Vaasan kaupunki - Vasa stad

Ny verkstadsverksamhet för unga startade i Kyroland

Dela
Arbetsverkstaden Följy inledde sin verksamhet i årsskiftet. I verksamheten kan unga vuxna som är kunder vid arbets- och näringsbyrån delta. I Följy får unga stöd för att hitta sin plats i arbetslivet, deltagandet är gratis.

Arbetsverkstaden för ungdomar, Följy, fungerar i Kyrolandsområdet (Lillkyro/Vasa, Laihela, Storkyro). Syftet med verksamheten är att förbättra unga vuxnas sysselsättningsmöjligheter. Följy grundades då den rehabiliterande arbetsverksamheten vid Kyrolands arbetsverkstad Arpeeti överfördes till Österbottens välfärdsområde. För verkstadsverksamheten svarar nu Vasa stad.    

Följy finns i Tervajoki, men verkstadsverksamheten fungerar i huvudsak utan väggar med låg tröskel: arbetsverkstadens handledare träffar ungdomarna på deras hemort.  

- Vi erbjuder unga individuell coaching på den ungas hemort, hjälper med att söka en arbets- eller studieplats, ordnar sysselsättning med lönesubventionering och arbetsprövning, studiebesök till företag och läroanstalter samt stöder ungas sysselsättning på öppna marknaden. Vi kan erbjuda arbetsmöjligheter exempelvis i olika enheter i en kommun och i lokala företag. Arbetsverkstaden kan också erbjuda egna arbetsmöjligheter, bl.a. vid Posti-Matkahuoltos kundbetjäning i Tervajoki, som är verksam i samma lokaler som Följy, berättar Pia Kivelä som är ansvarig handledare.   

I arbetsverkstaden Följy kan den unga planera och ta sikte på arbetslivet utgående från sina egna färdigheter och de objekt som hen är intresserad av tillsammans med sin arbetsverkstadshandledare.

- Handledaren för arbetsverkstaden stöder ungdomarna i deras arbetssökning även under perioder med arbetsprövning och lönesubventionerat arbete. I Följy lär sig unga att lita på sina egna färdigheter och förstärka sina arbetslivsfärdigheter under sin resa mot arbetslivet, säger Kivelä.

Nätverk för arbetslivet

Förutom handledning strävar man i Följy efter att aktivt bilda nätverk och skapa samarbetspartsrelationer för arbetslivet med områdets arbetsgivare för kartläggande av arbetsmöjligheter. För arbetsgivarna erbjuder samarbetet med Följy en möjlighet att bekanta sig med kunniga ungdomar som de senare kan rekrytera och som är bekant med husets vanor.

- Att sysselsätta en ung arbetssökande är därför för arbetsgivaren en satsning på framtiden och arbetsgivarbilden. Att sysselsätta unga förebygger också ungdomars marginalisering, lär dem viktiga arbetslivsfärdigheter, förstärker deras självförtroende samt fungerar som ett stöd i deras yrkesval, berättar Kivelä.  

Nyckelord

Kontakter

Pia Kivelä, ansvarig handledare
pia.kivela@vaasa.fi; tfn 050 549 9996

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

I Vasa, Nordens energihuvudstad, är det lätt att vara lycklig. 

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum