Rakennusliike Lapti Oy

Ojalan päiväkodin ja koulun rakentaminen on alkanut – massiivipuurunkoisen rakennuksen hiilijalanjälki ja kokonaisenergiankulutus minimoidaan

Jaa
Voimakkaasti tulevina vuosina kasvavalle Ojalan asuinalueelle Tampereella nousee uusi massiivipuurunkoinen päiväkoti ja koulu, jonka hiilijalanjälki ja kokonaisenergiankulutus pyritään minimoimaan. Ojalan päiväkoti tarjoaa paikat 160 lapselle ja koulu 150:lle esi- ja alkuopetuksen oppilaalle. Kokonaisuuden suunnittelusta ja rakentamisesta vastaa Rakennusliike Lapti Oy. Pää- ja arkkitehtisuunnittelijana kohteessa toimii Sweco Architects Oy. Koulu ja päiväkodin omistajaksi tulee kiinteistösijoitusyhtiö NREP, joka vuokraa tilat Tampereen kaupungille. Rakentaminen käynnistyi mittavilla louhinnoilla huhtikuussa, ja Ojalan päiväkoti ja koulu avaavat ovensa elokuussa 2024.

Kaksikerroksisen päiväkodin ja koulun hiilijalanjälki on pyritty minimoimaan, minkä ansiosta rakennus kuormittaa ilmastoa mahdollisimman vähän. Rakenteiden ja teknisten järjestelmien valinnoissa on huomioitu koko rakennuksen elinkaaren aikainen energiankulutus ja käyttökustannukset.

Päiväkodista ja koulusta tulee A-energialuokkaa, ja rakennuksessa tähdätään harvinaisen pieneen E-lukuun eli kokonaisenergiankulutukseen. Ilmanvaihtokoneiden ja lämmöntalteenoton hyötysuhde on erinomainen. Lämmitys toteutetaan ympäristöystävällisellä maa- sekä kaukolämmön hybridilämmitysjärjestelmällä, ja rakennuksen katolle tulee aurinkopaneelit.

Valittujen ratkaisujen ansiosta tulevan päiväkodin ja koulun hiilijalanjälki eli rakennuksesta aiheutuvat kasvihuonepäästöt ovat noin kolmasosan tyypillistä päiväkotirakennusta pienemmät. 50 vuodessa säästetyllä päästömäärällä ajaisi keskipäästöisellä autolla noin 4,5 miljoonaa kilometriä, mikä tarkoittaa noin 112 kierrosta maapallon ympäri.

Päiväkoti ja koulu toteutetaan massiivipuisena CLT-rakenteena, jonka etuna on sisäilman hengittävyys. Rakennukseen tullaan jättämään paljon puupintaa näkyviin myös sisätiloihin. Rakennuksessa käytetty puu tuo ilmastohyötyjä ja kasvattaa rakennuksen hiilikädenjälkeä varastoimalla hiiltä. Päiväkoti ja koulu ovat laajuudeltaan noin 3 200 m2.

”Kiinnitimme tulevan päiväkodin ja koulun suunnittelussa erityistä huomiota arjessa toimiviin ja muuntautuviin tilaratkaisuihin sekä ympäristöystävälliseen rakennukseen. Ojalan päiväkodista ja koulusta tulee erittäin tehokas niin hiilijalanjäljen, energiakulutuksen kuin elinkaarikustannusten osalta. Energiatalouteen tehtävät investoinnit maksavat itsensä takaisin suhteellisen nopeasti käytön aikana”, kertoo Laptin palvelu- ja toimitilayksikön hankekehityksestä ja myynnistä vastaava johtaja Tuomas Lindfors.

Päiväkodille ja koululle muuntojoustavat ja toiminnalliset tilat yhteisen sydämen ympärille

Päiväkodista ja koulusta tulee muuntojoustava, ja pohjaratkaisu tukee päiväkodin ja koulun vaihtelevia tarpeita. Päiväkodin sekä esiopetuksen ja koulun toiminnalliset tilat jakautuvat omiin, erillisiin alueisiin. Talon sydämen muodostaa päiväkodin ja koulun yhteiset, rinnakkain sijaitsevat ruokailu- ja liikuntasalitilat, joita yhdessä muiden monikäyttöisten tilojen kanssa on mahdollista vuokrata iltakäyttöön.

Päiväkotiin ja kouluun tulee iso piha-alue, josta löytyy eri toimintoja olemassa olevien, luonnollisten maastonmuotojen lomassa. Pihalle on tulossa lisäksi viljelyalueita, kukkaniittyjä ja viljelylaatikoita tukemaan lasten luontosuhdetta ja luonnon monimuotoisuutta.

Laptin ja NREPin muodostama konsortio valittiin toteuttamaan Ojalan päiväkoti ja koulu kilpailullisen hankintamenettelyn kautta laadullisesti parhaimman ehdotuksen tehneenä. Päiväkodin ja koulun suunnitelmia on kehitetty yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa, ja päiväkodin ja koulun sisätilojen ja piha-alueen suunnittelutyöhön on osallistettu myös tulevia käyttäjiä. Tampereen kaupunki vuokraa kiinteistöt käyttöönsä vähintään 20 vuoden pituiseksi jaksoksi rakennuksen valmistumisesta alkaen.

Lapti on toteuttanut aiemmin useita päiväkoteja ja kouluja, kuten esimerkiksi päiväkoti Nappulaniemen Tampereella sekä Emäkosken koulun Nokialla ja Kaurialan koulun Hämeenlinnassa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tuomas Lindfors, johtaja, hankekehitys ja myynti, palvelu- ja toimitilat, Rakennusliike Lapti Oy, p. 040 590 3917, tuomas.lindfors@lapti.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Rakennusliike Lapti Oy
Rakennusliike Lapti Oy
Äyritie 8 B
01510 VANTAA

020 785 5500http://www.lapti.fi

Lapti lyhyesti

Lapti on vakavarainen rakentaja, joka keskittyy toiminnassaan kohtuuhintaisten asuntojen uudisrakentamiseen Suomen suurimmissa kasvukeskuksissa. Laptin palveluvalikoimaan kuuluu lisäksi laadukkaiden liike- ja toimitilojen, koulujen ja terveydenhuoltokiinteistöjen sekä päivähoito- ja hoivakiinteistöjen rakentaminen maanlaajuisesti. Rakennusliike Lapti -konsernin palveluksessa oli tilikauden päättyessä noin 570 henkilöä. www.lapti.fi

Rakennamme huolella hyvän elämän puitteet.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rakennusliike Lapti Oy

Hämeenlinnan yhteiskoulun tulevan uudisrakennuksen ja liikuntahallin peruskivi muurattiin – perustuksiin valettiin historiallinen aikakapseli1.6.2023 17:00:00 EEST | Tiedote

Hämeenlinnan yhteiskoulun uudisrakennuksen ja liikuntahallin rakentaminen on päässyt vauhtiin. Uudisrakennuksen peruskivi muurattiin kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviaisen johdolla 1. kesäkuuta tulevan, alueen asukkaat yhteen kokoavan monitoimikeskuksen työmaalla. Perustuksiin valettiin ajankuvaa ja tietoa uudesta koulusta mutta myös alkuperäisen koulurakennuksen peruskiven aikakapseli, joka löytyi vanhan koulun purkutöiden yhteydessä.

Tasanteen uuden hirsipäiväkodin rakentaminen alkaa Tampereella17.5.2023 10:15:00 EEST | Tiedote

Tasanteen uuden päiväkodin rakentaminen alkaa toukokuussa 2023 Tampereella. Vanhat päiväkotirakennukset puretaan ja korvataan yhdellä uudisrakennuksella, joka toteutetaan massiivihirsirakenteisena. Tällä hetkellä päiväkoti toimii väistötiloissa Olkahisen koulun kentällä. Tasanteen päiväkodin pääurakoitsijana toimii Rakennusliike Lapti Oy. Rakennustyöt valmistuvat kesäkuussa 2024, ja rakennus otetaan käyttöön elokuussa 2024.

Opiskelijatornitalo UNOn työmaa Oulussa julistautui Suomen siisteimmäksi työmaaksi8.5.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Oulussa rakennetaan poikkeuksellista kohdetta. Kaupungin uudeksi maamerkiksi kohoaa Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiön opiskelijatornitalo UNO, josta tulee 16-kerroksinen ja 53,4 metrin korkuinen eli Oulun 3. korkein asuinkerrostalo. Ainutlaatuinen UNO on myös sisältä: asukkaat pääsevät nauttimaan puhtaasta sisäilmasta, sillä opiskelijatornitalon puhtausluokka on paras P1, mikä on vielä harvinaista asuinkerrostalolle. Poikkeuksellinen on tulevan tornitalon työmaakin. Se on julistautunut Suomen siisteimmäksi työmaaksi.

Arkkitehtuurikilpailun voittanut Jätkän Kruunu tuo odotettuja perheasuntoja Jätkäsaaren ytimeen – Lapti aloittaa asuntojen ennakkomarkkinoinnin4.5.2023 09:30:00 EEST | Tiedote

Jätkäsaaren ytimeen nousee arkkitehtuurisesti mielenkiintoinen Jätkän Kruunu, joka tarjoaa monen kokoisia asuntoja ja paljon erityisesti isoja perheasuntoja. Jätkän Kruunun on suunnitellut kohteen arkkitehtuurikutsukilpailun voittanut Huttunen-Lipasti Arkkitehdit Oy. Asuinkerrostalon rakentaa Rakennusliike Lapti Oy, joka käynnistää asuntojen ennakkomarkkinoinnin. Asuntojen rakentaminen on tarkoitus aloittaa kesällä 2023, jolloin asunnot ovat muuttovalmiita kesällä 2025.

Ylöjärvelle nousee uusi päiväkoti Soppeenmäkeen – katto valjastetaan tuottamaan aurinkoenergiaa27.4.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Ylöjärvelle nousee uusi päiväkoti Soppeenmäkeen elinkaarensa päähän tulleen Saurion päiväkodin tilalle. Soppeenmäen päiväkotiin tulee tilat kuudelle varhaiskasvatusryhmälle eli 120 lapselle. Päiväkoti rakennetaan saavuttamaan neljän tähden eli toiseksi korkein RTS-ympäristöluokitus. Päiväkodin suunnittelusta ja rakentamisesta vastaa Rakennusliike Lapti Oy, joka valittiin toteuttajaksi urakkakilpailun kautta täysillä laatupisteillä. Päiväkodin rakennustyöt alkavat elokuussa vanhan päiväkodin purkutöiden valmistuttua. Uusi päiväkoti avaa ovensa kesän 2024 jälkeen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme