki.
– I det här projektet jobbade en biolog genomgående för att undersöka bl.a. förekomsten av utrotningshotade arter.

Hur elledningen skulle dras påverkades bl.a. av ett havsörnsbo och förekomsten av flygekorre. På grund av dessa ändrades rutten redan i början av planeringen.
– Under projektets gång bestämde sig havsörnen för att flytta, och så var vi igen tillbaka vid ritbordet, berättar Rintamäki.

Unik lösning i Finland

I kraftledningen mellan Gerby och Alskat tas en för Finland unik och fågelvänlig lösning i bruk: i kraftledningsstolparna installeras sittpinnar som fåglar kan landa på utan risk. Därtill installeras i ledningarna en lite vanligare typ av skydd, bollar som ska hindra fåglarna från att kollidera med elledningen.

Färdigt i höst

Byggandet av kraftledningarna startade i vår och hittills har man byggt fundamenten för kraftledningsstolparna.

– Nu i veckan börjar vi resa stolparna, berättar projektchef Mikko Hakala från projektets entreprenör TLT-Building Oy. – Efter det återstår att installera elledningarna och slutföra arbetet med stolparna.

I slutet av november ska allt vara klart.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Resningen av kraftledningsstolparna påbörjades vecka 23. Bild: Vasa Elnät Ab.
Resningen av kraftledningsstolparna påbörjades vecka 23. Bild: Vasa Elnät Ab.
Lataa
Bild: Vasa Elnät Ab
Bild: Vasa Elnät Ab
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vasa Elektriska Ab
Vasa Elektriska Ab
Kyrkoesplanaden 0
65100 Vasa

06 324 5750http://www.vasaelektriska.fi

Vasa Elektriska är en stark energikoncern inom försäljning och överföring av el, fjärrvärme och elnätsentreprenörskap. Till koncernen hör två dotterbolag: Vasa Elnät Ab och Oy RAVERA Ab. Koncernen sysselsätter över 170 personer och omsättningen år 2016 utgjorde ca 140 milj. euro.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vasa Elektriska Ab

Elpriset stiger efter en lång reaperiod19.6.2018 08:15Tiedote

På grund av en uppgång i kostnaderna för elanskaffning höjer Vasa Elektriska Ab priset på elenergi. Höjningen gäller elavtal som är i kraft tillsvidare. Anskaffningskostnaderna har påverkats av bl.a. en tvär uppgång i priset på utsläppsrätter, högre bränslekostnader, låga vattennivåer i Norden samt ett höjt marknadspris på el. Det nya priset gäller från 1.8.2018. Höjningen är den första bolaget gjort på mer än fem år.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme