SDP EDUSKUNTA

Oikeudenmukaisesti kohti pohjoismaista työllisyyden tasoa – 80 000 lisätyöllisen työllisyysvaikutus

Jaa

SDP:n työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan ryhmä, kansanedustajat Katja Taimela, Kim Berg, Niina Malm ja Ilmari Nurminen ovat tyytyväisiä budjettiriihen linjauksiin – Suomi ottaa aimo harppauksen kohti pohjoismaista tasoa työllisyyden hoidossa ja työllisyyspalveluissa. Näiden päätösten jälkeen, ei työttömyystavoitteen saavuttaminen ja jopa ylittäminen ole utopiaa, sanovat kansanedustajat.

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan SD-ryhmän vastaava, Katja Taimela on tyytyväinen hallituksen budjettiriihen työllisyystoimiin ja niiden tulevaisuuden uskoon. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)
Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan SD-ryhmän vastaava, Katja Taimela on tyytyväinen hallituksen budjettiriihen työllisyystoimiin ja niiden tulevaisuuden uskoon. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)

Pääministeri Sanna Marinin hallitus onnistui lunastamaan ja ylittämään hallitusohjelmassa kaavaillun 30 000 päätösperäisen työpaikan luomisen ja jopa ylittämään sen 1000-6000 lisätyöllisellä vuoden 2020 budjettiriihipäätöksin, valtiovarainministeriön edellyttämällä laskentatavalla korona-pandemiasta huolimatta.

SDP:n työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan valiokuntavastaava Katja Taimela (sd) on tyytyväinen, että hallitus on päättänyt budjettiriihessä työttömien palveluprosessiin liittyvistä edistyksellisistä muutoksista ja uudistuksista, joilla noustaan lähemmäksi muiden pohjoismaiden tasolle. Muutosten voimaantulo 2022 edellyttää TE-toimistoissa henkilöstön rekrytointeja.

- Kaikkien työttömien työnhakukeskustelujen järjestämistä varten TE-toimistojen resursseja lisätään 70 miljoonalla eurolla vuodessa. Resursseilla palkataan arviolta 1200 virkailijaa lisää työnhakijoiden tueksi. Tällä hetkellä TE-toimistoissa työskentelee noin 3150 virkailijaa, joten kyseessä on 38 prosentin suuruinen lisäys henkilöstömäärään, sanoo Taimela.

- Menojen merkittävästä lisäämisestä huolimatta uudistuksen vaikutukset julkiseen talouteen ovat positiiviset, koska valtionvarainministeriön karkean arvion mukaan työllisyyden lisäys 10 000 henkilöllä kohentaa julkista taloutta pitkällä aikavälillä noin 300 miljoonalla eurolla vuodessa. On muistettava, että työttömyysjaksojen lyhennys yhdellä viikolla jo työttömyyden alussa, vähentää työttömyyden kuluja 100 miljoonalla eurolla, perustelee Taimela.

-Muutosten jälkeen ilmoittautuminen työttömäksi tapahtuu yhden verkkoasiointikerran aikana, kun nykyinen on kolmivaiheinen. Ensimmäinen henkilökohtainen tapaaminen tai yhteydenotto työnhakijaan tapahtuu viiden arkipäivän kuluessa, nykyisen kahden sijaan. Lisäksi työllisyyden kuntakokeilu tuo työllisyyspalvelut lähemmäksi kansalaisia, sanoo vaasalainen Kim Berg (sd).

-Henkilökohtainen tapaaminen työttömän työnhakijan kanssa tehdään kolmen ensimmäisen työttömyyskuukauden aikana kahden viikon välein. Työttömyyden pitkittyessä, työnhakijan palvelutarve arvioitaisiin uudelleen ja työllistymissuunnitelma tarkistettaisiin uudessa työnhakukeskustelussa ja edelleen kolmen kuukauden välein. Työttömyyden jatkuttua puoli vuotta järjestettäisiin uusi kuukauden kestävä jakso, jonka aikana työnhakukeskustelu järjestettäisiin kahden viikon välein, kuvailee Berg selkeää, uutta mallia.

- Esityksenä on siis siirtyminen kohti niin sanottua pohjoismaistamallia, josta on jo pitkään puhuttu Suomessa. Kyseinen malli on tuottanut hyviä työllisyystuloksia esimerkiksi länsinaapurissamme Ruotsissa, lisää Berg.

-Työttömyysturva säilyy edelleen vastikkeellisena. Sen painopiste siirtyy kuitenkin kohti yksilöllisyyttä ja omatoimisuudesta tulee pääsääntö. Työttömän tulee hakea neljää omavalintaisesta työpaikkaa työttömyyskuukauden aikana. Niiden määrästä ja kuukausittaisesta raportoinnista voidaan työllistymissuunnitelmassa poiketa. Esimerkiksi työkyvystä tai alueellisesta tilanteesta johtuen se voi olla nolla, sanoo pirkanmaalainen Ilmari Nurminen.

-Jos työnhakija laiminlyö työllistymissuunnitelmaansa, TE-toimisto muistuttaa häntä työttömyysetuuden saamisen edellytyksistä. Muistutus ehkäisisi työnhakijan erehdyksestä ja tietämättömyydestä johtuvia työttömyysetuuden menetyksiä ja viivytyksiä. Muistutus ja sitä seuraavat kestoltaan porrastetut korvauksettomat määräajat eli niin sanotut karenssit ovat nykyisestä poikkeavasti suopeampia; nykyinen 60 päivän karenssi ja etuuden menettäminen toistaiseksi poistetaan. Muistutus on uusi elementti työttömyysturvan seuraamusjärjestelmässä, alleviivaa Nurminen.

Nykyisin työtön työnhakija voi menettää työttömyysetuutensa jopa kahdeksi kuukaudeksi jättäessään hakematta TE-toimiston tarjoamaa työtä, vaikka työnhakija olisi muuten menetellyt työnhaussaan moitteettomasti. Työttömyysturvaseuraamuksia uudistettaisiin siten, että huomautuksen jälkeen asetettaisiin ensin viiden päivän korvaukseton määräaika ja työnhakuun liittyvien laiminlyöntien jatkuessa edelleen, kymmenen päivän karenssi. Lisäksi nykyisiä lähtökohtaisesti pisimpiä mahdollisia eli 90 päivän karensseja lyhennettään 45 päivään.

Budjettiriihen yksi helmistä on osatyökykyisten, osatyökyvyttömyyseläkkeellä olevien suoramalli, joka on etenemässä työryhmän esitysten mukaisesti.

- Osatyökyvyttömyyseläkkeen suorassa mallissa eläke pienenee, jos työansiot ylittävät suojaosuuden. Sen määrä on yksilöllinen, 50 prosenttia eläkkeen perusteena olevista ansioista. Kuitenkin vähintään 600 euroa kuukaudessa. Suojaosan ylittävät ansiot pienentäisivät eläkettä 50 prosenttia jokaista ansaittua lisäeuroa kohti. Näin osatyökykyisten työnteon hyödyn ennakoitavuus, kannustavuus paranevat ja lisätöiden vastaanotto on kannattavaa, selvittää Malm budjettiriihen työllistämishelmeä.

- Koska osatyökyvyttömyyseläke ei enää katkea kerrasta palkkatulon ylitettyä ansaintarajan, vaan pienenee porrastetusti, on tällä arvioitu olevan työllisyyttä edistävä vaikutus. Lisäksi on tärkeää selvittää, onko uudistus mahdollista laajentaa myös täydellä työkyvyttömyyseläkkeellä oleviin, esimerkiksi kehitysvammaisiin ja ulottaa näin sama positiivinen vaikutus myös heihin, jatkaa Malm.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ilmari NurminenEduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja

050 512 2189

Kuvat

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan SD-ryhmän vastaava, Katja Taimela on tyytyväinen hallituksen budjettiriihen työllisyystoimiin ja niiden tulevaisuuden uskoon. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)
Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunnan SD-ryhmän vastaava, Katja Taimela on tyytyväinen hallituksen budjettiriihen työllisyystoimiin ja niiden tulevaisuuden uskoon. (Kuva: Jukka-Pekka Flander)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Salonen: Koronakriisin hoito vaatii määrätietoisia toimia: nyt on turvattava ihmisten hyvinvointi ja kasvun edellytykset18.9.2020 15:32:34 EESTTiedote

Oppositiopuolueet jättivät tänään yhteisen välikysymyksensä hallituksen talous- ja työllisyyspolitiikasta. Välikysymyksessä arvostellaan hallitusta voimakkain sanankääntein tulevien vuosien velanotosta. Kansanedustaja, SDP:n eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Kristiina Salonen muistuttaa, että hallitus ottaa velkaa lieventääkseen koronakriisin aiheuttamia taloudellisia vahinkoja muun muassa kunnille ja yrityksille. Näin on toimittu poikkeuksetta myös muualla Euroopassa, mikä kertoo velanoton välttämättömyydestä kriisissä. - Oppositio jättää tarkoitushakuisesti sanomatta, että lähes kaikki maailman valtiot ovat joutuneet ottamaan lisävelkaa raivatakseen tietä ulos kriisistä. Ei Suomikaan voi antaa massamittaisesti yritystensä ajautua konkurssiin ja kuntia välttämättömien palveluiden leikkausten kierteeseen. Esimerkiksi Saksa, joka on tunnettu budjettikuristaan, on elvyttänyt talouttaan tähän mennessä jo 218 miljardin velaksi otetun euron edestä. Lisäksi he suunnittelevat lisäävänsä vi

Piirainen: Tärkeimmille maakuntakentille lennot jatkuvat – kiitos ministeri Harakalle!17.9.2020 16:33:23 EESTTiedote

- Tämä on hyvä ja odotettu päätös, jolla selvitään yli sumean korona-ajan, toteaa SDP:n kansanedustaja Raimo Piirainen kun Liikenne- ja viestintäministeriö tiedotti tänään alueiden lentoliikennettä selvittäneen työryhmän lopputuloksesta, jossa valtio ostaisi lentoliikennettä Kokkolan, Joensuun, Kajaanin, Jyväskylän ja Kemin lentoasemille vuoden 2021 loppuun saakka.

SDP:n Heidi Viljanen tyytyväisenä asiakasmaksulain etenemisestä eduskuntaan17.9.2020 14:16:33 EESTTiedote

SDP:n kansanedustaja Heidi Viljanen iloitsee asiakasmaksulain uudistuksen etenemisestä eduskuntaan. Sanna Marinin hallitusohjelmakirjauksen mukaisesti asiakasmaksulain uudistuksella lisätään terveyden tasa-arvoa laajentamalla maksuttomuutta ja kohtuullistamalla maksuja. -Uudistus on tärkeä, jotta jokainen ihminen saa tarvitsemansa hoidon tarpeeksi matalalla kynnyksellä. Olen erityisen iloinen, että uudistus koskee laajaa joukkoa palveluita ja maksuttomuutta painotetaan ehkäiseviin palveluihin. Helposti saatavilla olevilla, oikea-aikaisilla ehkäisevillä palveluilla voidaan parantaa ihmisen arkea ja samalla vähentää tulevaisuuden kasvavia sote-menoja, Viljanen kommentoi. Lakiluonnoksen mukaan maksuttomiksi tulisivat perusterveydenhuollon hoitajavastaanotot ja alaikäisten poliklinikkakäynnit. Lisäksi maksuttomuus laajenee muun muassa mielenterveyspalveluissa. Myös maksukattoon on tulossa laajennuksia. Maksukattoa kerryttäviin palveluihin tulee lakimuutoksen myötä lisäyksiä ja tulevaisuude

Kansanedustaja Werning: Asiakasmaksulain tärkeä uudistus vihdoin käyntiin17.9.2020 14:13:48 EESTTiedote

Kansanedustaja Paula Werning (sd) pitää hallituksen asiakasmaksulain uudistusta hyvin tärkeänä toimenpanona. Asiakasmaksulain keskeisimpien uudistusten tavoitteena on hoidon esteiden poistaminen ja terveyden tasa-arvon lisääminen mm. maksuttomuutta laajentamalla ja kohtuullistamalla maksuja. Uudistus pitää sisällään esimerkiksi terveyspalvelut, maksukaton laajennukset, maksujen huojentamisen ja pitkäaikaisten asumispalveluiden maksujen määräytymisperusteet. - Terveyspalveluissa on tarkoitus jatkossa järjestää perusterveydenhuollossa hoitajakäynnit maksuttomiksi. Tämä lisää alueellista tasa-arvoa merkittävästi. Tärkeä uudistus on myös alaikäisten poliklinikkakäyntien muuttaminen ilmaisiksi. Muita maksuttomia terveyspalveluja ovat jatkossa myös tärkeä perusterveydenhuollon mielenterveystyö sekä kouluterveyshuolto kaiken ikäisille. Edellä mainitut uudistukset ovat erittäin tervetulleita, Werning painottaa. Maksukaton laajennukset helpottavat jatkossa monen kansalaisen elämää. - Laajennus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme