Helsingin yliopisto

Oikeus ja digitalisaatio – oikeusteknologia nostaa kansalaisen keskiöön

Jaa

Teknologiset innovaatiot ja digitalisaatio vaikuttavat yhä enemmän oikeudelliseen toimintaan. Mitä seuraa, kun juridisten palveluiden tarjoaminen muuttuu teknologian myötä? Voiko teknologialla kiertää ja ylittää oikeusjärjestelmien rajat? Mitkä ovat oikeudellisen teknologian käytön eettiset ja yhteiskunnalliset ulottuvuudet? Miten käy oikeusturvan, jos tulevaisuudessa tuomarin korvaa robotti?

Viime vuonna 19-vuotiaan opiskelijan koodaama DoNotPay –kännykkäsovellus on mullistanut parkkisakkojen kiistämisen Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa. Samaan aikaan IBM:n kehittämä Lawyer Ross –tekoälysovellus pyrkii korvaamaan asianajotoimistojen avustavat lakimiehet ja joidenkin ennusteiden mukaan perinteinen asianajotoiminta käy vuosikymmenen sisään kannattamattomaksi. Verkkokauppariidat on jo 2000-luvun alusta lukien ratkaistu yksityisissä online dispute resolution –palveluissa. Suomessa tuomioistuinlaitos on vuodesta 2010 kehittänyt täysin uutta tietojärjestelmää, jonka ensimmäiset osat on jo otettu käyttöön. Julkista oikeusapua kehitetään uusien palvelumuotojen suuntaan kokeilussa olevan chat-palvelun avulla. Oikeusteknologia on toistuvasti mainittu tulevaisuuden kasvualaksi, jossa pienet yritykset haastavat perinteiset toimijat. Oikeudelliset palvelut ovat perustavanlaatuisessa murroskohdassa, mikä herättää sekä toiveikkaita että pelonsekaisia ajatuksia juristikunnassa.

Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan Legal Tech Lab järjestää kansainvälisen konferenssin ”Law and Digitalization – Rethinking Legal Services” yliopiston päärakennuksen Pienessä Juhlasalissa perjantaina 9.6.2017 klo 12 alkaen. Tapahtuma tarjoaa ajankohtaisen katsauksen oikeuden muutokseen ja arvioi, miten oikeudellisen digitalisaation haasteeseen tulee reagoida.

Legal Tech Lab on Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan projekti, joka tutkii, kokeilee ja selventää oikeuden ja teknologian rajapintoja. Tavoitteena on lisätä tietoa teknologian mahdollisuuksista oikeudellisessa toiminnassa sekä tuottaa oivalluksia ja kriittisiä näkemyksiä oikeudellisten palveluiden kehittämisen ja yhteiskunnallisen päätöksenteon tueksi. Akateeminen ja käytännön tieto halutaan yhdistää, kansallisesti ja kansainvälisesti, ja luoda uudenlainen toimintamalli tutkimukselle, opetukselle ja yhteiskunnalliselle vuorovaikutukselle. Oikeuden ja teknologian yhdistäminen asettaa palveluiden loppukäyttäjät ja kansalaiset keskiöön juristien sijaan ja oikein toteutettuna oikeudellinen digitalisaatio voi helpottaa pääsyä oikeuksiin.

Tapahtumassa sekä kotimaiset että kansainväliset huippuasiantuntijat kertovat näkemyksistään. Toisena keynote-puhujana on Dr. Gavin Wood, joka on ollut kehittämässä seuraavaksi Bitcoiniksi tai jopa uudeksi Internetiksi ennustettua Ethereum-kryptovaluuttaa. Suomalaisista asiantuntijoista alustamassa on mm. alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti, joka kertoo parhaista toteuttamistavoista digitalisaatiolle. Legal Tech Lab osallistaa myös uudella tavalla opiskelijoita aktiivisesti ja osana konferenssia nämä esittävät ajatuksiaan oikeusteknologiasta ja digitalisaatiosta.

Koko ohjelma löytyy osoitteesta https://www.helsinki.fi/en/networks/legal-tech-lab/events/law-and-digitalization-09062017/law-and-digitalization-programme

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tutkija Riikka Koulu (riikka.koulu@helsinki.fi )
Puhelin: 0505880414, matkapuhelin: 0504482743
Helsingin yliopisto, oikeustieteellinen tiedekunta
https://tuhat.helsinki.fi/portal/fi/person/rkoulu

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Vegaaniruokavalio muokkaa merkittävästi pikkulasten aineenvaihduntaa: D- ja A-vitamiinitasot vaativat erityishuomiota21.1.2021 12:51:02 EETTiedote

Helsingin yliopiston tutkimusryhmien yhteistyöprojekti on kansainvälisesti ensimmäinen kartoitus täysin vegaanisen ruokavalion vaikutuksista päiväkoti-ikäisten lasten aineenvaihduntaan. Vegaaniruokavaliota noudattaneilla lapsilla havaittiin sekaruokaa syöviin lapsiin verrattuna merkittävästi muuttunut aineenvaihdunta ja alhaisemmat D-vitamiinitasot. Myös lasten A-vitamiinitasoista kertovat merkkiaineet olivat alentuneet.

Tutkijat selvittivät, kuinka rintasyöpä leviää – syöpägeeni käyttää apunaan proteiinia, joka toimii kuin sorkkarauta19.1.2021 09:30:00 EETTiedote

Helsingin yliopiston tutkijat ovat selvittäneet, kuinka syöpägeenit tuhoavat tyvikalvokapselin, joka estää kasvainsolujen tunkeutumisen terveisiin kudoksiin. Tutkimus osoitti, että syövissä yleinen soluviestintäreitti hyödyntää hepsiini-nimistä entsyymiä hajottaessaan tyvikalvon. Tyvikalvon hajoaminen voidaan kuitenkin pysäyttää hepsiinin toimintaa estävillä vasta-aineilla.

Yli 10 miljoonan euron EU-hanke valjastaa tekoälyn ja genomitiedon sairauksien ennaltaehkäisyyn18.1.2021 13:07:35 EETTiedote

Helsingin yliopiston koordinoimassa viisivuotisessa EU-hankkeessa pyritään kehittämään ja hyödyntämään uudenlaisia genomitietoon perustuvia sairastumisriskin arviointiin soveltuvia työkaluja. INTERVENE-hankkeen tavoitteena on osoittaa tekoälyn hyödyntämisen edut genomitietoon perustuvia sairastumisriskiarvioita laadittaessa sekä testata riskitiedon hyödyntämistä käytännön potilastyössä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme