Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Nykytaidetapahtuma Helsinki Biennaali toteutuu kesällä 2021

Jaa

Ensimmäinen Helsinki Biennaali toteutuu ensi kesänä 12.6.–26.9.2021 Vallisaaressa ja mantereella. Se on yleisölle koettavissa tavalla, jonka koronarajoitukset tuona aikana mahdollistavat. Mukana ovat kaikki jo julkistetut taiteilijat ja taiteilijaryhmät sekä yksi uusi taiteilijakiinnitys.

”Kansainvälisen biennaalin toteuttaminen huomattavilla erikoisjärjestelyillä on tällaisena aikana Helsingiltä valtava ponnistus. Ennen koronakriisiä tekemämme sitoumus Helsinkiin kansainvälisen taiteen, suurtapahtumien, merellisyyden ja elämyksellisyyden keskuksena ei ole vähentynyt. Päinvastoin uskomme nyt, että biennaali toimii avauksena Helsingin vetovoiman ja elinvoiman uudistumiselle ja merkkinä myös muille siitä, että Helsinki on kaupunki, johon voi luottaa ja kannattaa satsata”, sanoo Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

Tavoitteena turvallinen ja inspiroiva näyttelykokemus

”Haluamme antaa kävijöille turvallisen ja inspiroivan näyttelykokemuksen”, kuvailee biennaalin ja HAMin johtaja Maija Tanninen-Mattila. ”Uskon, että ihmisillä on tässä haastavassa ajassa entistä suurempi kaipuu taide- ja kulttuurielämysten äärelle. Toivon, että biennaali tuo kaupunkilaisille ja kaikille vierailijoille toivoa, iloa ja valoa.”

Helsinki Biennaalin rakentaminen ja teosten installointi pystytään toteuttamaan kevään aikana suunnitellusti nykyisten rajoitusten puitteissa. Vallisaareen sijoittuvista teoksista noin yksi kolmasosaa sijaitsee kävelyreitin varrella ulkotiloissa ja loput sisätiloissa ruutikellareissa ja vanhoissa asuinrakennuksissa. Osa biennaalin teoksista sijaitsee myös mantereella sekä HAM Helsingin taidemuseossa että eri puolilla Helsinkiä.

”Biennaalin suunnittelussa on huomioitu mahdollisuus tapahtuman asteittaiseen avaamiseen ja aukioloon”, kertoo Helsinki Biennaalin projektipäällikkö Jonna Hurskainen. ”Toivomme, että mahdollisimman moni pääsee kokemaan biennaalin ainutlaatuisuuden ja katsomaan kiinnostavaa nykytaidetta keskellä kaunista saaristoluontoa. Olemme kuitenkin kiinnittäneet suunnittelussa erityistä huomiota myös digitaalisiin sisältöihin, jotka tuovat biennaalin yleisön luo, jos Vallisaaressa vierailu ei ole mahdollista.”

Biennaalissa mukana kaikki jo julkistetut taiteilijat

Helsinki Biennaalissa ovat mukana kaikki jo julkistetut 40 taiteilijaa tai taiteilijaryhmää Suomesta ja maailmalta. Taiteilijajoukko sai täydennystä vuoden 2020 lopussa, kun biennaaliin liittyi mukaan Helsingistä käsin toimiva monialainen taidekollektiivi WAUHAUS.

”Kiitämme taiteilijoita, kuraattoritiimiä ja kaikkia biennaalin toteuttamiseen ja rakentamiseen osallistuneita sitoutumisesta ja joustavuudesta muutosten keskellä”, sanovat ensimmäisen Helsinki Biennaalin pääkuraattorit Pirkko Siitari ja Taru Tappola.

”Vallisaari on inspiroinut sekä meitä kuraattoreita että taiteilijoita, jotka ovat työskennellet siellä paikkasidonnaisesti. Saaresta nousevat teemat tarjoavat erilaisia näkökulmia yhteenkytkeytymiseen ja keskinäiseen riippuvuuteen. Näitä teemoja ovat muun muassa luontosuhde, aika ja muutos, rajat ja identiteetit sekä yhteys ja empatia. Biennaalin nimi, Sama meri, muistuttaa siitä, että kaikki on yhteydessä kaikkeen ja siksi toisistaan riippuvaista. Tämä on tullut entistä näkyvämmäksi ympäristökriisin ja pandemian myötä.”

Taidetapahtumaa tehdään vastuullisesti

Vastuullisuus ja luonnon ekologisen kestävyyden säilyttäminen ovat keskeisiä arvoja Helsinki Biennaalille. Tapahtuman suunnittelussa on alusta asti pohdittu sitä, millainen on taidetapahtuman arvo tänä päivänä ja miten se voidaan toteuttaa kestävää tulevaisuutta rakentaen. Helsinki Biennaali on sitoutunut läpinäkyviin ympäristötoimiin nyt ja tulevaisuudessa.

Helsinki Biennaali noudattaa Suomen Luonnonsuojeluliiton kehittämää Ekokompassi-ympäristöjärjestelmää, joka ohjaa taidetapahtumaa suunnittelusta toteutukseen mahdollisimman ympäristöystävällisesti. Helsinki Biennaalin ympäristökoordinaattori aloitti Ekokompassi-työn syksyllä 2019. Ympäristöohjelmaa on tehty yhteistyössä Vallisaarta hallinnoivan Metsähallituksen ja Vallisaaren yrittäjien kanssa.

Vallisaaren ainutlaatuinen luonto on asettanut Helsinki Biennaalille tarkat raamit, joiden mukaan tapahtuma tullaan toteuttamaan. Jokainen teosidea ja -paikka on arvioitu yhteistyössä Metsähallituksen ja Museoviraston kanssa luonnonsuojelun ja historiallisten rakennusten säilymisen näkökulmasta.

Biennaalin ympäristöohjelman tavoitteita ovat Vallisaaren ekologisesta kestävyydestä huolehtimisen lisäksi esimerkiksi tapahtuman toteuttaminen energiatehokkaasti, vastuullisten hankintojen tekeminen sekä materiaalitehokkuus. Lisäksi Helsinki Biennaali kerää dataa logistiikasta ja liikkumisesta aiheutuvista päästöistä. Helsinki Biennaalin tavoitteena on olla tulevaisuudessa hiilineutraali tapahtuma; siksi biennaali pyrkii laskemaan mahdollisimman tarkasti oman hiilijalanjälkensä jo ensimmäisessä tapahtumassa 2021.

Helsinki Biennaalin ohjelma julkaistaan toukokuussa. Ohjelmaa on rakennettu yhteistyössä kaupungin palvelujen ja yhteisöjen sekä kaupunkilaisten kanssa.

Helsinki Biennaali on kahden vuoden välein toteutuva kansainvälinen nykytaidetapahtuma, joka järjestetään ensimmäisen kerran Vallisaaressa kesällä 2021. Biennaali on koko Helsingin kaupungin yhteinen hanke, ja sen tuotannosta ja kuratoinnista vastaa HAM Helsingin taidemuseo. Biennaali on osa Helsingin kaupunkistrategiaa 2017–2021, jonka tavoitteita ovat muun muassa kansainvälisen vetovoiman lisääminen sekä merellisyyden kehittäminen.

Helsinki Biennaalin pääyhteistyökumppanit ovat Metsähallitus sekä Jane ja Aatos Erkon säätiö. Biennaalin toteutumista tukevat myös Jenny ja Antti Wihurin rahasto ja Svenska kulturfonden.

Helsinki Biennaalin pääyritysyhteistyökumppani on Clear Channel. Tapahtuman yhteistyökumppaneina ovat Helen ja Artek.

Helsinki Biennaalin tapahtumakumppaneita ovat Korkeasaari ja Helsingin juhlaviikot.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jonna Hurskainen, Helsinki Biennaalin projektipäällikkö
+358 40 128 6070, jonna.hurskainen@hel.fi

Anna Vihanta, viestintäsuunnittelija
+358 40 509 3408, anna.vihanta@hel.fi

Kuvat

Lataa
Lataa
Vallisaari. ©Matti Pyykkö_Helsinki Biennaali.
Vallisaari. ©Matti Pyykkö_Helsinki Biennaali.
Lataa
Vallisaari. ©Matti Pyykkö_Helsinki Biennaali.
Vallisaari. ©Matti Pyykkö_Helsinki Biennaali.
Lataa
Vallisaari. ©Matti Pyykkö_Helsinki Biennaali.
Vallisaari. ©Matti Pyykkö_Helsinki Biennaali.
Lataa
Vallisaari. ©Matti Pyykkö_Helsinki Biennaali.
Vallisaari. ©Matti Pyykkö_Helsinki Biennaali.
Lataa
Vallisaari. ©Matti Pyykkö_Helsinki Biennaali.
Vallisaari. ©Matti Pyykkö_Helsinki Biennaali.
Lataa
Vallisaari. ©Matti Pyykkö_Helsinki Biennaali.
Vallisaari. ©Matti Pyykkö_Helsinki Biennaali.
Lataa
Vallisaari. ©Matti Pyykkö_Helsinki Biennaali.
Vallisaari. ©Matti Pyykkö_Helsinki Biennaali.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

HAM Helsingin taidemuseo

HAM Helsingin taidemuseo pitää huolta helsinkiläisten omasta taidekokoelmasta, johon kuuluu yli 9000 teosta. HAM hoitaa ja kartuttaa taidekokoelmaa, johon kuuluvat myös kaupungin julkiset taideteokset. Tennispalatsiin keskittyvissä kotimaisissa ja kansainvälisissä näyttelyissään HAM tuo esille modernia taidetta ja nykytaidetta. HAM Helsingin taidemuseo

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Annantalon lasten ja nuorten esittävän taiteen Kevätfestari järjestetään tänä vuonna virtuaalisesti23.4.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Annantalon perinteinen Kevätfestari tapahtuu tänä keväänä verkossa 29.4.–23.5.2021. Koska suuri osa esittävän taiteen opintoryhmistä toimi koronarajoitusten takia joko täysin tai osittain etänä, ryhmät ovat miettineet uusia tapoja tuoda esityksensä yleisön eteen ja kokeilleet aivan uusia esitysmuotoja. Ohjelmistosta suurin osa on vapaasti ja maksutta kaikkien nähtävillä.

Ungdomsarbetet stöder också under valborg – Helsingfors erbjuder gott om distansprogram22.4.2021 09:00:36 EEST | Tiedote

Ungdomsarbetet stöder ungdomar vid behov och erbjuder hjälp för unga under 18 år i olika delar av Helsingfors på kvällen och natten på valborgsmässoafton 30.4. Operationens ledning betonar ändå att man hoppas att ungdomarna ska fira valborg hemma eller nära hemmet i små grupper. Det lönar sig att undvika sammankomster. Helsingfors erbjuder gott om distansprogram via nätet under valborg.

Youth work support available through May Day celebrations – Helsinki offers plenty of remote programming22.4.2021 09:00:12 EEST | Press release

Youth work services will provide young people under 18 years of age with support and assistance throughout the Helsinki districts in the evening and during the night on May Day Eve, 30 April. However, the operational managers wish to emphasise that all young people are urged to celebrate May Day in small groups at home or in its vicinity. Gatherings should be avoided. Helsinki will be organising plenty of remote programming and activities online during the holidays.

Helsinki City Museum has been recording Helsinki residents’ life and phenomena for 110 years now20.4.2021 09:08:33 EEST | Press release

This year marks the 110th anniversary of Helsinki City Museum’s operations. The City Museum records and studies Helsinki and life in Helsinki. Its operations support the City of Helsinki’s vision, in which residents’ cultures make the city thrive. The cultural environment programme launched by the City Museum details how valuable cultural environments are to be taken into consideration, preserved and utilised as a resource amidst the city’s constant changes. To celebrate the Museum’s anniversary and delight Helsinki residents, a bus on Helsinki Region Transport route 500 is taped with the City Museum’s celebratory pastel colours.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme