Sitra

Ökad oro för demokratin – en unik serie av dialoger tillhandahåller ett forum för att behandla krisen på ett konstruktivt sätt

Jaa

Den ryska invasionen i Ukraina har visat européerna att det demokratiska samhället inte ska tas för givet. I april och juni anordnas ett antal konstruktiva diskussioner som är öppna för alla och handlar om att försvara demokratin.

Bild: Topias Dean, Sitra
Bild: Topias Dean, Sitra

Nu bjuder vi in kommuner, organisationer och företag för att anordna demokratidialoger. Försvarsdialoger för demokratin äger rum under två dagar, den 28 april och den 9 juni. I juni har man också diskussioner annanstans i Europa då även Lettland, Litauen och Italien har anmält sig.

Till följd av kriget som Ryssland startat har demokratin och säkerheten igen blivit de mest aktuella temana i Europa. På grund av krisen kommer det under våren att anordnas öppna diskussioner under namnet Försvarsdialoger för demokratin (Demokratian puolustusdialogit) som inte bara är riktade till medborgare, utan också till beslutsfattare, tjänsteinnehavare och experter. Dialogerna tillhandahåller en möjlighet att tillsammans diskutera den pågående krisen, den försämrade säkerhetspolitiska situationen, demokratins betydelse och sätten att förstärka demokratin i lokala gemenskaper, i Finland eller internationellt.

”Speciellt mitt i kriser måste man aktivt försvara demokratin och agera för att förstärka dess värderingar. Det försämrade säkerhetspolitiska läget har väckt en livlig debatt även i Finland, men antalet forum för att ha en konstruktiv dialog om temat är begränsat, betonar Veera Heinonen, direktör för Sitras tema Demokrati och delaktighet.

Försvarsdialoger för demokratin-diskussionerna samordnas i samarbete mellan DialogAkademin, Dialogpaus-stiftelsen, Sitra, statsrådets kansli och finansministeriet. Målet är att inspirera ett stort antal aktörer att anordna dialoger på olika håll i Finland och också internationellt. Utöver Finland anordnas dialoger åtminstone i Italien och Litauen.
Av materialet som skapas av diskussionerna upprättas en sammanfattning över hur individer och gemenskaper kan förstärka demokratin genom sin verksamhet och hur den lokala, nationella och internationella försvarskampen hänger samman med varandra. Finansministeriet skickar sammanfattningen även till statens och kommunernas förvaltning.

”Dialogerna är också i och för sig ett sätt att utveckla demokratin. De förstärker delaktigheten och skapar en flerstämmig förståelse av de utmaningar som vi möter. Det aktiva medborgarsamhället utgör en del av Finlands kristålighet”, sammanfattar finansråd, chef för enheten för förvaltningspolitik Katju Holkeri vid finansministeriet.

Finansministeriet har tillsatt en arbetsgrupp för att förbereda en modell för nationella dialoger utifrån de så kallade Undantagstidens dialoger. I den nationella modellen som publiceras i juni ger man också förslag till hur den information som skapas under en dialog kan utnyttjas i förvaltningen på ett mer systematiskt sätt än förut.

Läs mer på Sitras sida för evenemanget (på finska).

Mer information

Päivi Hirvola, direktör, funktionen Samhällelig utbildning, Sitra, tfn 0294 618 493, fornamn.efternamn@sitra.fi

Katju Holkeri, finansråd, chef för enheten för förvaltningspolitik, finansministeriet, tfn 040 764 9880, fornamn.efternamn@gov.fi

Veera Heinonen, direktör, temat Demokrati och delaktighet, Sitra, tfn 0294 618 505, fornamn.efternamn@sitra.fi

Janne Kareinen, direktör, DialogAkademin, fornamn.efternamn@dialogiakatemia.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Bild: Topias Dean, Sitra
Bild: Topias Dean, Sitra
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Sitra
Sitra
Itämerenkatu 11-13, PL 160
00180 HELSINKI

0294 618 991http://www.sitra.fi

Sitra är en aktiv framtidsaktör som undersöker och utreder samt engagerar samarbetsparter från olika sektorer i fördomsfria experiment och förnyelser. I fokus för framtidsarbetet finns Finland, som är en framgångsrik föregångare inom hållbar.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sitra

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme