Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

OAJ:n vaalikone avautui – yli 8 500 ehdokasta otti kantaa koulutukseen

Jaa

Yli 8 500 ehdokasta on vastannut OAJ:n vaalikoneen kasvatus- ja koulutusaiheisiin kysymyksiin. 55 % heistä täytti koulutusmyönteisen ehdokkaan kriteerit ja saa OAJ:n jakaman tunnuksen. Nyt vaalikone on auki ja äänestäjät pääsevät etsimään omaa koulutusmyönteistä ehdokasta.

OAJ:n vaalikoneen tavoitteena on antaa sekä ehdokkaille että äänestäjille käsitys kasvatus- ja koulutusalan laajuudesta kunnallisessa päätöksenteossa. Koneessa on 20 kysymystä asioista, joihin vaikutetaan kuntatasolla.

Lisäksi kysymyksissä on haluttu nostaa esille kaikki kunnan kasvatuksen ja koulutuksen osa-alueet siten, että kunnan lakisääteisiä palveluita eli perusopetusta ja varhaiskasvatusta on painotettu. Kysymyksiä on myös muun muassa korkeakoulujen ja ammatillisen koulutuksen merkityksestä kunnan elinvoiman ylläpitäjänä. Äänestäjät voivat koneen avulla löytää itselleen ehdokkaan, joka haluaa toimia kunnassaan kasvatuksen ja koulutuksen parhaaksi.

– OAJ:n vaalikoneen täyttäneiden eli kasvatuksesta ja koulutuksesta kiinnostuneiden ehdokkaiden lukumäärä oli meille hieno asia. Ehdokkaat ovat varmasti huomanneet, että koulutuksen painoarvo kunnallisessa päätöksenteossa kasvaa entisestään kaavaillun sote-uudistuksen toteutuessa, koulutusjohtaja Heljä Misukka sanoo.

4600 koulutusmyönteistä ehdokasta

OAJ:n vaalikoneeseen rakennettiin ominaisuus, jolla vaaliehdokas voi profiloitua koulutusmyönteisenä ehdokkaana. Vastaustensa perusteella runsas puolet vastanneista ehdokkaista sai ehdokasprofiiliinsa Koulutusmyönteinen-merkin.

OAJ on arvioinut koulutusmyönteiset ratkaisut oppimisen ja oppijan näkökulmasta. Merkki on myönnetty muutaman painotetun kysymyksen perusteella, joissa ehdokkaan vastauksen piti olla saman suuntainen kuin OAJ:n mallivastauksen.

Ensimmäinen kriteeri koskee opettajien lomautuksia. Koulutusmyönteinen-merkkiä ei esimerkiksi ole saanut, jos pitää opettajien lomauttamista hyvänä säästökeinona. Kunnan huonon taloustilanteen paikkaaminen lomautuksilla heikentää kunnan vetovoimaa ja mainetta, laiminlyö lasten ja nuorten oikeutta opetukseen ja johtaa tuen tarpeen kasvuun.

Muita tarkasteltavia kysymyksiä olivat myös muun muassa opettajien kesäajan palkkaus sekä perusopetuksen ryhmäkoon rajaaminen. Kaikki nämä asiat ovat kuntapäättäjien päätettävissä.

70 % rajaisi ryhmäkokoa

OAJ on jo julkaissut muutamia esimerkkejä vaalikoneen vastauksista. Lähes 70 % vastanneista on täysin samaa mieltä siitä, että perusopetuksen ryhmäkoko pitää rajata ja siinä on huomioitava tukea tarvitsevien oppilaiden määrä. Yli puolet ehdokkaista on puolestaan täysin samaa mieltä sen väitteen kanssa, että oman kunnan tulee houkutella päteviä opettajia töihin maksamalla heille kilpailukykyistä palkkaa.

OAJ julkaisee lisää vaalikoneen vastauskoosteita kuntavaalien lähestyessä.

Vaalikoneesta löytyy ideoita koulutusaiheisten kuntavaalijuttujen tekijöille. Kannattaa tutustua myös OAJ:n kuntavaalitavoitteisiin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Koulutusjohtaja Heljä Misukka, puh. 050 528 6682
Kuntavaalivastaava, erityisasiantuntija Pauliina Viitamies, puh. 050 341 1421
Koulutuspolitiikan asiantuntija Risto-Matti Alanko (vaalikone), puh. 044 360 2636

Kuntavaalien paikallisista aiheista kannattaa kysyä OAJ:n paikallis- ja alueyhdistyksistä.

Tietoja julkaisijasta

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
PL 20
00520 Helsinki

http://www.oaj.fi

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on maailman ainoa työmarkkinajärjestö, joka valvoo koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaisten etuja aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

OAJ jätti kantelun Opetushallituksen toimista – tukea tarvitsevia oppilaita jää heitteille31.5.2021 06:30:00 EEST | Tiedote

OAJ jätti tänään eduskunnan oikeusasiamiehelle kantelun Opetushallituksen (OPH) toimista. Kantelu koskee oppilaan erityisen tuen epäselviä ja virheellisiä ohjeistuksia. Koronan aiheuttama oppimisvaje on nostanut vielä aiempaakin selvemmin esille ongelman, joka on OAJ:n mielestä täysin kohtuuton. Oppivelvollisuuden pidennys tekee asiasta erittäin ajankohtaisen.

Hallituksen tahto suojella koulutusta leikkauksilta saa kiitosta OAJ:lta29.4.2021 21:35:02 EEST | Tiedote

OAJ kiittää, että koulutus jätettiin hallituksen kehysriihessä resurssileikkausten ulkopuolelle. Panostukset koulutukseen ovat mitä suurimmassa määrin myös työllisyyttä vahvistavia ratkaisuja. Puheenjohtaja Olli Luukkainen kiittää hallitusta oikeasta arvovalinnasta. Tuon päätöksen tulikin olla selviö. OAJ ei kuitenkaan voi olla täysin tyytyväinen hallituksen puoliväliriihen päätöksiin. – Toivoimme myös, että aiemmin kertaluonteiseksi päätetty koulutuksen lisärahoitus olisi muutettu pysyväksi. Varhaiskasvatuksen ja koulutuksen perustaa tulee nimenomaan vahvistaa erityisesti koronan jälkeisinä vuosina, Luukkainen tähdentää. OAJ:n tavoitteena oli saada riihestä päätös, jolla vakiinnutettaisiin ammatilliseen koulutukseen vuosi kerrallaan päätetyt noin 80 miljoonaa euroa opetushenkilöstön palkkaamiseen ja siten ehdottoman välttämättömään ammatillisen koulutuksen vahvistamiseen. Kertaluontoiset panostukset sopivat heikosti ja ovat riittämättömiä tällaiseen tarkoitukseen. Pysyvää rahoitusta o

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme