Insinööriliitto IL ry

Nyt on hyvä aika palkankorotuksille

Jaa
Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo edellyttää palkansaajien palkkoihin kunnon korotuksia syksyn neuvotteluissa. Hän mielestään palkansaajien ostovoimasta huolehtiminen ei voi jäädä sivuosaan, kun keskeisillä teollisuuden aloilla neuvotellaan ensi vuoden palkankorotuksista.
Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo
Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo

– Jos työnantajilta ja talouden ennustajilta kysytään, aina on väärä aika korottaa palkkoja. Taloudessa on epävarmuutta, tulevaisuus on hämärä, taantuma uhkaa nurkan takana. Mitä palkankorostusvaraan tulee, olen eri mieltä. Juuri nyt on hyvä aika palkankorotuksille, Salo sanoi Insinööriliiton luottamushenkilöpäivillä tänään lauantaina Helsingissä.

Salon mielestä yritystaloudessa on puskureita, kiitos viimeisen kymmenen vuoden aikana harjoitetun talous- ja työmarkkinapolitiikan.

– Kilpailukyvyn nimissä yritystalouteen on kaadettu pelimerkkejä oikein urakalla. Yhteisöverotusta on alennettu pariin otteeseen, Kela-maksut on poistettu ja sosiaalivakuutusmaksuja on siirretty yrityksiltä palkansaajien maksettavaksi.

– Tässä puhutaan vuositasolla miljardeista euroista. Kyllä näillä puskureilla pitää kestää epävarmuutta ja pystyä korottamaan palkkoja tilanteessa, jossa palkansaajien ostovoima uhkaa rapautua, hän sanoi.

Salo huomautti, että palkansaajat ovat olleet tukemassa kilpailukyvyn vahvistumista maltillisilla palkankorotuksilla, joista on sovittu jo useilla työmarkkinakierroksilla. Hänen mielestään se tie on kuljettu loppuun.

– Myös palkansaajien ostovoimalla on maan taloudelle merkitystä. Taloudelle on tuhoisaa, jos se jää retuperälle, ostovoimasta ei huolehdita. Koska työllisyys on ennätystasolla, työttömyys alhaalla ja yritykset kertovat isoista voitoista, on kunnon palkankorotusten aika. Se on teko palkansaajille, mutta myös Suomen taloudelle, Salo sanoi.

Hänen mielestään työmarkkinoilla on pyrittävä aitoon, alakohtaiseen sopimiseen, jossa palkankorotuksista sovitaan alan omista lähtökohdista ottaen huomioon alan omat näkymät, tuottavuus ja inflaatio.

– Vierastan sellaista ajattelua, että alan palkankorotukset ovat aina vähintään samat kuin jollakin toisella. Se johtaa helposti maailmaan, jossa päädytään kaikille aloille yhteisiin korotuksiin.

– Se ei ole kokonaisuuden kannalta hyvä työmarkkinalogiikka. Meidän pitää pyrkiä tulevaisuuteen, jossa energiaa ja huomiota ei kiinnitetä muihin aloihin, ei vilkuilla, mitä naapuripöydässä tapahtuu. Sen sijaan neuvotellaan ja sovitaan alan työehdoista omista lähtökohdista. Aito, alakohtainen sopiminen on hyvä Suomen malli, hän sanoi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:


puheenjohtaja Samu Salo 040 184 2290

Kuvat

Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo
Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Insinööriliitto IL ry
Insinööriliitto IL ry
Ratavartijankatu 2
00520 Helsinki

0201 801 801http://www.ilry.fi

Insinööriliitto on akavalainen ammattijärjestö, johon kuuluu jäsenjärjestöjen kautta 75 000 jäsentä. Jäsenet ovat insinöörejä ja muita tekniikan asiantuntijoita sekä insinööriopiskelijoita. Insinööriliitto tekee työtä parempien työpäivien puolesta.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Insinööriliitto IL ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme