Aluehallintovirasto

Offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 20 personer förbjuds i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt under tiden 23.11 - 13.12.2020

Dela

Förbudet att ordna tillställningar är nödvändigt på grund av det försämrade epidemiläget. Syftet med restriktionerna är att få sjukdomsläget under kontroll och undvika behovet av striktare och mer omfattande restriktioner.

Den 19 november konstaterade coronasamordningsgruppen som leds av Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt att huvudstadsregionen befinner sig i coronaepidemins spridningsfas och resten av sjukvårdsdistriktet i upptrappningsfasen. För att epidemiläget ska fås under kontroll förbjuder Regionförvaltningsverket i Södra Finland därför alla offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 20 personer som ordnas inomhus i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt. Beslutet är i kraft från och med måndagen den 23 november tre veckor framåt till och med den 13 december 2020. Offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 20 personer kan ordnas i avgränsade områden utomhus förutsatt att man följer undervisnings- och kulturministeriets (UKM) och Institutet för hälsa och välfärds (THL) anvisning om säkra avstånd och hygienrutiner.

Eftersom sjukdomsläget har försämrats trots de restriktioner som tillsvidare har gällt krävs det striktare begränsningar av sammankomster. I november har det i området varit möjligt att ordna offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 20 personer under förutsättningen att man har följt anvisningarna om säkra avstånd och hygienrutiner för att förhindra coronavirussmitta. Genom att helt och hållet förbjuda offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 20 personer i tre veckors tid försöker man undvika behovet av striktare och mer omfattande restriktioner.

Också skäl att följa rekommendationerna på privata tillställningar

Regionförvaltningsverkets beslut gäller offentliga tillställningar, såsom konserter, teaterföreställningar och idrottsmatcher med publik. Regionförvaltningsverkets befogenheter sträcker sig inte till privata tillställningar, såsom privat kvällssamvaro eller familjefester. Sjukvårdsdistrikten och kommunerna kan ge rekommendationer om privata tillställningar som var och en bör följa för egen del.

Det är synnerligen viktigt att vi nu alla iakttar särskild försiktighet och beaktar myndigheternas rekommendationer och anvisningar så att vi får epidemiläget under kontroll. Alla sådana närkontakter med andra människor som inte är nödvändiga är det nu skäl att undvika.

Beslutet om att offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 20 personer är förbjudna under tiden 23.11 - 13.12.2020 i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt publiceras på regionförvaltningsverkets webbplats den 20 november klockan 15. Beslutet publiceras på svenska måndagen den 23 november. Beslutet baserar sig på paragraf 58 i lagen om smittsamma sjukdomar.

Mer information:

Kontakter

Mer information till media:

regionförvaltningsöverläkare Mikko Valkonen, tfn 0295 016 524
överdirektör Merja Ekqvist, tfn 0295 016 271

Regionförvaltningsverket i Södra Finland
fornamn.efternamn@rfv.fi

Om

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoRegionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.

Följ Aluehallintovirasto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aluehallintovirasto

Etelä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta: koronavirusrokotteista toivoa ensi vuoteen3.12.2020 13:22:45 EETTiedote

Koronaepidemiatilanne on pahentunut nopeasti, ja kiristettyjen kokoontumisrajoitusten vaikutusta odotetaan lähiviikkojen aikana. Meidän jokaisen on noudatettava erityistä varovaisuutta sekä viranomaisten antamia suosituksia ja ohjeita. Ensimmäisiä koronavirusrokotteita odotetaan saatavan käyttöön vuodenvaihteen jälkeen. Rokotteiden jakaminen on suuri ponnistus sairaanhoitopiireille.

Pohjois-Suomen valmiustoimikunta - kansalaiset, yhteisöt ja kunnat hyväksyvät laajasti tiukentuneet suositukset ja määräykset3.12.2020 12:16:33 EETTiedote

Pohjois-Suomen alueellinen valmiustoimikunta pohti 1.12.2020 pitämässään kokouksessa koronapandemian edellyttämiä alueellisia toimia puheenjohtaja, ylijohtaja Terttu Savolaisen johdolla. Pohjois-Pohjanmaalla on siirrytty korkeimpaan tartuntataudin leviämisen vaarallisuusluokkaan, eli leviämisvaiheeseen. Kainuussa on tehty päätös siirtymisestä perustasolta kiihtymisvaiheen toimenpiteisiin. Koko Pohjois-Suomen alueella on otettu käyttöön tiukat epidemiatilanteen mukaiset toimenpiteet. Uusi epidemian pesäke on syntynyt Jokilaaksojen alueelle Oulun eteläpuoleiselle alueelle, jossa tautitilanne on vakava.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum