Oikeus ja digitalisaatio – oikeusteknologia nostaa kansalaisen keskiöön
Viime vuonna 19-vuotiaan opiskelijan koodaama DoNotPay –kännykkäsovellus on mullistanut parkkisakkojen kiistämisen Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa. Samaan aikaan IBM:n kehittämä Lawyer Ross –tekoälysovellus pyrkii korvaamaan asianajotoimistojen avustavat lakimiehet ja joidenkin ennusteiden mukaan perinteinen asianajotoiminta käy vuosikymmenen sisään kannattamattomaksi. Verkkokauppariidat on jo 2000-luvun alusta lukien ratkaistu yksityisissä online dispute resolution –palveluissa. Suomessa tuomioistuinlaitos on vuodesta 2010 kehittänyt täysin uutta tietojärjestelmää, jonka ensimmäiset osat on jo otettu käyttöön. Julkista oikeusapua kehitetään uusien palvelumuotojen suuntaan kokeilussa olevan chat-palvelun avulla. Oikeusteknologia on toistuvasti mainittu tulevaisuuden kasvualaksi, jossa pienet yritykset haastavat perinteiset toimijat. Oikeudelliset palvelut ovat perustavanlaatuisessa murroskohdassa, mikä herättää sekä toiveikkaita että pelonsekaisia ajatuksia juristikunnassa.
Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan Legal Tech Lab järjestää kansainvälisen konferenssin ”Law and Digitalization – Rethinking Legal Services” yliopiston päärakennuksen Pienessä Juhlasalissa perjantaina 9.6.2017 klo 12 alkaen. Tapahtuma tarjoaa ajankohtaisen katsauksen oikeuden muutokseen ja arvioi, miten oikeudellisen digitalisaation haasteeseen tulee reagoida.
Legal Tech Lab on Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan projekti, joka tutkii, kokeilee ja selventää oikeuden ja teknologian rajapintoja. Tavoitteena on lisätä tietoa teknologian mahdollisuuksista oikeudellisessa toiminnassa sekä tuottaa oivalluksia ja kriittisiä näkemyksiä oikeudellisten palveluiden kehittämisen ja yhteiskunnallisen päätöksenteon tueksi. Akateeminen ja käytännön tieto halutaan yhdistää, kansallisesti ja kansainvälisesti, ja luoda uudenlainen toimintamalli tutkimukselle, opetukselle ja yhteiskunnalliselle vuorovaikutukselle. Oikeuden ja teknologian yhdistäminen asettaa palveluiden loppukäyttäjät ja kansalaiset keskiöön juristien sijaan ja oikein toteutettuna oikeudellinen digitalisaatio voi helpottaa pääsyä oikeuksiin.
Tapahtumassa sekä kotimaiset että kansainväliset huippuasiantuntijat kertovat näkemyksistään. Toisena keynote-puhujana on Dr. Gavin Wood, joka on ollut kehittämässä seuraavaksi Bitcoiniksi tai jopa uudeksi Internetiksi ennustettua Ethereum-kryptovaluuttaa. Suomalaisista asiantuntijoista alustamassa on mm. alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti, joka kertoo parhaista toteuttamistavoista digitalisaatiolle. Legal Tech Lab osallistaa myös uudella tavalla opiskelijoita aktiivisesti ja osana konferenssia nämä esittävät ajatuksiaan oikeusteknologiasta ja digitalisaatiosta.
Koko ohjelma löytyy osoitteesta https://www.helsinki.fi/en/networks/legal-tech-lab/events/law-and-digitalization-09062017/law-and-digitalization-programme
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tutkija Riikka Koulu (riikka.koulu@helsinki.fi )
Puhelin: 0505880414, matkapuhelin: 0504482743
Helsingin yliopisto, oikeustieteellinen tiedekunta
https://tuhat.helsinki.fi/portal/fi/person/rkoulu
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Rikoksista selviää yhä vähemmän21.3.2023 09:13:37 EET | Tiedote
Poliisi pystyy selvittämään vuosittain noin 70–85 prosenttia kaikista sen tietoon tulleista rikoksista. Rikosten selvitysasteet ovat olleet laskussa ja vuonna 2021 rikosten yleinen selvitysaste oli 63 prosenttia. Alhaisimmat selvitysprosentit ovat massatyyppisissä varkaus- ja vahingontekorikoksissa.
30 uutta kunniatohtoria vihitään Promootion riemuvuonna20.3.2023 18:00:00 EET | Tiedote
Helsingin yliopiston Promootion riemuvuosi avataan 20.3.2023, jolloin julkistetaan myös yliopiston uudet kunniatohtorit. Keväällä vietetään jo sadatta filosofisen tiedekunnan promootiota sekä eläinlääketieteellisen, teologisen ja oikeustieteellisen tiedekunnan promootioita.
Rohkea ja sosiaalinen luonne sekä puhdas hiekkalaatikko näyttävät edistävän kissan sisäsiisteyttä20.3.2023 15:10:50 EET | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat tunnistivat useita yhteyksiä erilaisten riskitekijöiden ja kissojen sisäsiisteysongelmien välillä. Moninaisten riskitekijöiden tunnistaminen antaa mahdollisuuden olosuhteiden muokkaamiseen kissan ympäristössä ja voi tätä kautta ehkäistä ja vähentää sisäsiisteysongelmia.
Alavireinen mieliala sekä ajanpuute suurimmat syyt liikkumattomuuteen16.3.2023 15:23:17 EET | Tiedote
Hulppeat puitteet tai lyhyet etäisyydet liikuntapaikoille eivät ole tae väestön liikkumisesta. Lähiötutkimuksen mukaan asukkailla on erilaisia yksilöllisiä esteitä harrastaa liikuntaa. Jos halutaan edistää väestön liikkumista, tulisi enemmän pyrkiä poistamaan liikunnan harrastamisen esteitä.
Promootio ja riemun rituaalit - uusi näyttely tarjoaa kokonaiselämyksen tiukoin varjellusta perinteestä16.3.2023 10:42:18 EET | Tiedote
Miltä näyttää Elias Lönnrotin tohtorinmiekka? Kuinka Mannerheimin kunniatohtoriasu eroaa entisajan promovendin puvusta? Voiko promovoitava maisteri tai tohtori tulevaisuudessa pukeutua sukupuolettomaan juhlapukuun? Kansalliskirjastossa 21.3. avautuva promootion riemuvuoden näyttely esittelee monipuolisesti promootioperinnettä ja siihen liittyviä erilaisia rituaaleja.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme