Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Nykytanssiteos FUR herättää keskustelua karvoista ja haastaa vallalla olevat karvan merkitykset

Jaa

Kulttuurikeskus Caisassa nähdään perjantaina 26.8 ensi-illassa Kardo Shiwanin nykytanssiteos FUR. Kielirajaton teos tarkastelee karvan avulla kulttuuriamme ja historiaamme ja luo mahdollisuuden kuvitella karvamme uudelleen.

FUR-tanssiteos pyrkii ravistelemaan karvoihin liittyviä käsityksiä ja yleistyksiä. Kuva: Julius Töyrylä.
FUR-tanssiteos pyrkii ravistelemaan karvoihin liittyviä käsityksiä ja yleistyksiä. Kuva: Julius Töyrylä.

Onko karva evolutiivinen jäänne? Mikä on karvan tulevaisuus? Kulttuurikeskus Caisassa saa perjantaina 26.8. ensi-iltansa taiteilija Kardo Shiwanin nykytanssiteos FUR, joka herättää keskustelua karvoista, haastaa vallalla olevat karvan merkitykset ja luo mahdollisuuden tarkastella karvoja tuoreesta, tavallisesta poikkeavasta näkökulmasta.

Shiwan uskoo, että voimme tutkia karvan avulla itseämme, kulttuuriamme ja historiaamme, mikä myös auttaa meitä ymmärtämään toisiamme paremmin.

–Karva auttaa meitä kytkeytymään ympäröivään maailmaan ja havaitsemaan niin inhimillisiä kuin ei-inhimillisiä toimijoita ympärillämme. Karva on osittain pinnalla ja osittain pinnan alla, näkymätön ja näkyvissä. Läpi ihmiselämän karvan ja karvoituksen eri tekstuurit, muodot ja merkitykset ovat jatkuvassa muutoksessa.

–Minua on pitkään kiinnostanut, miten voin tutkia ajallisuutta suhteessa itseeni ja kaikkeen ympärillä olevaan. Havainnoidakseni aikaa nykyhetkestä käsin minun pitää katsoa lähelle tulevaisuuteen ja kauas historiaan, Shiwan sanoo.

Teos kannustaa empaattisuuteen ja lempeään itsensä tutkiskeluun

Viime vuosina karvat ovat herättäneet keskustelua muun muassa yhteiskunnan kauneuskäsityksistä, tabuista ja sukupuolinormeista. Shiwanin yhtenä tarkoituksena on ravistella tanssin keinoin karvoihin liittyviä käsityksiä ja yleistyksiä.

–Haluan moniosaisella projektillani herättää keskustelua karvasta, haastaa vallalla olevat karvan eri merkitykset ja luoda mahdollisuuden kuvitella karvamme uudelleen. Toivon, että tulevaisuudessa voimme kohdata toisemme yhä empaattisemmin, reflektoiden ja kehollistaen kokemuksiamme erilaisuudesta.

–Toivon projektin herättävän empaattisesti keskustelua ja mahdollistavan tilan lempeälle itsetutkiskelulle ja itselle herkistymiselle varsinkin näinä pandemian ja ilmastokriisin aikoina. Haluan ehdottaa erilaisia tapoja havainnoida itseämme kunnioittaen sekä elollista että elotonta ympäristöämme, Shiwan sanoo.

Lisätietoa:

FUR-nykytanssiteos
Kulttuurikeskus Caisa, Kaikukatu 4B
www.caisa.fi

Esitykset:
pe 26.8. klo 19 ENSI-ILTA
ke 31.8. klo 19
to 1.9. klo 19

Ohjaaja: Kardo Shiwan
Esiintyjät: Daya Nukhsha, Bawa Shwan, Kardo Shiwan, Mirei Kato ja Wilhelmina Ojanen
Lavastus: Kardo Shiwan ja Mirei Kato
Pukusuunnittelija: Mirei Kato
Äänitaiteilija: Johanna Sulalampi
Valotaiteilija: Vilma Vantola
Valokuvaaja ja videokuvaaja: Julius Töyrylä
Taiteellinen neuvonantaja: Wilhelmina Ojanen
Äänen ajo esityksessä: Satu Kankkonen

Kesto: n. 55 min
Ikäsuositus: ei suositella lapsille

Liput: 15/10 €

Teos on kielirajaton. Teoksessa kuullaan useita kieliä (suomi, kurdi, englanti, arabia, ruotsi), mutta sen kokeakseen ei tarvitse ymmärtää kyseisiä kieliä.

Teoksessa käytetään savua ja vahvasti tuoksuvia aineita (kahvi, kaneli ja kurkuma). Sisältää alastomuutta.

Pressiliput: johanna.rissanen@hel.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintäsuunnittelija
Johanna Yrjölä
+358 40 546 0536, johanna.yrjola@hel.fi
Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki

Kuvat

FUR-tanssiteos pyrkii ravistelemaan karvoihin liittyviä käsityksiä ja yleistyksiä. Kuva: Julius Töyrylä.
FUR-tanssiteos pyrkii ravistelemaan karvoihin liittyviä käsityksiä ja yleistyksiä. Kuva: Julius Töyrylä.
Lataa
Tanssitaiteilija Kardo Shiwan uskoo, että karvan avulla voimme tutkia itseämme, kulttuuriamme ja historiaamme. Kuva: Julius Töyrylä.
Tanssitaiteilija Kardo Shiwan uskoo, että karvan avulla voimme tutkia itseämme, kulttuuriamme ja historiaamme. Kuva: Julius Töyrylä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Caisa on 1996 perustettu kulttuurikeskus, joka edistää taiteen ja kulttuurin keinoin Helsingin kehittymistä monimuotoiseksi kaupungiksi. Caisassa järjestetään esityksiä, tapahtumia ja näyttelyitä sekä annetaan taideopetusta. Tiloja on mahdollista myös vuokrata. Kulttuurikeskus Caisa on avoin kaikille!

Caisa kotisivut
Caisa FaceBook
Caisa Twitter
Caisa Instagram

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme