Ohjaamoiden viestintää kehitetään nuorten osallisuuden vahvistamiseksi
Ohjaamoiden viestintää kartoitetaan ja kehitetään Tampereen, Turun ja Porin alueilla. Länsi-Suomen Ohjaamot yhdessä -hankkeen avulla halutaan tavoittaa paremmin nuoria ja vahvistaa heidän osallisuuttaan.

Diakonia-ammattikorkeakoulun hallinnoimassa Länsi-Suomen Ohjaamot yhdessä -hankkeessa selvitetään, mistä nuoret etsivät tietoa mieltä askarruttavista asioista ja miten maksutonta tukea tarjoavat Ohjaamot voisivat kohdentaa viestintää entistä paremmin nuorille ja nuorille aikuisille.
– Jotta Ohjaamot voivat tarjota palvelujaan, tulee niistä tietää. On turhaa tarjota apua ja tukea, jos viesti ei tavoita vastaanottajaa, kiteyttää projektipäällikkö Leevi Rasila Diakonia-ammattikorkeakoulusta.
Moniammatillista apua saatavilla Ohjaamoista
Ohjaamot ovat alle 30-vuotiaille tarkoitettuja neuvonta- ja tukipisteitä. Ohjaamoita on yhteensä noin 70 eri puolilla Suomea.
– Meiltä saa apua esimerkiksi mielenterveysasioihin, raha-asioihin, asumisasioihin, työnhakuun ja opintoasioihin. Olemme jaotelleet aihealueet osaamisen mukaan eri työntekijöille. Monesti asiakkaalla on haasteita useamman edellä mainitun asian kanssa. Näissä tapauksissa asiakas tapaa useamman työntekijän, uraohjaaja Eemeli Tammero Ohjaamo Turusta kertoo.
Tammeron mukaan mielenterveyden haasteet sekä taloudelliset haasteet korostuvat tässä ajassa. Koronapandemian seurauksena valmiiksi syrjäytymisvaarassa olevia nuoria on syrjäytynyt. Lisäksi jo aiemmin syrjäytyneiden nuorten ahdinko on syventynyt.
Nuorten omat näkökulmat olennaisia kehittämistyössä
Hankkeessa haastatellaan sekä nuoria, Ohjaamoiden työntekijöitä, yhteistyökumppaneita että 9. luokkalaisten oppilaiden vanhempia. Lisäksi Ohjaamoiden viestinnän nykytilanne kartoitetaan ja analysoidaan.
Haastatteluiden avulla saadaan kuulla suoraan keskeisten tahojen toiveita ja ajatuksia viestinnän tilanteesta ja nuorten osallisuuden kehittämisestä. “Kaikilla haastateltavilla on varmasti kehittämistyön kannalta arvokkaita näkökulmia annettavanaan. Nuorten itsensä haastatteleminen on kaikista tärkeintä”, Rasila sanoo.
Länsi-Suomen Ohjaamot yhdessä - selvitys Ohjaamoiden viestinnän kehittämiseksi ja nuorten osallisuuden vahvistamiseksi -hanketta hallinnoi Diakonia-ammattikorkeakoulu. Hankkeen toiminta-aika on 1.3.–31.12.2023. Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mirjami Ritolaviestinnän asiantuntijaDiakonia-ammattikorkeakoulu
Puh:050 4385 288mirjami.ritola@diak.fiTietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Korkeakoulu kestävyyden ja vastuullisuuden edelläkävijänä7.6.2023 12:37:43 EEST | Tiedote
Diak haluaa muuttaa maailmaa kestävään ja vastuulliseen suuntaan. Kestävyyden ja vastuullisuuden teemat läpileikkaavat niin koulutusta, tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaa kuin työyhteisöäkin.
Digi- ja kielitaidoilla opiskelu- ja työllistymisvalmiuksia2.6.2023 07:45:00 EEST | Tiedote
Maahanmuuttajataustaisten naisten työllisyysaste on matalampi kuin suomalaistaustaisten naisten. Ero on suurempi kuin vastaava ero miesten kohdalla. Digillä opin portaille -hankkeessa vahvistettiin maahanmuuttajaistaustaisten naisten kieli- ja digitaitoja. Tuore julkaisu kuvaa hankkeen tuloksia.
Hyvinvoinnin mittari käyttöön asiakastyössä1.6.2023 08:10:00 EEST | Tiedote
Asiakastyössä tarvitaan usein yleistietoa kuvaamaan ihmisen hyvinvointia. Diakissa kehitetty 3X10D-elämäntilannemittari vastaa tähän tarpeeseen. Tuoreessa verkkojulkaisussa esitellään vuodesta 2015 alkaen kehitetyn 3X10D-elämäntilannemittarin eri versioita ja kuvataan mittareiden käyttöä ja tutkimusta.
Tulevaisuuden hyvinvointipalveluita yhteiskehittämässä30.5.2023 08:10:00 EEST | Tiedote
DiakHub on Diakonia-ammattikorkeakoulun koordinoima foorumi, joka kokoaa yhteen sote-palveluiden ja yhteiskunnallisen yrittäjyyden tutkijat, kehittäjät, järjestäjät, tuottajat ja käyttäjät rakentamaan yhdessä tulevaisuuden hyvinvointipalveluita ja työllisyyttä. Diakin vuosikirja kuvaa DiakHubin toimintaa ja tuloksia viime vuosilta.
Diakista valmistuu 307 opiskelijaa kevätlukukaudella 202325.5.2023 08:04:00 EEST | Tiedote
Diakonia-ammattikorkeakoulusta on valmistunut tämän kevätlukukauden aikana yhteensä 307 opiskelijaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme