Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Odes bokfest firar litteraturen och det 4-åriga centrumbiblioteket

Dela

Odes första bokfest ordnas under det älskade centrumbibliotekets 4-årsjubileum 3–4.12.2022. Ode bjuder in stadsbor i alla åldrar att ta del av festprogrammet, som består av litteraturdiskussioner med toppnamn samt Áilu Valles rapgig. Bokfesten är startskottet för ett projekt som utvecklar bibliotekets litteraturevenemang.

Odes bokfest ordnas under det älskade centrumbibliotekets 4-årsjubileum 3–4.12.2022. Bild: Kuvio
Odes bokfest ordnas under det älskade centrumbibliotekets 4-årsjubileum 3–4.12.2022. Bild: Kuvio

Litteratur, musik, illustrationskonst och spelkultur står i centrum för den två dagar långa bokfesten i Helsingfors centrumbibliotek Ode. Susinukke Kosola, Heikki Kännö, Monika Fagerholm, Linda Bondestam, Sirpa Kähkönen och Mart Sander uppträder under diskussioner som ordnas på Bokhimlen på bibliotekets tredje våning under veckoslutet. Fredagen den 2.12 intervjuas Siri Kolu av ungdomar som en del av bokfestens förfester.

Lördagen den 3.12 skapas mirakelfigurer och superhjältar i en ordkonstverkstad som leds av Maami Snellman och Evianna Korhonen i Barnens bokvärld på Odes tredje våning.

I stadsverkstaden på andra våningen diskuteras kopplingar mellan spel och litteratur. Aura Nurmi och Tuukka Hämäläinen talar om spel som redskap för berättarkonst samt spelens litterära influenser.

I aulan på Odes första våning utvärderar grafikern Jussi Karjalainen och författaren och bildkonstnären Heikki Kännö bokomslagskonst i en lekfull omslagsjury. Också publiken får rösta fram sina favoriter bland bokomslagen som bibliotekspersonalen valt ut.

I Maijasalen söker man på lördag kontakter med grannarna i väst och norrut. Den svenske författaren Alex Schulman är gäst på en engelskspråkig intervju. Den samiska rap-artisten Áilu Valle från Enare, uppträder på en spelning och i en sånglyrikintervju. Hon intervjuas på finska av Niillas Holmberg från Utsjoki bibliotek på distans. Ode gratulerar samtidigt det 140-åriga Pedar Jalvi-biblioteket i Utsjoki.

Söndagen den 4 december flyttar Kufböles kufigheter in i Ode. Upphovsmännen bakom de älskade böckerna om Sixten och Blixten, Aino Havukainen och Sami Toivonen, svarar på barnens frågor under en intervju i Maijasalen. I biblioteket finns naturligtvis också Sixten och Blixten med på knasiga upptåg.

Evenemangsveckoslutet är gratis och öppet för alla. Samtalen förs på finska, svenska och engelska.

Bibliotekets litteraturevenemang utvecklas för att nå nya publiker

Odes bokfest är startskottet för projektet Bokhimlen, en fördjupning i bibliotekets litteraturevenemang som finansieras av regionförvaltningsverket. Inom projektet undersöks olika sätt att genomföra litteraturevenemang och deras inverkan på läslusten. Projektets syfte är att utveckla bibliotekets litteraturevenemang tillsammans med bibliotekets besökare, litteraturskapare och aktörer inom bokbranschen.

”Som en icke-kommersiell evenemangs- och mötesplats är biblioteket en unik miljö. Bibliotekets verksamhet bygger på idén om jämlikhet och inkludering. Vi vill värna om mångfalden även vid våra litteraturevenemang. Inom projektet Bokhimlen kan vi fördjupa oss i olika människogruppers perspektiv, testa många slags koncept och utveckla våra litteraturevenemang så att vi blir bättre på att få allt fler nya läsare”, säger Niina Holm, projektchef för projektet Bokhimlen.

Under evenemangsserierna som startar i januari 2023 behandlas litteraturens historia, framtid och mångfald. I serien Hurmeen klassikot recenserar författaren och regissören Juha Hurme finländska bokklassiker han valt tillsammans med de växlande gästerna. Under det första evenemanget möter Hurme en levande klassiker, Rosa Liksom. Andra klassiska författare är Sally Salminen, Runar Schildt och Samuli Paulaharju.

På evenemangen uppmärksammas även översatt litteratur och översättarnas arbete och bland annat Helsingfors samisk- och estnisktalande invånare. Tack vare samarbetet med stadsbiblioteket i Tallinn får vi träffa ”författare från två städer” som reser fysiskt eller mentalt fram och tillbaka över Finska viken.

Evenemangen som i huvudsak ordnas i Ode belyser också mer marginella genrer och fenomen inom litteratur. Bland annat lyfter vi fram objektlyrik som kombinerar litteratur, konst och teknologi, sånglyriker samt omslags- och illustrationskonst.

”Litteratur är enormt mycket mer än bara traditionella pappersböcker och denna mångfald vill vi lyfta fram på evenemangen inom projektet Bokhimlen. Exempelvis på verkstäderna som leds av poeten Susinukke Kosola betraktar vi litteratur via teknologi. Poesi kan skrivas ut till exempel med en 3D-skrivare,” säger Niina Holm.

Programmet under Odes bokfest

Nyckelord

Kontakter

Informatiker Niina Holm
Centrumbiblioteket Ode / projektet Bokhimlen
tfn 040 1925181
niina.holm@hel.fi

Kommunikationsexpert Soila Leppäkangas
Helsingfors stad / kultur och fritidssektor
tfn 040 124 6711
soila.leppakangas@hel.fi

Bilder

Odes bokfest ordnas under det älskade centrumbibliotekets 4-årsjubileum 3–4.12.2022. Bild: Kuvio
Odes bokfest ordnas under det älskade centrumbibliotekets 4-årsjubileum 3–4.12.2022. Bild: Kuvio
Ladda ned bild

Länkar

Om

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsingfors centrumbibliotek Ode är en levande mötesplats på Medborgartorget, i hjärtat av Helsingfors. Det är en av Helsingfors stadsbiblioteks 37 verksamhetsställen och en del av biblioteksnätverket Helmet.

Ode kompletterar den kultur- och mediekoncentration som utgörs av Musikhuset, Finlandiahuset, Sanomahuset och museet för nutidskonst Kiasma. Det erbjuder ett icke-kommersiellt offentligt stadsrum som är öppet för alla mittemot riksdagshuset.

Följ Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingin kulttuurikeskusten joulu tarjoaa kymmeniä tapahtumia ympäri kaupunkia – luvassa muun muassa upeita konsertteja ja lastenteatteria30.11.2022 09:43:11 EET | Tiedote

Helsingin Annantalo, Kanneltalo, Malmitalo, Maunula-talo, Stoa ja Vuotalo täyttyvät lähiviikkoina jouluisista tapahtumista. Kulttuurikeskusten lavoille nousevat joulukuussa muun muassa Emma Salokoski & Ilmiliekki Quartet, Lenni-Kalle Taipale ja Osmo Ikonen sekä suosittu lastenmusiikkiyhtye Mimmit. Luvassa on myös Nukketeatteri Sampon perinteikkäitä jouluesityksiä.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum