Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Nyctalope-performanssi kutsuu naisia ottamaan öisen kaupungin haltuun

Jaa

Polymorphin Nyctalope on performanssi ja installaatio, joka käsittelee naisten voimaa ja rohkeutta sekä suhdettamme yölliseen julkiseen tilaan. Ranskalainen tekstiilisuunnittelija Maëva Longvert on luonut esityksen, jossa noin 40 naista Toulousesta ja Helsingistä esiintyy julkisissa tiloissa käyttäen esityksessä kutomaansa kangasta. Installaatio on koettavissa Helsingissä Sörnäisten metroaseman läheisyydessä Helsinginkadulla 8.10. kello 19−20. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Nyctalope. Kuva: Michel Wiart.
Nyctalope. Kuva: Michel Wiart.

Polymorphin Nyctalope kutsuu suuren joukon naisia osallistumaan liikkuvaan visuaaliseen installaatioon. Esitys käsittelee suhdettamme yölliseen julkiseen tilaan. Välttämisstrategioitamme, ohituksiamme, liikeratojamme. Yöllä huolemme ovat erilaisia. Unen ja painajaisen rajamailla häilyvä Nyctalope ilmaantuu tiettyihin typologisiin paikkoihin, kuten suojateille, bussipysäkeille, lyhtypylvään valokeilaan, kapeille kaduille ja rakennusten kulmiin. Nämä paikat muuttavat muotoaan, ja naiset kutsutaan ottamaan ne takaisin ja luomaan ne uudelleen. Esitys esittää kysymyksen: kuka omistaa kaupungin?

Ryhmä käyttää esityksessä kutomaansa kangasta. Kutomuksia asetetaan tyypillisille paikoille, joissa ihmiset seisovat odottamassa bussia, ylittävät tien tai kävelevät lähellä seiniä. 

Polymorphin ääni:

Meitä oli kuusi, pian meitä on kolmekymmentä.

Naisia, pitkiä naisia lyhyine jalkoineen, pieniä naisia kurvikkaine kehoineen, vanhoja ja nuoria.

Yön varjossa he seisovat tässä.

Kutovat, punovat ja liikkuvat,

Me olemme yön pimeydessä,

Me olemme NYCTALOPE,

Me olimme vaiti, me pidämme ääntä.


Maëva Longvert

Sri Lankassa vuonna 1986 syntynyt ranskalaistaiteilija. Roubaix’ssa sijaitsevasta ESAAT-korkeakoulusta (Ecole Supérieure des Arts Appliqués et du Textile) vuonna 2008 valmistunut Maëva Longvert on työskennellyt muovitaiteilijana ja tekstiilisuunnittelijana muovia ja kasvipunontaa hyödyntäen. Hän koordinoi laajoja tapahtumia (mm. Si on déguisait la ville? Toulouse Carnivalissa vuosina 2013–2016; 80 osallistujan immersiivinen teos Barcelonassa Festa Major- ja Carnaval de Gracia -tapahtumissa).

Toulousesta Lilleen ja Bilbaosta Tournaihin, hän järjestää paraateja, installaatioita ja näyttelyitä julkisiin tiloihin, olivat ne sitten urbaaneja tai luonnollisia, sekä johtaa useita työpajoja. Hän tekee myös yhteistyötä useiden nykysirkusten kanssa (pukusuunnittelijana Goldini Familylle ja graafisena suunnittelijana mm. Le Galactik Ensemble-, #Cie-, Bekkrell Group- ja HMG cie -ryhmille).

Maëva Longvert on harjoittanut omalaatuista kierrätettyjen ja luonnollisten tekstiilien punontaa alusta asti julkisissa tiloissa (mm. metsissä, puutarhoissa, silloilla). Hiottuaan taidettaan kaupunkitasolla hän liittyi FAI-AR-ryhmään kehittääkseen omaa taideprojektiaan pidemmälle. Nyt hän haluaa liittää työhönsä fyysistä toimintaa ja tehdä lavastustaiteesta todellisen dramaturgisen kohteen. Opintojensa aikana hän on oppinut aktivoimaan muovi-installaatioita, laittamaan muotoja liikkeelle ja tutkimaan kehon ja aineen välistä vuorovaikutusta ja leikkiä.

Le Polymorphe (The Polymorph) on kuvataiteilija Maëva Longvertin perustama julkiseen tilaan keskittyvä taideryhmä. Hänen tutkimuksensa keskittyy kuvan dramaturgiaan ja yleisön herkkään kokemukseen. Ryhmä perustettiin 2019. Se luo koreografisia ja muovisia muotoja julkisiin tiloihin ja yhdistelee tekstiilejä, installaatioita, kehoja ja liikettä.

Ensimmäinen esitys, NYCTALOPE, keskittyy julkisessa tilassa yöllä käveleviin naisiin ja paljastaa jännitteisiä tilanteita.


Polymorphin Nyctalope 
8.10.2021 klo 19−20
Sörnäisten metroaseman seutu, Helsinginkatu, Helsinki

Kieli: englanti

Yhteistyössä kulttuurikeskus Caisan kanssa.
www.caisa.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kulttuurituottaja
Jaana Lindman
050 551 3355, jaana.lindman@hel.fi
Helsingin kaupunki, kulttuuri- ja vapaa-aika
Kulttuurikeskus Caisa

Viestintäsuunnittelija
Terhi Honkio
040 169 9706, terhi.honkio@hel.fi
Helsingin kaupunki, kulttuuri- ja vapaa-aika
viestintä- ja markkinointipalvelut

Kuvat

Nyctalope. Kuva: Michel Wiart.
Nyctalope. Kuva: Michel Wiart.
Lataa
Nyctalope. Kuva: Michel Wiart.
Nyctalope. Kuva: Michel Wiart.
Lataa
Nyctalope. Kuva: Michel Wiart.
Nyctalope. Kuva: Michel Wiart.
Lataa
Nyctalope. Kuva: Michel Wiart.
Nyctalope. Kuva: Michel Wiart.
Lataa
Nyctalope. Kuva: Michel Wiart.
Nyctalope. Kuva: Michel Wiart.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Caisa on 1996 perustettu kulttuurikeskus, joka edistää taiteen ja kulttuurin keinoin Helsingin kehittymistä monimuotoiseksi kaupungiksi. Caisassa järjestetään esityksiä, tapahtumia ja näyttelyitä sekä annetaan taideopetusta. Tiloja on mahdollista myös vuokrata. Kulttuurikeskus Caisa on avoin kaikille!

Caisa kotisivut
Caisa FaceBook
Caisa Twitter
Caisa Instagram

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme