Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Oikeusvaltioperiaate Unkarissa: Euroopan parlamentti vaatii EU:lta toimia

Jaa

Euroopan parlamentti on pyytänyt EU-jäsenmaita määrittämään artikla 7:n mukaisesti, onko olemassa riski, että Unkari loukkaa EU:n perustana olevia arvoja.

Esitys hyväksyttiin äänin 448 puolesta, 197 vastaan ja 48 tyhjää. Esityksen hyväksymiseen vaadittiin äänten määräenemmistö ja kaksi kolmasosaa kaikista äänistä pois lukien tyhjät äänet.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun parlamentti vaatii neuvostolta toimia jonkin jäsenmaan suhteen estääkseen systeemisen uhan EU:n perustavana oleville arvoille. Arvoista määrätään EU:sta tehdyn sopimuksen 2. artiklassa ja EU:n perusoikeuskirjassa. Näihin arvoihin kuuluvat kunnioitus demokratiaa, tasa-arvoa, oikeusvaltioperiaatetta ja ihmisoikeuksia kohtaan.

Mepit vaativat neuvostoa aloittamaan artikla 7:n mukaisen menettelyn huomauttaen, että vaikka Unkarin viranomaiset ovat valmiita keskustelemaan kaikkien toimien laillisuudesta, he eivät ole puuttuneet itse tilanteeseen ja ”monet huolenaiheet ovat edelleen ratkaisematta”. Mepit painottavat, että kyseessä on menettelyn ehkäisevä vaihe, joka tarjoaa mahdollisuuden vuoropuhelulle kyseisen maan kanssa ja että ”tavoitteena on välttää mahdolliset seuraamukset”.

Parlamentti muistuttaa, että Unkarin liittyminen Euroopan unioniin ”oli vapaaehtoinen teko, joka perustui suvereeniin päätökseen ja josta vallitsi laaja yhteisymmärrys Unkarin poliittisella kentällä”. Mepit painottavat, että jokaisella Unkarin hallituksella on velvollisuus poistaa EU-arvojen vakavan loukkaamisen aiheuttama riski.

Parlamentin huolenaiheet ovat:

- perustuslaillisen ja vaalijärjestelmän toimivuus,

- oikeuslaitoksen riippumattomuus,

- korruptio ja eturistiriidat,

- yksityisyys ja tietosuoja,

- sananvapaus,

- akateeminen vapaus,

- uskonnonvapaus,

- yhdistymisvapautta,

- oikeus yhdenvertaiseen kohteluun,

- vähemmistöjen oikeudet ml. romanien ja juutalaisten oikeudet,

- maahanmuuttajien, turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten oikeudet,

- taloudelliset ja sosiaaliset oikeudet.

Kommentti

Esittelijä Judith Sargentini (Greens/EFA, Alankomaat) sanoi: ”Samalla viikolla kun keskustelemme Euroopan unionin tilasta, Euroopan parlamentti lähettää tärkeän viestin: me puolustamme kaikkien eurooppalaisten, myös Unkarin kansalaisten, oikeuksia ja eurooppalaisia arvoja. Nyt on aika Euroopan johtajien suorittaa velvollisuutensa ja lopettaa sivustaseuraaminen, kun oikeusvaltiota tuhotaan Unkarissa. Tätä ei voi hyväksyä unionissa, jonka perustana ovat demokratia, oikeusvaltio ja perusoikeudet.”

Seuraavaksi

Ehdotus neuvoston päätökseksi lähetetään nyt EU-jäsenmaille. Jäsenmaat voivat neljän viidesosan enemmistöllä todeta, että on selkeä riski siitä, että Unkari loukkaa EU-arvoja. Neuvoston pitää ensin kuulla Unkarin viranomaisten näkemyksiä, ja parlamentin tarvitsee antaa hyväksyntänsä. EU-maat voivat myös päättää suosituksista Unkarille riskin poistamiseksi.

Myöhemmässä vaiheessa Eurooppa-neuvosto voi todeta yksimielisesti ja parlamentin hyväksynnällä, että oikeusvaltioperiaatteen, demokratian ja perusoikeuksien kunnioitus on vakavan ja jatkuvan riskin alla Unkarissa. Tämä voi edelleen johtaa sanktioihin kuten äänioikeuden epäämiseen neuvostossa.

Lisätietoa

Hyväksytty teksti pian saatavilla täällä (12.09.2018)

Videotallenne keskustelusta (11.09.2018)

Lehdistötilaisuus esittelijän kanssa (12.09.2018)

Oikeusvaltio uhattuna jäsenmaassa - mitä EU voi tehdä?

Kuvia, videoita ja audiovisuaalista materiaalia

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin toimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-toimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto