NYAB Oyj

NYAB upptas i Fingrids leverantörsregister för kraftledningsbyggnationer

Dela
NYAB startade sitt affärsområde inom elnätsbyggnationer under första halvåret av 2022 och har snabbt stärkt sin position inom området. Nio månader efter starten uppnår nu affärsområdet ytterligare en milstolpe. I december blev NYAB upptagna i Fingrids leverantörsregister som företag inom kraftledningsbyggnationer.

”Vi grundade en egen affärsenhet inom elnätsbyggnationer i mars, och i september blev vi upptagna i Fingrids leverantörsregister som leverantör av 110 kV elstationsprojekt. Nu blev vi även upptagna som leverantör av 110 kV kraftledningar. Det är en fantastisk insats av hela vårt team”, konstaterar Antti Keskinen, direktör för elnätsverksamheten på NYAB.

Infrastrukturen för förnybar energi byggs ut i rekordtakt. Fingrid har meddelat att bolaget i fjol hade över 50 elstationsprojekt på gång, tillsammans med flera kraftledningsprojekt. Det gör det möjligt att ansluta vindkraft upp till 4 500 megawatt till stamnätet. Intresset för att ansluta solel till stamnätet ökar även kraftigt.

”Genomförandet av Fingrids stora investeringsprojekt om 3 miljarder euro kräver många kompetenta entreprenörer. År 2022 har 500 km nya kraftledningar byggts färdigt för Fingrid. Samtidigt har över 700 km varit under planering och cirka 450 km av dessa övergår till byggnadsskedet år 2023. Vi hälsar NYAB:s erfarna team välkomna till Fingrids kraftledningsprojekt.Vi har med positivt intresse även lagt märke till att NYAB medverkar i bygget av den viktiga transmissionslinjen Aurora i Sverige”, säger Keijo Välimaa, chef för enheten för kraftledningsprojekt på Fingrid Oyj.

”Energiomställningen och de stora investeringarna som görs i samband med detta öppnar för nya affärsmöjligheter. Att vi blir upptagna i Fingrids register innebär att vi nu kan vara med i byggprojekt inom både elstationer och kraftledningar. NYAB:s kunnande inom kraftledningsbyggnationer anlitas redan i ett projekt i Karahka, där det byggs en vindkraftspark. Nu väntar vi med entusiasm på att vi också får vara med och delta i Fingrids kraftledningsprojekt”, säger Tapio Marttila, byggnadschef för kraftledningsprojekt på NYAB.

Kontakter

Bilder

Om

NYAB är byggare av en ren framtid med årtionden av erfarenhet av krävande byggprojekt. Vi bidrar till att möjliggöra en grön övergång i Norden genom att erbjuda tjänster för planering, byggande och underhåll i anknytning till förnybar energi och en hållbar infrastruktur för kunder inom både den offentliga och den privata sektorn. NYAB har sitt huvudkontor i Uleåborg, Finland, och har cirka 350 anställda på olika orter i Finland och Sverige.

Följ NYAB Oyj

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från NYAB Oyj

Skarta Energyn Utajärvelle rakennettavalle aurinkopuistohankkeelle yli 13 miljoonaa euroa investointitukea20.2.2023 08:51:59 EET | Tiedote

Työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt Skarta Energyn hankeyhtiölle, Utajärven Solarpark Oy:lle, 13,3 miljoonaa euroa investointitukea aurinkosähkövoimalaitoksen investointiin Utajärvelle. Aurinkopuisto rakennetaan käytöstä poistetulle turvesuoalueelle. Investointiin sisältyy myös sähkövarasto, jonka tarkoituksena on tasapainottaa puiston tuotannon vaihteluita. Ensimmäiseen vaiheen kokonaisinvestointi on noin 73,7 miljoonaa euroa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum