Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

OAJ: Kouvolan lomautussuunnitelmat vastuuttomia – ”pilaisi koko lukuvuoden työn”

Jaa

Kouvolan kaupunki suunnittelee ensi vuodeksi kolmen viikon lomautusta, joka koskisi myös opettajia. OAJ pitää suunnitelmaa täysin vastuuttomana eikä aio seurata vierestä, jos kaupunki toteuttaa suunnittelemansa lomautukset.

OAJ:n kehittämispäällikkö Niku Tuomisto huomauttaa, että Kouvolan suunnittelemat lomautukset pilaisivat koulujen koko lukuvuoden koulutyön, estäisivät oppimisen tuen ja vaarantaisivat opetuksen turvallisuuden.
OAJ:n kehittämispäällikkö Niku Tuomisto huomauttaa, että Kouvolan suunnittelemat lomautukset pilaisivat koulujen koko lukuvuoden koulutyön, estäisivät oppimisen tuen ja vaarantaisivat opetuksen turvallisuuden.

Kouvolan kaupunki suunnittelee ensi vuodeksi kolmen viikon lomautuksia, jotka koskisivat koko henkilöstöä.

OAJ pitää Kouvolan lomautussuunnitelmia vastuuttomina. Haitta kohdistuisi oman kunnan lapsiin ja nuoriin ja heikentäisi heidän tulevaisuudennäkymiään. Pahiten lomautuksista kärsisivät tuen tarpeessa olevat oppilaat.

– Lomautukset pilaisivat koulujen koko lukuvuoden koulutyön, estäisivät oppimisen tuen ja vaarantaisivat opetuksen turvallisuuden. Opetussuunnitelman tavoitteet jäisivät toteutumatta, ja koulujen työrauha heikkenisi, OAJ:n kehittämispäällikkö Niku Tuomisto sanoo.

Lomautukset johtaisivat laittomiin tilanteisiin

Kolmen viikon lomautus johtaisi OAJ:n mukaan kouluissa, päiväkodeissa ja oppilaitoksissa myös laittomiin tilanteisiin, huomauttaa OAJ:n Kouvolan paikallisyhdistyksen puheenjohtaja Olli-Pekka Hakkarainen.

– Esimerkiksi perusopetuksessa laki turvaa oppilaille oikeuden opetussuunnitelman mukaiseen opetukseen kaikkina koulupäivinä. Lisäksi laki velvoittaa kuntaa huolehtimaan oppimisympäristön turvallisuudesta. Kumpikaan näistä oikeuksista ei toteudu lomautuksen aikana, Hakkarainen sanoo.

Lomautusten vaikutukset näkyisivät hänen mukaansa pitkään.

– Opetussuunnitelman toteuttaminen käy mahdottomaksi ja oppilaiden turvallisuus vaarantuu, jos puolet opettajista on poissa. Lomautusten aiheuttama haitta kestäisi kouluissa kuukausia, koska kaikki opettajat eivät voi olla poissa yhtä aikaa työpaikaltaan.

Hakkarainen huomauttaa lisäksi, että Kouvola on saanut valtionosuutta opetuksen järjestämiseen.

– Kaupunki ei voi jättää huolehtimatta lakisääteisiä velvoitteitaan.


OAJ vaatii päättäjiä perääntymään

OAJ vaatii Kouvolan päättäjiä luopumaan kouluja, oppilaitoksia ja päiväkoteja koskevista lomautusaikeista.

– Kouvolan ensi vuoden talousarvio on jäämässä viisi miljoonaa ylijäämäiseksi, joten mitään perustetta tällaiselle lomautukselle ei ole. Nyt on myös kouvolalaisten vanhempien korkea aika herätä puolustamaan heidän lastensa oikeutta häiriöttömään opetukseen ja oppimisen turvallisuuteen, Hakkarainen toteaa.

OAJ ei aio seurata vierestä, jos kaupunki toteuttaa suunnittelemansa lomautukset.

– Tämä on niin vakava asia, että emme aio vain seurata vierestä, jos päättäjät toteuttavat lasten, nuorten ja koko kaupungin mainetta haittaavan suunnitelmansa, Niku Tuomisto sanoo.

Jos lomautukset toteutuvat, OAJ puuttuu niiden seurauksiin ja selvityttää laillisuuden.

–Työnantaja voidaan esimerkiksi velvoittaa jälkikäteen järjestämään lomautusten vuoksi antamatta jäänyt opetus, Tuomisto sanoo.

Ilmoittaudu mediatapaamiseen 5.12. klo 8.15!

  • OAJ:n Kouvolan paikallisyhdistys järjestää lomautusuhasta mediatapaamisen torstaina 5.12.2019 klo 8.15.
  • Tilaisuus järjestetään Kouvolassa osoitteessa Salpausselänkatu 29 (toimisto 12).
  • Ilmoittaudu mukaan ke 4.12. klo 18 mennessä Tuomas Riikoselle osoitteeseen alueasiamies@oajkymenlaakso.net

Tästä lomautusuhassa on kyse

  • Kouvola käynnisti yhteistoimintaneuvottelut 18. lokakuuta. Kaupunki tavoittelee vuodelle 2020 5,5 miljoonan euron kertaluonteista säästöä henkilöstömenoista. Tämä tarkoittaisi koko henkilöstön lomauttamista kolmeksi viikoksi. Lomauttamisella tarkoitetaan työnteon ja palkanmaksun keskeyttämistä.
  • Maanantaina 9. joulukuuta kaupunginvaltuusto päättää ensi vuoden budjetista, johon tuo summa on jo sisällytetty.

  • Yt-neuvottelujen odotetaan päättyvän 9. joulukuuta. Kaupunginhallitus tehnee päätöksen lomautuksista 16. joulukuuta.

  • OAJ:n Kouvolan paikallisyhdistys ja Kymenlaakson alueyhdistys ovat aktiivisesti pyrkineet vaikuttamaan siihen, että lomautusta ei toteutettaisi. Yhdistystoimijat ovat muun muassa tavanneen kunnallispoliitikkoja ja mediaa sekä järjestäneet aiheesta jäsenillan, jossa on ollut mukana myös OAJ:n kehittämispäällikkö Niku Tuomisto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa

• Olli-Pekka Hakkarainen, OAJ:n Kouvolan paikallisyhdistyksen puheenjohtaja, 040 186 9164
• Tuomas Riikonen, OAJ:n Kymenlaakson alueyhdistyksen alueasiamies, 044 744 0580
• Niku Tuomisto, OAJ:n kehittämispäällikkö, 044 200 9040

Kuvat

OAJ:n kehittämispäällikkö Niku Tuomisto huomauttaa, että Kouvolan suunnittelemat lomautukset pilaisivat koulujen koko lukuvuoden koulutyön, estäisivät oppimisen tuen ja vaarantaisivat opetuksen turvallisuuden.
OAJ:n kehittämispäällikkö Niku Tuomisto huomauttaa, että Kouvolan suunnittelemat lomautukset pilaisivat koulujen koko lukuvuoden koulutyön, estäisivät oppimisen tuen ja vaarantaisivat opetuksen turvallisuuden.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
PL 20
00520 Helsinki

http://www.oaj.fi

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on maailman ainoa työmarkkinajärjestö, joka valvoo koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaisten etuja aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

OAJ:n kysely: Kunnat varautuneet heikosti varhaiskasvatuksen lakimuutoksiin24.6.2020 07:55:00 EESTTiedote

Moni kunta on laiminlyönyt siihen varautumisen, että elokuun alussa jokaisella lapsella on jälleen subjektiivinen oikeus varhaiskasvatukseen ja ryhmäkoot pienenevät. Kuntien pitää ymmärtää, että lakimuutosten seurauksena tarvitaan todennäköisesti lisää henkilökuntaa, uusia lapsiryhmiä ja mahdollisesti jopa uusia päiväkoteja, toteaa OAJ:n erityisasiantuntija Kirsi Sutton.

OAJ: Oppivelvollisuuslaki ei lähellekään valmis9.6.2020 08:00:00 EESTTiedote

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ kannattaa oppivelvollisuuden laajentamista. Järjestö kuitenkin kritisoi lakiluonnosta siitä, että siitä puuttuvat konkreettiset toimenpiteet, joilla saadaan kaikille toisen asteen tutkinto. Jokaisen oppijan pitää saada riittävästi tukea osaamisensa rakentamiseen sekä kiinnostuksensa kohteensa ja omien vahvuuksiensa löytämiseen. Vain siten uudistus vahvistaa työllisyyttä ja osallisuutta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme