Aluehallintovirasto

Obligatorisk hälsokontroll av inresande införs vid gränsövergångarna i Egentliga Finland

Dela

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland har den 1 april 2021 fattat beslut om att hänvisa dem som reser in i landet till obligatoriska hälsokontroller vid gränsövergångarna. Beslutet är i kraft under perioden 2.4.2021–30.4.2021 och gäller alla personer som reser in i Finland via gränsövergångarna Åbo hamn, Nådendals hamn eller Åbo flygplats.

Resenärer som anländer till Finland från utlandet måste omedelbart efter inresan delta i en hälsokontroll. Som en del av kontrollen kan ett coronavirustest tas. Beslutet gäller resenärer som kommer från ett så kallat riskland, det vill säga personer som under två veckor före inresan till Finland har vistats i ett land där incidensen av covid-19 överstiger 25/100 000 personer över två veckor.

Den senaste lagändringen, ministeriestyrningen och rekommendationerna förpliktar till obligatoriska hälsokontroller

Vid hälsokontrollen kan resenären presentera ett intyg över ett negativt coronavirustest som har gjorts högst 72 timmar före inresan eller ett tillförlitligt intyg om att ha haft covid-19 högst 180 dygn tidigare. I så fall tas i regel inget coronavirustest omedelbart efter inresan.

För att säkerställa försörjningsberedskapen och en smidig varuimport gäller beslutet om obligatorisk hälsokontroll i enlighet med Institutet för hälsa och välfärds rekommendation inte transport- och logistikpersonal inom godstrafiken och inte heller barn födda år 2008 eller senare.

Om en person som har förordnats delta i hälsokontroll inte följer förordnandet kan läkaren som ansvarar för smittsamma sjukdomar i kommunen eller sjukvårdsdistriktet vid behov begära handräckning av polisen eller gränsbevakningsväsendet för att göra testet. Om personen vägrar delta i hälsokontrollen försätts hen i karantän. Om någon vägrar genomgå en obligatorisk hälsokontroll kan följden dessutom enligt strafflagen bli böter eller högst tre månaders fängelse för hälsoskyddsförseelse.

Beslutet bygger på ändringen av 16 § i lagen om smittsamma sjukdomar som trädde i kraft 29.3.2021 och på social- och hälsovårdsministeriets (SHM) styrningsbrev 30.3.2021, enligt vilket regionförvaltningsverken med beaktande av de rekommendationer som ges av Institutet för hälsa och välfärd förutsätts fatta beslut enligt 16 § i lagen om smittsamma sjukdomar för resenärer som anländer till Finland.

Mer information

För media

  • Överinspektör Tuomo Ollula, tfn 0295 018 014

Regionförvaltningsverkets e-postadresser skrivs i formatet fornamn.efternamn@rfv.fi

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland

Nyckelord

Om

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoRegionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.

Följ Aluehallintovirasto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aluehallintovirasto

Suojaamaton nielu aiheutti vakavan työtapaturman – yhtiö, tuotantojohtaja ja työnjohtaja tuomittiin maksamaan sakkoja ja vahingonkorvausta23.4.2021 14:46:05 EEST | Tiedote

Pirkanmaan käräjäoikeus on 13.4.2021 tuominnut muovipakkausten valmistamiseen erikoistuneen yri-tyksen 30 00 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Yrityksen tuotantojohtaja tuomittiin työtur-vallisuusrikoksesta 30 päiväsakon ja työnjohtaja 10 päiväsakon sakkorangaistuksiin. Lisäksi vastaajat tuomittiin yhteisvastuullisesti maksamaan noin 47 000 euron vahingonkorvaukset vammantuottamukses-ta.

Kommunerna med gränsövergångar i västra och inre Finland måste fortfarande ordna hälsokontroller för dem som reser in i landet23.4.2021 12:31:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland har med ett beslut som fattades idag den 23 april med stöd av lagen om smittsamma sjukdomar ålagt kommunerna och samkommunerna inom sitt område att fortsättningsvis ordna hälsokontroller för alla personer som reser in i Finland via gränsövergångarna i kommunerna i syfte att förhindra spridningen av den allmänfarliga smittsamma sjukdomen covid-19. Beslutet är i kraft under tiden 1.5–31.5.2021.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum