HUS

Nytt tvåspråkighetsprogram för HUS

Dela

I år sammanfaller Svenska veckan med lanseringen av det nya tvåspråkighetsprogrammet på HUS, som godkändes av styrelsen tidigare i höst. Under veckan är målet att sänka tröskeln för att tala svenska och utnyttja personalens egna idéer för att främja tvåspråkigheten.

HUS har haft ett språkprogram sedan 2007. Det har nu reviderats för att svara mot HUS nya strategi. HUS värderingar – bemötande, pionjärskap och jämlikhet utgör basen för det nya tvåspråkighetsprogrammet. Ett av programmets mål är att vara en föregångare inom hälso- och sjukvård också när det gäller tvåspråkighet.

Vår plikt här på HUS är att sträva efter allt bättre vård. Och bättre vård innefattar också patientens upplevelse. Där spelar modersmålet en viktig roll. Att förstå och bli förstådd”, säger verkställande direktör Juha Tuominen.

HUS producerar specialiserade sjukvårdstjänster för över 2 miljoner människor, och inom Nyland har 130 000 svenska som modersmål. Den språkliga jämlikheten mellan det finska och svenska språket har en lagstadgad grund.

”Patienternas upplevelse av vården avgörs i bemötandet. Vård som fåtts på det egna modersmålet, finska eller svenska, stöder vårt strategiska mål att erbjuda bästa möjliga mätbara vård och service för patienterna”, säger Juha Tuominen.

Tvåspråkighetsprogrammet har byggts upp kring två huvudmålgrupper: patienterna som ska få vård och service på sitt eget språk, finska eller svenska, och personalen som ska tillhandahålla vården och servicen på dessa språk.

”Vårt mål är att patienten känner sig trygg att tala sitt eget språk, finska eller svenska i sina vårdkontakter”, understryker Juha Tuominen.

Svenska veckan är redan ett etablerat koncept på HUS, och i år ligger fokus på det nya tvåspråkighetsprogrammet och på personalens egna idéer för hur tvåspråkigheten kan främjas.

HUS 120 språkambassadörer har här en viktig roll. Som del av sitt övriga jobb uppmuntrar och stöder de sina kolleger att tala svenska. På HUS ordnas också flera kurser årligen i svenska som alla kan delta i.

Under Svenska veckan erbjuds personalen bland annat språktips och ordlistor i olika former samt tips ur det finlandssvenska medie- och kulturutbudet. Dessutom blir det finlandssvensk mat på menyn hela veckan och det bjuds på virtuella aktiviteter med Svenska veckan-tema för personalen.

Svenska veckan på HUS ordnas i samarbete med Folktinget.

För mera information

Marja Renholm, ledande överskötare, ordförande för språkstyrguppen, marja.renholm(at)hus.fi
Pia Stoltzenberg, utvecklingschef, ordförande för arbetsgruppen för det nya språkprogrammet, pia.stoltzenberg(at)hus.fi

Nyckelord

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum