Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry

Nya riktlinjer minskar försämringen av barns astma

Dela
Genom god behandling av astma hos barn förbättras astmabarnets och föräldrarnas livskvalitet. Också arbetsgivaren drar nytta av att föräldrarnas frånvaro från arbetet på grund av barnets sjukdom minskar, påminner Allergi-, hud- och astmaförbundet under Astmainfoveckan 2–8 maj. De uppdaterade riktlinjerna för god medicinsk praxis innehåller ny information om behandling av barns astma.

– Enligt mina erfarenheter har människor mycket föråldrad information om behandling av astma. Riktlinjerna för god medicinsk praxis har förnyats och det är värt att ta del av dem inom såväl astmafamiljerna som hälso- och sjukvården, säger Katariina Ijäs, specialist på Allergi-, hud- och astmaförbundet.

Riktlinjerna för god medicinsk praxis är oberoende nationella vårdriktlinjer som baserar sig på forskningsrön.  Riktlinjer utarbetas för läkare, personal inom hälso- och sjukvården och medborgare som grund för vårdbeslut. De uppdaterade riktlinjerna publicerades i slutet av mars.

De nya riktlinjerna innehåller ny information särskilt om förebyggande av försämringsperioder vid astma hos barn och behandlingen under perioderna. Med försämringsperiod avses att astmasymtomen ökar. Den största förändringen i riktlinjerna är att kortisonmedicineringen inte längre automatiskt fördubblas under försämringsperioder. När försämringsperioderna blir färre och kortare förbättras barnets och föräldrarnas livskvalitet. Även föräldrarnas frånvaro från arbetet minskar när barnet är friskt.

– Den uppdaterade riktlinjerna för god medicinsk praxis betonar allt mer individuella vårdanvisningar. Det är viktigt att identifiera faktorer som ökar barnets astmasymtom och att få individuella anvisningar för läkemedelsbehandlingen av den behandlande läkaren. Alla får inte längre samma anvisningar för hemvård, utan vården och uppföljningen skräddarsys enligt barnets situation, säger Ijäs.

Astma är ett inflammatoriskt tillstånd i luftrörens slemhinnor där symtomen kan vara säsongsbundna eller förekomma året runt. Det är en av de vanligaste långtidssjukdomarna hos barn. I Finland lider cirka 3–6 procent av barnen och ungdomarna av astma beroende på åldersgrupp. Dessutom har en lika stor grupp tidvis astmaliknande symtom. En stor del av barnastmatikerna har också en allergi. Då talar man om allergisk astma. Uppkomsten av astma påverkas av ärftlighet och miljöfaktorer.

Astmainfoveckan 2–8.5.2022, som planerats kring astmadagen, firas nu för första gången som en kampanjvecka. Temat för veckan i år är god behandling av barns astma.

I frågor som gäller astma får medborgarna avgiftsfri rådgivning av specialister i lungsjukdomar fram till 19.5. Rådgivningsnumret står till tjänst tisdagar 3–17.5, onsdag 4.5 och torsdag 12.5 och 19.5 kl. 15.30–18.30 på numret 044 773 2054. Astmarådgivningens verksamhet stöds av Novartis Finland Oy.


Närmare information:

https://www.allergia.fi/astma/
https://www.kaypahoito.fi/hoi06030
https://www.astmatietoviikko.fi

Nyckelord

Kontakter

Om

Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry
Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry
Paciuksenkatu 19
00270 HELSINKI

https://www.allergia.fi/

Allergia-, iho- ja astmaliitto parantaa allergiaa, ihosairauksia ja astmaa sairastavien sekä palovamman kokeneiden elämänlaatua.

Följ Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum