Vaasan kaupunki - Vasa stad

Offentlig konst och lokalt förankrade handlingar i Korsnäståget som en del av det riksomfattande Förortsprogrammet

Dela

Vasa är bland de största städerna i Finland som utvecklar sina förorter under åren 2020–2022. I Korsnäståget stöds gemenskapskänslan med hjälp av konst och kultur vid olika objekt under våren och sommaren. Avsikten är att också engagera invånare i olika åldrar i arbetet.

Konstnären Jon Gredmark tolkar och målar de valda idéerna på elskåpen. Foto: Ilkka Nyqvist.
Konstnären Jon Gredmark tolkar och målar de valda idéerna på elskåpen. Foto: Ilkka Nyqvist.

Handlingar som skapar samhörighet och kulturinriktad konstverksamhet anses vara ett sätt att främja den positiva utvecklingen och livskraften i området och stödja invånarnas välbefinnande. Det är något som Vasa stads kulturservice under våren och sommaren kommer att bidra med i det av miljöministeriet finansierade Förortsprogrammet 2020-2022-projektet.

– Vi försöker åstadkomma vimmel i Korsnäståget med hjälp av olika konstprojekt och muralmålningar och därigenom konkret lyfta fram invånarnas egna färdigheter och synpunkter, säger kulturproducenten Ilkka Nyqvist vid Vasa stads kultur- och bibliotekstjänster.

Föreslå tema för kabelskåp

Gatubilden och bostadsområdets allmänna intryck piggas upp med konst som ska målas på kabelskåpen i Korsnäståget. Invånarna får komma med förslag om temana för konstverken.

– Just nu vill vi att alla intresserade ska skicka in idéer om konstverk för kabelskåpen. Om någon till exempel skickar oss en bild på en rocksjungande fågel och det väljs till konstprojektet, får konstnären tolka idén fritt, förklarar Nyqvist.

Idéer och utkast kan skickas till kulturtjänsterna via Facebook. Konstprojektet omfattar 46 av stadens och Vasa Elnäts kabelskåp.

Olika konstprojekt på kommande

Före sommaren kommer även underfarten i Korsnäståget och en del av garagen på området att målas. Dessutom planeras det en särskild konsthelhet till Variskan koulu. Den genomförs senare. I projekten engageras bland annat ungdomar som bor på området.

Konstnären Jon Gredmark, som medverkar i projektet, vet hur man tar hänsyn till olika publiker och olika platsers särdrag. Han har gjort ett flertal offentliga konstverk i Österbotten, Tammerfors och i sitt hemland Sverige.

Inom det av miljöministeriet finansierade Förortsprogrammet 2020–2022 stöds positiv utveckling och invånarnas delaktighet i Korsnäståget på lång sikt. Även Bröderna Gröndahls Stiftelse har understött konstprojektet.


Läs mera: Planen för förortsutveckling i Korsnäståget

Nyckelord

Kontakter

kulturproducent Ilkka Nyqvist, Vasa stads kultur- och bibliotekstjänster, tfn 0400 564 469, ilkka.nyqvist@vaasa.fi

Bilder

Konstnären Jon Gredmark tolkar och målar de valda idéerna på elskåpen. Foto: Ilkka Nyqvist.
Konstnären Jon Gredmark tolkar och målar de valda idéerna på elskåpen. Foto: Ilkka Nyqvist.
Ladda ned bild
Konstprojektet omfattar 46 av stadens och Vasa Elnäts kabelskåp.
Konstprojektet omfattar 46 av stadens och Vasa Elnäts kabelskåp.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Vasa stad

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

Vasa satsar på att främja cykling och gång – invånarna engageras i beredningen21.4.2021 08:16:49 EEST | Tiedote

Vasa stad ska utarbeta ett program för främjande av cykling och gång. Målet för programmet är att ta fram en plan om med vilka åtgärder cykling och gång ska främjas under kommande år. Stadens invånare och andra som rör sig på området har möjlighet att genom att besvara den elektroniska enkät som öppnades 21.4 delta i planeringen och kartläggningen redan i ett tidigt skede. Bland alla som svarat lottas det ut ett presentkort på 100 euro till cykelservice.

Vaasassa panostetaan pyöräilyn ja kävelyn edistämiseen – asukkaat mukaan valmisteluun21.4.2021 08:15:01 EEST | Tiedote

Vaasan kaupunki on laatimassa kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelmaa. Ohjelman tavoitteena luoda suunnitelma toimenpiteistä, joilla kävelyä ja pyöräilyä edistetään tulevina vuosina. Kaupungin asukkailla ja muilla alueella liikkuvilla on mahdollisuus osallistua suunnitteluun ja kartoitustyöhön jo alkuvaiheessa 21.4. avatun sähköisen kyselyn avulla. Kyselyyn vastanneiden kesken arvotaan 100€ lahjakortti pyörähuoltoon.

Elektroniskt har redan nästan 2500 tider bokats för vaccinering mot coronaviruset20.4.2021 16:09:45 EEST | Tiedote

Vasaborna har tagit emot den elektroniska tidsbokningen till vaccineringen mot coronaviruset väldigt bra. Tjänsten öppnades 12.4 och fram till 19.4 hade redan 2471 vaccineringstider bokats. Tider sätts ut i det elektroniska bokningssystemet vartefter hälsostationerna får vacciner mot coronaviruset, som är lämpliga för de olika åldersgrupperna. Mängden vacciner som anländer vet man ungefär en vecka åt gången.

Sähköisen asioinnin kautta on varattu jo lähes 2500 koronarokotusaikaa20.4.2021 16:04:15 EEST | Tiedote

Vaasalaiset ovat ottaneet odotetun sähköisen ajanvarauksen koronarokotteisiin todella hienosti. Palvelu avattiin 12.4. ja nyt 19.4. mennessä on sähköisesti varattu jo 2471 koronarokotusaikaa. Aikoja sähköiseen varausjärjestelmään laitetaan sitä mukaa, kun eri ikäryhmiin sopivia koronarokotteita saapuu terveysasemille. Saapuneiden rokotteiden määrät tiedetään noin viikko kerrallaan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum