Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Nyt etsitään pyöräliikenteen talviagentteja

Jaa

Pyöräiletkö läpi talven ja poljet säännöllisesti tehostetun talvihoidon reiteillä Helsingissä? Ryhdy pyöräliikenteen talviagentiksi ja auta Helsingin kaupunkia kehittämään pyöräväylien talvikunnossapitoa entistä paremmaksi.

Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Susa Junnola
Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Susa Junnola

Talviagentit toimivat Helsingin pyöräliikenteen ympärivuotisen kunnossapidon ja sujuvan talviliikenteen puolesta raportoimalla talvihoidon laadusta. Talviagenttitoiminta on Helsingin kaupungin, Helsingin seudun pyöräilijät ry:n (Hepo) ja Navico Oy:n yhteistyössä järjestämä pyöräliikenteen kehittämisprojekti, johon etsitään mukaan vapaaehtoisia. Se tarjoaa arkimatkansa pyöräileville helsinkiläisille mahdollisuuden päästä kertomaan kokemuksistaan pyöräliikenteen reittien talvikunnossapidosta. Mukaan toivotaan noin 100 agentin joukkoa.  

”Sinun ei tarvitse täyttää mitään taso-, taito- tai varustekriteereitä, vaan toivomme osallistujiksi nimenomaan mahdollisimman monipuolisesti erilaisia, eritasoisia ja eri-ikäisiä pyöräillen arkimatkansa talvella liikkuvia. Oletpa sitten ensimmäistä kertaa talvella pyöräilevä tai kokenut konkari, on juuri sinun mielipiteesi tärkeä! Tietysti toivomme, että aiot pyöräillä tehostetun talvihoidon reiteillä marraskuusta ensi huhtikuuhun”, toteaa toiminnanjohtaja Henni Ahvenlampi Helsingin seudun pyöräilijät ry Hepo:sta.”  

Talviagenttiprojekti järjestetään nyt toista vuotta peräkkäin Helsingissä. Toiminnan on kehittänyt Navico Oy Suomen talvipyöräilypääkaupungin titteliä kantavassa Oulussa.   

Säännöllinen palaute on tärkeä apu kunnossapidolle  

Agentit antavat palautetta pyöräteiden kunnosta viikoittain, ja se toimitetaan kootusti tämän jälkeen kaupungin kunnossapidolle ja urakoitsijoille. 

”Talviagenttitoiminnan avulla pystymme seuraamaan, vastaavatko tehostetun talvihoidon reiteille asetetut laatuvaatimukset ja palvelutaso käyttäjäkokemusta. Palautteen avulla voimme kehittää toimintatapoja talven aikana sekä löytää uusia näkökulmia laatuvaatimuksiin tulevaisuudessa”, toteaa projektipäällikkö Antti Takkunen Helsingin kaupungilta. 

Viime talvena lunta tuli poikkeuksellisen paljon kerralla, ja palautteen perusteella erityisesti lumen poiskuljetuksen nopeudessa ja kadun eri osien aurausten ajoituksessa oli kehitettävää. Myös paljon onnistuneita suorituksia nähtiin, ja palautteen avulla kunnossapito sai paremman kokonaiskuvan eri sääoloissa tehtyjen ratkaisujen toimivuudesta. Yleisenä haasteena koettiin pääsy tehostetun talvihoidon verkostolle, sillä sen ulkopuolisten väylien kunto vaihteli enemmän. 

Tehostetun talvihoidon reitit laajenevat 

Kaupunkiympäristön toimiala päättää vuosittain, mitkä reitit otetaan tehostetun talvihoidon piiriin ja millä tekniikalla niitä hoidetaan. Talvikaudella 2021-2022 tehostetun talvihoidon verkosto kattaa noin 75 km pyöräväyliä Lauttasaaresta Vuosaareen ja Malmilta keskustaan. Harjasuolauksella reiteistä hoidetaan 47 km ja tehostetulla aurauksella 28 km. Talvikaudelle 2021-2022 uusia reittejä tulee muun muassa Itäkeskuksen ja Mellunmäen sekä Pasilan ja Viikin välille.  

Harjasuolatuilla reiteillä lumi poistetaan harjaamalla ja liukkaudentorjuntaan käytetään liuossuolaa perinteisen aurauksen ja hiekoituksen sijaan. Tehostetun aurauksen reitit pidetään alkutalvena hiekattomina ja satunnainen liukkaus torjutaan suolalla. Talviolosuhteissa siirrytään perinteiseen talvihoitoon, jota tehdään tehostetusti.  

Tehostetun talvihoidon reitit palvelevat myös kävelijöitä, sillä ne ovat pääosin yhdistettyjä jalankulku- ja pyöräväyliä. Lisäksi tarvittaessa myös viereisen jalkakäytävän talvihoitoa tehostetaan. 

Tehostetun talvihoidon verkosto talvella 2021-2022

Lue lisää agenttien tehtävistä ja ilmoittaudu mukaan Hepon verkkosivujen kautta  

Tietoa ympärivuotisesta pyöräilystä Helsingin kaupungin verkkosivuilla 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Antti Takkunen
projektipäällikkö, jalankulku- ja pyöräväylien kunnossapito
puh. 09 310 26554
antti.takkunen@hel.fi

Helsingin seudun pyöräilijät ry (Hepo)
Henni Ahvenlampi
toiminnanjohtaja
puh. 041 319 1002
henni.ahvenlampi@hepo.fi

Kuvat

Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Susa Junnola
Kuva: Helsingin kaupungin aineistopankki / Susa Junnola
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Tammasaarenlaiturille ideoitu kelluvia kerrostaloja – kaupunkilaisilta pyydetään näkemyksiä suunnitelmaan30.11.2021 08:50:33 EET | Tiedote

Ruoholahden länsiosaan, Tammasaarenlaiturin alueelle ehdotetaan merenpäällisiä asuntoja, joista osa on kelluvissa kerrostaloissa. Kyseessä on uusi asumismuoto Helsingissä, johon Floating Flats Oy hakee kaupungilta kehittämisvarausta. Ennen varauksen hyväksymistä kaupunkilaisilla pyydetään näkemyksiä suunnitelmasta Kerro kantasi –palvelussa 19. joulukuuta mennessä.

Pohjoisbaanasta sujuva pyöräliikenteen pääyhteys Käpylästä Vantaalle asti29.11.2021 16:07:45 EET | Tiedote

Helsingin kaupunki laatii parhaillaan yleissuunnitelmaa pyöräliikenteen pääreitille junaradan varteen Käpylän ja Vantaan rajan välille, yhteensä noin 9 kilometrin matkalle. Tätä tulevaa pyöräilyn pääreittiä kutsutaan Pohjoisbaanaksi. Yleissuunnitelmassa määritetään Pohjoisbaanan linjaus, suunnitteluratkaisut ja arvioidaan toteutuskustannukset. Tavoitteena on sujuva ja laadukas pyöräliikenteen pääyhteys. Kaupunkilaisilta toivotaan mielipiteitä karttakyselyyn mm. eri reittivaihtoehdoista 19.12.2021 asti.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 25.11.202125.11.2021 19:07:12 EET | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 25.11.2021 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti, kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 9.12.2021. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/ Korjattu oikea kokouspäivä 9.12.2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme