Aluehallintovirasto

Nya sammankomstbegränsningar för Mellersta Österbotten (undantaget Reisjärvi) och Birkaland - inga nya beslut fattas för Södra Österbottens, Mellersta Finlands eller Vasa sjukvårdsdistrikt

Dela

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland fattade den 28 maj nya beslut om sammankomstbegränsningarna i Mellersta Österbotten och Birkaland. De övriga sjukvårdsdistrikten i regionen är på epidemins basnivå och därför fattar regionförvaltningsverket inte längre begränsningsbeslut för dem utan kommunernas tillsynsansvar poängteras. I områden på basnivån styrs evenemangsarrangörerna av hygienskyldigheterna som kommer direkt från lagen.

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland beslutade den 28 maj 2021 lindra sammankomstbegränsningarna i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt (undantaget Reisjärvi), Birkalands sjukvårdsdistrikt och Punkalaidun kommun.

De nya besluten är följande:

  • I Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt begränsas antalet deltagare inomhus till 10 personer och i avgränsade områden utomhus till 50 personer 2–15 juni 2021.
  • I Birkalands sjukvårdsdistrikt och Punkalaidun kommun begränsas antalet deltagare inomhus till 10 personer och i avgränsade områden utomhus till 50 personer 29 maj–28 juni 2021. Om hälsosäkerheten tryggas genom att följa Institutet för hälsa och välfärds och undervisnings- och kulturministeriets hygienanvisningar kan också större tillställningar ordnas. 

Regionförvaltningsverket meddelade den 11 och 12 maj de tidigare besluten som är i kraft till den 1 juni om förbud mot offentliga tillställningar och allmänna sammankomster enligt 58 § i lagen om smittsamma sjukdomar i kommunernas områden i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt (undantaget Reisjärvi) och Birkalands sjukvårdsdistrikt.

På basis av uppdateringen av statsrådets hybridstrategi, social- och hälsovårdsministeriets styrningsbrev 27.5.2021, utredningar från sjukvårdsdistrikten och utgående från en helhetsbedömning har regionförvaltningsverket idag den 28 maj beslutat förlänga sammankomstbegränsningarna i de här områdena med lättnaderna ovan.

De nu meddelade föreläggandena är i kraft i kommunernas (undantaget Reisjärvi) områden i Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt 2.6–15.6.2021 och i Birkalands sjukvårdsdistrikt och Punkalaidun kommun 29.5– 28.6.2021.

Det nya beslutet ersätter dessutom under perioden 29.5–1.6.2021 regionförvaltningsverkets beslut av den 11 maj 2021 för kommunernas områden i Birkalands sjukvårdsdistrikt och Punkalaidun kommun.

Regionförvaltningsverket anser att det för att hindra en mer omfattande spridning av coronaviruset, skydda riskgrupper och trygga hälso- och sjukvårdens kapacitet är nödvändigt att förlänga sammankomstbegränsningarna för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster i de här områdena. När den lokala situationen kräver det är det möjligt att genom kommunala beslut skärpa eller komplettera de begränsningar som regionförvaltningsverket har meddelat. Om det epidemiologiska läget i regionen eller den riksomfattande bedömningen av behovet av restriktioner väsentligt förändras gör regionförvaltningsverket en ny bedömning av beslutet att begränsa sammankomsterna.

I Birkalands sjukvårdsdistrikt och Punkalaidun kommun är det möjligt att ordna tillställningar med större deltagarantal än ovan om de kan ordnas hälsosäkert genom att följa Institutet för hälsa och välfärds och undervisnings- och kulturministeriets anvisningar om säkert avstånd och hygienrutiner samt de villkor som anges i beslutet. För att restriktionerna och rekommendationerna ska kunna avvecklas på ett kontrollerat sätt förutsätts att alla bär sitt ansvar för att gällande restriktioner och särskilt rekommendationer ständigt följs.

I områden på basnivån styrs evenemangsarrangörerna av hygienskyldigheterna som kommer direkt från lagen

Enligt social- och hälsovårdsministeriets rekommenderade riktlinjer fattar regionförvaltningsverket inte nya begränsningsbeslut för områdena där epidemin stabilt är på basnivån, det vill säga Södra Österbottens, Mellersta Finlands och Vasa sjukvårdsdistrikt. Säkerhetsskyldigheterna (liksom god hand- och andningshygien och sociala avstånd) enligt 58 c § i lagen om smittsamma sjukdomar som gäller ordnandet av offentliga tillställningar.

Regionförvaltningsverket påminner om att kommunerna enligt de temporära paragraferna 58 c och 59 a är skyldiga och har befogenhet att övervaka hälsosäkerheten vid evenemang också i områden som är på basnivån. Med tanke på hälsosäkerheten är det därför skäl att fortsätta övervakningen och samarbetet med evenemangsarrangörerna. Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland ger kommunerna ett styrningsbrev om ärendet i början av nästa vecka.

Mer information

För media:

  • regionförvaltningsöverläkare Laura Blåfield, tfn 0295 018 587
  • regionförvaltningsöverläkare Miia Kaartinen, tfn 0295 018 091
  • regionförvaltningsöverläkare Eeva Mäkinen, tfn 0295 018 786
  • överdirektör Marko Pukkinen, tfn 0295 018 582

Nyckelord

Om

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoRegionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.

Regionförvaltningverkets webbsidor

Följ Aluehallintovirasto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aluehallintovirasto

Egentliga Finland befinner sig på coronaepidemins basnivå, restriktionerna för sammankomster hävs15.6.2021 14:20:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland har fattat ett beslut som innebär att deltagarantalet i offentliga tillställningar och allmänna sammankomster i Egentliga Finland inte längre begränsas. Landskapet har övergått till coronaepidemins basnivå, vilket innebär att man inom kommunerna i landskapet från och med den 16 juni kan ordna evenemang och tillställningar inomhus och utomhus utan deltagarbegränsningar.

Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä lievennetään koronarajoituksia 16.6. alkaen15.6.2021 14:00:00 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto lieventää alueellisten koronakoordinaatioryhmien suositusten mukaisesti Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen kokoontumisrajoituksia 16.6.2021 alkaen. Tilaisuuksia voi järjestää ilman henkilömäärärajoitusta, mutta osallistujien terveysturvallisuus täytyy varmistaa. Lisäksi alueilta kumotaan ns. turvavälipäätös, joka on velvoittanut laajasti erilaisten asiakas- ja yleisötilojen käytöstä vastaavia toimijoita takaamaan asiakkaille mahdollisuuden säilyttää turvavälit.

Pakollinen terveystarkastus jatkuu Lapin rajanylityspaikoilla riskimaista maahan tuleville, mutta rajaohjeisiin on tullut muutoksia15.6.2021 12:45:49 EEST | Tiedote

Lapin aluehallintovirasto määrää pakollisen terveystarkastuksen kaikille riskimaista Enontekiön, Inarin, Kemin, Kittilän, Kolarin, Muonion, Pellon, Rovaniemen, Sallan, Tornion, Utsjoen ja Ylitornion rajanylityspaikkojen kautta maahan tuleville. Tarkastukseen osallistutaan maahantulon jälkeen. Kaksi koronarokotusta saaneiden ei tarvitse käydä koronatestissä.

Alueelliset verkostot näyttivät voimansa pandemiassa, kuntajohtajat kiittivät15.6.2021 10:11:40 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ja alueen kuntajohtajien verkosto kokoontui vuoden 2021 kevätkaudella 22. kerran pohtimaan koronaepidemian torjuntatoimia Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Verkostoa vetävän ylijohtaja Terttu Savolaisen mukaan keväällä alueellinen epidemian torjunnan hybridistrategia toteutui erinomaisesti. Niissä kunnissa ja alueilla, joissa tarvittiin yleistä linjaa tiukempia rajoituksia, päätökset tehtiin ripeästi.

Coronabegränsningarna lindras i huvudstadsregionen och Mellersta Nyland den 15 juni, i vissa delar av Nyland upphävs sammankomstbegränsningarna helt14.6.2021 16:17:17 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har fattat beslut som lindrar sammankomstbegränsningarna i bland annat huvudstadsregionen. I Östra Nyland och största delen av västra Nyland upphävs sammankomstbegränsningarna helt från och med den 15 juni. Dessutom upphävs i regionen det så kallade beslutet om säkert avstånd som i omfattande grad har förpliktat aktörer som svarar för användningen av olika utrymmen för kunder och publik att trygga möjligheten för kunderna att hålla säkert avstånd.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum