HUS

Ny tjänst till hjälp vid smittspårning av coronaviruset

Dela

HUS utvecklar som bäst en tjänst där en person som smittats av coronaviruset själv kan registrera uppgifter om personer som kan ha exponerats för smitta. Tjänsten påskyndar smittspårningen.

Efter att ha fått ett positivt coronaprovsvar kan en person i tjänsten MinCoronainfo.fi lämna förhandsuppgifter till smittspårarna för att påskynda smittspårningen. Via tjänsten kan man fylla i namn på och telefonnummer till de personer som antas ha exponerats samt andra uppgifter om exponeringen.

De uppgifter som anges via tjänsten används som förhandsuppgifter vid smittspårning. En yrkesutbildad person som utför smittspårning i kommunen ser de uppgifter som lämnats och går igenom dem under det normala telefonsamtalet för smittspårning. ”Bedömningen av exponeringen görs alltid av en yrkesutbildad person. När en yrkesutbildad person har kompletterat uppgifterna till behövliga delar och kvitterat de anteckningar som gjorts överförs uppgifterna till smittspårningen som bekräftad exponering och behandlas därefter på samma sätt som andra exponeringar”, berättar biträdande överläkare Eeva Ruotsalainen vid HUS.

Ruotsalainen berättar att syftet med tjänsten är att underlätta och påskynda kommunernas smittspårning. En motsvarande tjänst kan i fortsättningen också utnyttjas för att förebygga spridningen av andra smittsamma sjukdomar.

Man strävar efter att kunna ta tjänsten i bruk under den första halvan av september. Efter publiceringen är den tillgänglig inom HUS, Kymsote, Eksote och Norra Österbotten sjukvårdsdistrikt till den del kommunerna själva vill ta den i bruk.

Mera information för media:


Kontaktuppgifter till HUS medietjänst

Nyckelord

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum