Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Odotusajat kiireettömään erikoissairaanhoitoon ovat kasvaneet kevään aikana

Jaa

Koronavirusepidemian takia sairaanhoitopiirit ovat joutuneet siirtämään kiireettömiä hoitoja sairaaloissa kevään aikana. Myös potilaat ovat peruneet jo sovittuja hoitoaikoja, koska ovat pelänneet mahdollista koronavirustartuntaa.

”Sekä hoitoaikojen siirroilla että potilaiden pelolla sairastua on ollut vaikutusta kiireettömän erikoissairaanhoidon hoitoa odottavien odotusaikojen pidentymiseen sairaanhoitopiireissä”, kertoo kehittämispäällikkö Pirjo Häkkinen.

Hoitoa odottaneista yli 6 prosenttia eli 7 702 potilasta oli odottanut yli puoli vuotta pääsyä kiireettömään hoitoon. Tämä on poikkeuksellisen paljon, sillä viimeisen kymmenen vuoden aikana sairaanhoitopiireihin yli puoli vuotta kiireetöntä hoitoa odottaneita on ollut huhtikuun lopussa keskimäärin noin tuhat. Myös kolmesta kuuteen kuukautta kiireetöntä hoitoa odottaneita oli huhtikuun 2020 lopussa yli 13 000 enemmän kuin vuosi sitten.

Huhtikuun 2020 lopussa noin 123 000 potilasta odotti hoitoonpääsyä sairaanhoitopiirien sairaaloihin. Hoitoa odottavien kokonaismäärä on vähentynyt kevään aikana verrattuna joulukuun 2019 lopun tilanteeseen.

Lähetteitä vähemmän

Potilaita lähetettiin kiireettömään erikoissairaanhoitoon kevään aikana vähemmän kuin kahtena edellisenä vuonna. Kiireettömän hoidon lähetteitä saapui sairaanhoitopiireihin tammi-huhtikuussa 8 prosenttia eli 35 000 vähemmän kuin vastaavaan aikaan vuonna 2019.

”Perusterveydenhuollon käynnit ovat vähentyneet koronavirusepidemian aikana, joten potilaita ei todennäköisesti ole lähetetty entiseen malliin myöskään erikoissairaanhoitoon”, Häkkinen toteaa.

Keskimäärin odotusaika sairaaloihin 2 kuukautta

Keskimääräinen odotusaika sairaaloihin on noussut kaikissa sairaanhoitopiireissä vuodesta 2019 vuoteen 2020. Alueelliset erot odotusajoissa kiireettömään erikoissairaanhoitoon vaihtelevat sairaanhoitopiireittäin. Lyhyin odotusaika keväällä oli Kymenlaaksossa (mediaani 22 vrk) ja pisin Päijät-Hämeessä (mediaani 80 vrk).

Koronavirusepidemian takia on ollut mahdollisuus poiketa 14.4.2020 alkaen valmiuslain nojalla terveydenhuoltolaissa säädettyjen määräaikojen noudattamisesta kiireettömän hoidon järjestämisessä, jos se on ollut välttämätöntä kiireellisen hoidon järjestämiseksi ja jos määräajan ylittäminen ei vaaranna potilaan terveyttä.

Sairaanhoitopiireissä on pysyvästi voimassa olevat valmiussuunnitelmat. Varautuminen koronavirustilanteeseen aloitettiin sairaanhoitopiireissä alkuvuodesta ja varautumisen astetta ja laajuutta on nostettu sen jälkeen portaittain kevään aikana. Ensimmäiset koronapotilaat tulivat sairaaloihin maaliskuun alussa.

Lue lisää erikoissairaanhoidon hoitoonpääsystä

Aiheesta lisää

Perusterveydenhuollon hoitoonpääsy, kevään 2020 tilanne

Lisätietoja

Pirjo Häkkinen
kehittämispäällikkö
puh. 029 524 7152
etunimi.sukunimi@thl.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000http://www.thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Laivoilla useita altistustilanteita – hakeudu matalalla kynnyksellä testiin, jos oireita6.7.2020 14:09:41 EESTTiedote

Terveysviranomaisten tiedossa on nyt useita tapauksia, joissa henkilö on matkustanut risteilylaivalla ja matkan jälkeen hänellä on todettu koronatartunta. Pääsääntöisesti näissä tapauksissa henkilöt ovat itse välttäneet laivalla liikkumista ja ihmisjoukkoja, joten heidän lähikontaktinsa ovat jääneet vähäisiksi tai altistuneet on ollut mahdollista tunnistaa, tavoittaa ja asettaa karanteeniin. Näissä tapauksissa muiden kuin lähikontaktien riski sairastumiseen on pieni. Kuitenkin Silja Europan Tallinnan risteilyllä 30.6.–1.7. lieväoireinen henkilö on pidempiä aikoja oleskellut laivan yleisissä tiloissa ja näin muut matkustajat ovat saattaneet altistua taudille. Silja Europan risteily lähti Helsingistä tiistaina 30.6. klo 18.30. Paluumatkalle laiva lähti Tallinnasta keskiviikkona 1.7. klo 12.30. Mikäli olet matkustanut kyseisillä laivavuoroilla, kehotamme tarkkailemaan mahdollisia koronaviruksen oireita, joita ovat esimerkiksi kuume ja/tai yskä ja/tai hengenahdistus. Mikäli lieviäkin oirei

Asiointiliikenne rajan yli lisää tartuntariskiä länsirajalla – hakeudu koronatestiin matalalla kynnyksellä30.6.2020 14:38:32 EESTTiedote

Pohjois-Ruotsissa todetut koronatartunnat ovat aiheuttaneet huolta tartuntaketjujen leviämisestä myös Suomen puolelle. Esimerkiksi Jällivaaran alueella käy töissä vajaa 3 000 suomalaista. Rajan yli suuntautuvan työmatka- ja asiointiliikenteen mukana tulevat koronatartunnat ovat mahdollisia myös Suomessa. ”Koronavirustartuntojen nopea toteaminen on tärkeää, jotta mahdolliset tartunnat voidaan tunnistaa ja tauti ei pääse leviämään. Jokaisen, jolla on vähänkään koronatartuntaan sopivia oireita, kannattaa hakeutua testiin erittäin matalalla kynnyksellä”, sanoo THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen. Koronatartuntaan liittyviä oireita voivat olla esimerkiksi kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi tai ripuli. ”Testiin hakeutumisen lisäksi on tärkeää pitää huolta hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta sekä riittävistä turvaväleistä”, Puumalainen muistuttaa. On erittäin tärkeää, että kaikki Ruotsin puolella työskentelevät noudattavat hygieniaohjeita ja välttävät turhia

Rakennustyömailla todettu useita tautirypäitä Suomessa – koronaepidemian torjuntaa tehostettava työmailla30.6.2020 13:51:45 EESTTiedote

Suomessa rakennustyömailla on todettu useita tautirypäitä. Koska rakennustyömailla työskentelee monista maista lähtöisin olevia työntekijöitä, jotka usein majoittuvat ahtaasti ja liikkuvat työmaalta toiselle, on koronaepidemian torjuntaan kiinnitettävä erityistä huomiota. Tartuntojen torjunta rakennustyömailla tapahtuu samalla tavalla kuin muuallakin yhteiskunnassa. Lähtökohtana on, että sairaana ei saa tulla työpaikalle. Työnantajan on syytä päivittää työmaan vaarojen selvitys ja riskien arviointi koronatilanne huomioiden sekä ohjeistaa työntekijöitä. Lähikontaktien minimoiminen, käsihygienia, työvälineiden ja sosiaalitilojen puhdistus, työmaan siisteys ja riskiarvioon perustuva henkilökohtaisen suojainten käyttö sekä mahdollisen yhteismajoituksen siisteys ja hygieniajärjestelyt torjuvat taudin leviämistä. Omaehtoisessa karanteenissa minimoitava lähikontaktit Omaehtoista karanteenia on syytä noudattaa, mikäli työntekijä tulee Suomeen ulkomailta. Vain Baltian maista, Norjasta, Tanskast

Majoriteten understöder placering av penningautomater i separata spelsalar24.6.2020 08:22:50 EESTTiedote

En större del av finländarna än tidigare stöder placering av penningautomater i separata spelsalar, enligt en undersökning från Institutet för hälsa och välfärd (THL). I undersökningen som gjordes 2019 understödde lite över hälften av respondenterna (52 %) en placering av penningautomater i separata spelsalar och cirka en femtedel (22 %) motsatte sig det. År 2015 understödde 37 procent av respondenterna förslaget.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme