Suomen Nefrologiyhdistys r.y.

Oikeat hoitoratkaisut tukevat munuaispotilasta ja säästävät yhteiskunnan varoja

Jaa
Arvioiden mukaan joka 10. suomalainen sairastaa munuaistautia, jonka keskeisin aiheuttaja on diabetes. Vaikka taudin ehkäisy ja hoito ovat kehittyneet, yli 500 uutta potilasta tarvitsee vuosittain munuaiskorvaushoitoa eli dialyysiä tai munuaisensiirtoa. Hoitoa tarvitsevia on nyt noin 5 300, ja määrän ennustetaan kasvavan lähivuosina merkittävästi.

Juuri valmistunut, maamme ensimmäinen kansallinen strategia kokoaa hoitosuositukset, joilla sekä pyritään parantamaan vaikean munuaistaudin aikaista tunnistamista ja hoitoa että ohjaamaan entistä enemmän potilaita kotidialyysiin ja munuaisensiirtoon. Oikeilla hoitoratkaisuilla voidaan sekä parantaa potilaan elämänlaatua ja eliniän ennustetta että vähentää hoidosta aiheutuvia yhteiskunnallisia kustannuksia.

Samalla on myös varmistettava hyvä hoito potilaille, joille sopii parhaiten oireenmukainen hoito ilman dialyysiä ja elinsiirtoa.

Muutoksia tarvitaan. Hoitokäytäntöjä, joissa on eri puolilla maata suuria eroja, tulee yhdenmukaistaa. Oireenmukaista hoitoa saavien potilaiden hoitoketjuihin tarvitaan selkeää hoitovastuun määrittelyä. Potilaiden opastus ja tutkimukset aiheuttavat paineita erikoissairaanhoidossa. Potilaalle taas kotidialyysistä aiheutuvat kulut ovat kohtuuttomat sairaalahoitoihin verrattuna.

Kohti potilaskeskeistä toimintaa

Uudessa strategiassa esitetään selkeä hoitopolku perusterveydenhuollosta erikoissairaanhoitoon sekä korostetaan korvaushoidon ja oireenmukaisen hoidon päätösten kirjaamista ja niihin liittyvien sähköisten seurantajärjestelmien kehittämistä

Päämääränä on potilaskeskeinen toiminta, jossa potilasta ja hänen läheisiään informoidaan hyvissä ajoin ja hoitoratkaisut tehdään yhdessä asiantuntijoiden avustamana. Tätä varten tulee parantaa jo olemassa olevien digitaalisten ratkaisujen käyttöä. Hoitopolun onnistumisella on erittäin suuri merkitys potilaan hyvinvoinnille ja elämänlaadulle. Ratkaisut vaikuttavat suuresti myös sairaanhoidon kustannuksiin.

Tavoitteena on lähes kaksinkertaistaa kotidialyysissä olevien määrä ja ohjata mahdollisimman moni munuaisensiirtoon nykyistä aikaisemmin vuoteen 2025 mennessä. Tähän pyritään korostamalla potilaiden seurantaa ja suunnitelmallista korvaushoidon aloitusta. Samalla kehitetään oireenmukaista hoitoa ja siihen liittyvää yhteistyötä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välillä.

Tätä varten on kehitettävä Suomen munuaistautirekisterin toimintaa ja varmistettava sen rahoitus. Strategian toteutumista seuraamaan perustetaan moniammatillinen työryhmä. Tärkeää on myös strategian huomiointi ja sen tulosten seuranta tulevilla SOTE -hyvinvointi ja yhteistyöalueilla.

Strategiaa on ollut laatimassa munuaislääkäreitä edustavan Suomen Nefrologiyhdistys ry:n asettama työryhmä, Munuaistautialan sairaanhoitohenkilöstö ry. sekä potilaita edustava Munuais- ja maksaliitto ry.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:


Niina Koivuviita
puheenjohtaja
Suomen Nefrologiyhdistys
niina.koivuviita@tyks.fi


Virpi Rauta
varapuheenjohtaja
Suomen Nefrologiyhdistys
virpi.rauta@hus.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Nefrologiyhdistys r.y.



http://www.sny.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye